Na prvoj Pjesmi Evrovizije nastupilo samo 7 zemalja

Pjesma Evorvizije je od početka bila zamišljena kao takmičenje za kompozitore, no vrlo brzo su se u prvom planu našli izvođači.
0 komentar(a)
Ažurirano: 10.05.2011. 17:01h

Ovogodišnje takmičenje za Pjesmu Evrovizije održava se u Njemačkoj. I mada mnogi tvrde da se radi o pojmu "parade i kiča", ovo muzičko takmičenje svake godine prati i više od 120 miliona televizijskih gledalaca.

1956. godine evropsko jedinstvo je još bilo vrlo daleko, a televizija je tek počela da osvaja domove običnih ljudi.

Uprkos tome, pojedine nacionalne televizijske kuće željele su napraviti neki zajednički projekat koji bi povećao popularnost televizije. I onda je po uzoru na italijanski muzički festival San Remo osmišljeno pjevačko takmičenje.

Na prvoj Pjesmi Evrovizije, ili kako je danas popularno - Eurosongu, nastupilo je samo sedam zemalja.

Pobjedu je odnijela Švajcarka Lys Assia.

Maštoviti naslovi u trci za bodovima

Sa vremenom je broj učesnika bio sve veći i veći - prošle godine svoje predstavnike su poslale 43 zemlje.

No, kako napisati pjesmu koja će se svidjeti cijeloj Evropi?

Kako napisati pjesmu koja će se svidjeti cijeloj Evropi?

Pjesma Evrovizije je od početka bila zamišljena kao takmičenje za kompozitore, no vrlo brzo su se u prvom planu našli izvođači koji su uglavnom pjevali balade o ljubavi, miru i jedinstvu, piše dw-world.de.

Godinama je vladalo pravilo da pjesme na takmičenju smiju biti izvedene samo na jeziku zemlje iz koje takmičar dolazi, pa je radi nekih navodnih većih šansi za bolji plasman tu i tamo bilo i interesantnih naslova poput "Boom Bang a Bang", "La La La" ili "Ding-A-Dong".

ABBA je rođena

A onda je 6. aprila 1974. na scenu Pjesme Evrovizije izašla švedska grupa ABBA - u šarenoj maštovitoj odjeći i sa pjesmom "Waterloo" koja je i te kako odskakala od tradicije šansone.

Tim je nastupom počela karijera jedne od najuspješnijih svjetskih pop grupa svih vremena.

Mada je jedina zemlja koja od samog početka redovno šalje svoje predstavnike, Njemačka je do sada uspjela da pobijedi samo dva puta. Nakon šoka kada je 1996. godine ispala već u polufinalu, pravila Eurosonga su promijenjena tako da glavni snosioci troškova održavanja takmičenja (Njemačka, Francuska, Velika Britanija, Španija I Italija) od 2011. godine direktno ulaze u finale.

Dug put do ponovnog trijumfa

Raspad Istočnog bloka i Jugoslavije Pjesmi Evrovizije je donio brojne nove takmičare.

I dok su nekada svoje predstavnike uglavnom slale zemlje sa zapada Evrope, one su se odjednom našle u manjini.

Proteklih su godina bile sve glasnije kritike na račun dodjeljivanja bodova, budući da su zemlje istočne Evrope ili Balkana često uzajamno sebi davale glasove. Zato je uvedeno novo pravilo prema kojem se uvodi stručni žiri za dodjelu glasova, čije se mišljenje kombinuje sa glasovima publike.

Moguće je da je i to omogućilo konačni uspjeh Njemačke na Eurosongu.

Jer, nakon pobjede iz 1982. Njemačka je na novi trijumf morala čekati sve do prošle godine.

Bonus video: