El i Niki pobijedili na Eurosongu vjerom u sebe i pjesmu

"Želimo da doprinesemo ujedinjenju Evrope, u toleranciji i razumijevanju", istakli su El i Niki na konferenciji
0 komentar(a)
Ažurirano: 15.05.2011. 16:50h

Pjevački duo El i Niki osvojili su istorijsku prvu pobjedu za Azerbejdžan na 56. "Evroviziji". Osvojivši 221 poen, El i Niki su svojoj zemlji donijeli pobjedu i osigurali organizaciju "Eurosonga" 2012. godine.

"Stvarno volimo našu pjesmu, vjerovali smo u nas , u poruku koju pjesma nosi. Ljubav je najvažnija. To je poruka naše pjesme. Ovo je velika prilika za našu državu, šansa nas Evropa više upozna. Naša zemlja se geografski nalazi pola u Evropi, pola u Aziji.

Mnogo smo ponosni što smo našom kompozicijom osvojili takvu veliku mogućnost, šansu za našu zemlju. Želimo da doprinesemo ujedinjenju Evrope, u toleranciji i razumijevanju.

Mislimo da je publika to večeras prepoznala i zato nas je podržala " istakli su El i Niki na pobjedničkoj konferenciji za novinare i zahvalili se sunarodnicima na podršci koju su im pružili ali i svima koji su glasali za njih.

Pobjedničku pjesmu “Running Scared” napravili su švedski muzičari.

Drugo mjesto pripalo je predstavniku Italije, koja se poslije 13 godina vratila na ovo takmičenje, Rafaelu Gvalaciju koji je od 43 zemlje osvojio ukupno 189 glasova, dok je trećeplasirani švedski predstavnik Erik Sade sa osvojenih 185 bodova.

Već na samom početku glasanja Azerbejdžan je izbio na vrh, ali do kraja se vodila borba sa Švedskom. Tokom glasanja i Italija se umiješala u borbu za domaćina narednog “Eurosonga”.

Ove godine kladionice su podbacile, jer je glavni favorit za pobjedu bio francuski predstavnik Amari Vasili koji je takmičenje završio tek na 15. mjestu, dok je Azerbejdžan bio tek treći. Među glavnim favoritima nakon dvije polufinalne večeri isplivali su i predstavnici Irske, koji su takmičenje završili na osmom mjestu, dok je još jedna od favorita, prošlogodišnja pobjednica Lena, ovoga puta Njemačkoj donijela deseto mjesto.

Od bivših jugoslovenskih republika najboljim rezultatom može se pohvaliti predstavnik Bosne i Hercegovine, Dino Merlin, koji je sa numerom "Love In Rewind" završio na šestom mjestu sa 125 bodova i jedini sa Ex-YU prostora završio među top-10.

Slovenka Maja Keuc koja je mnoge iznenadila svojom interpretacijom još u drugoj polufinalnoj večeri bila je 13, dok je predstavnica Srbije Nina Radojičić zauzela 14. mesto, ali je od strane fanova ovog takmičenja proglašena najbolje stilizovanim učesnikom prve polufinalne večeri.

I ove godine glasanje nije iznenadilo preko 125 miliona gledalaca koji su ovu manifestaciju pratili putem malih ekrana, kao ni 35 hiljada njih koji su “Eurosong” uživo pratili iz Arene u Diseldorfu.

Naime, bodovi su se dodjeljivali uglavnom susjedima, na šta je publika u Areni bučno negodovala. Učesnici 56. eurosonga finalne večeri nijesu bili smješteni u "green roomu", već su bili smješteni među publikom kako bi osjetili pravu atmosferu koja vlada među fanovima.

Azerbejdžan je na Eurosongu prvi put učestvovao 2008. godine kada su takođe važili za glavne favorite

Od domaćice do pobjednice Niki, koja inače živi u Londonu, povjerila je novinarima da joj ova pobjeda mnogo znači jer do Eurosonga ona nije bila pjevačica već domaćica i majka dvoje djece. Sada joj se ispunio san iz djetinjstva a uz to je i ponosna što je donijela prvu evrovizijsku pobjedu svojoj zemlji.

Tridesetogodišnja Niki je istakla i da se zbog ljubavi skoro odrekla muzičke karijere. Inače je diplomirala ekonomiju, a udata je za Britanca s kojim ima kćerke Jasmin (5) i Saidom (4).

Treći duet, treća sreća, El i Niki su "spojeni" tek nakon nacionalnog izbora u svojoj domovini, gdje su tokom super finala dijelili prvo mjesto. Tek kasnije je organizatorima “Evrovizije” poslata informacija koju će pjesmu oni zajedno izvesti u Diseldorfu.

Poslije skoro troipočasovnog šoua u kojem je svaki od nacionalnih finalista otpjevao po četiri pjesme (pop, tradicionalnu numeru, evrovizijski hit i pjesmu po sopstvenom izboru), žiri Azerbejdžanskog javnog servisa je sasvim neočekivano odlučio da će u Diseldorf zajedno putovati Eldar Gasimov i Nigar Jemal.

Inače, Azerbejdžan je na Eurosongu prvi put učestvovao 2008. godine kada su takođe važili za glavne favorite. I tada su poslali zanimljiv duet, kao i 2009. u Moskvi.

Bonus video: