Dina Merlina za učešće na Eurosongu natjerao dječak u njemu

U razgovoru za “Vijesti” Merlin govori o nastupu u Njemačkoj, porodici, neostvarenim željama, pjesmi koja najbolje opisuje njegov život
50 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.04.2011. 16:58h

Dino Merlin, pjesmama je spajao zaljubljene, ponekog i rasplakao... Ovih dana promoviše numeru “Love in Rewind” sa kojom će učestvovati na predstojećem Eurosongu u Diseldorfu.

Na putu do pobjede veliku podršku dobija od porodice i saradnika, što ga čini sretnim i daje mu podsrek da ide dalje. Ako trijumfuje, smatra da će Sarajevo moći da organizuje najznačajnije svjetsko takmičenje lakih nota.

U razgovoru za “Vijesti” Merlin govori o nastupu u Njemačkoj, porodici, neostvarenim željama, pjesmi koja najbolje opisuje njegov život...

• Već ste predstavljali Bosnu i Hercegovinu na Eurosongu. Zašto ste mu se opet vratili?

- Koliko god mi se činilo da je to za mene bila završena priča, u jednom trenutku sam osjetio impuls, taj neki znak da bih sada mogao da pristanem na ponudu koja je inače svake godine uredno dolazila iz BHRT-a. To je već ličilo na poznati refren: oni me zovnu, a ja ljubazno odbijem i tako iz godine u godinu. Međutim, ovoga novembra sam bio drugačije raspoložen, možda zato što mi je glava bila puna ideja za novi album. Imao sam tu pjesmu koja je predodređena da bude izvedena na ogromnom stejdžu. Zato sam pristao.

A možda je na to pristao i onaj dječak u meni što uvijek traži novi izazov, novu igru. Znate, u pjesmi “Love in Rewind” pjevam o srednjim godinama – onom životnom periodu kada ste ili u potpunoj depresiji nad saznanjem da je već više od pola životnog vijeka za vama, ili ste puni dotad neotkrivene energije koja vas tjera u različite avanture. Neki su spremni za svoj prvi skok padobranom, a ja sam ponovo pristao na Eurosong. Očekuje me prizemljenje, nadam se – uspješno i sretno.

• Na kladionicama se dobro kotirate. U slučaju da pobijedite, da li smatrate da Sarajevo ima dobre uslove da sljedeće godine organizuje Eurosong?

- Sarajevo je grad koji ima bezbroj mana, ali koji se voli bezuslovno i do kraja života. Ne poznajem gosta koji je došao u Sarajevo, a da se nije osjećao ugodno. U Sarajevu neće naići na luksuz, široke bulevare i trgove, ali će biti ulovljen u zamku opuštenosti i ugode i osjetiće se istinski dobrodošao. To je ono što mnogi drugi gradovi na svijetu ne posjeduju, a imaju sve drugo. Ne zaboravite da je Sarajevo organizovalo Olimpijadu 1984, znači, može kad hoće.

• Kako ste uspjeli da uskladite brak, porodicu i karijeru, a pri tom da stalno budete uspješni, traženi. Koliko ima odricanja u svemu tome?

- Mnogi ljudi misle da kada si obdaren nekim talentom – sva su ti vrata otvorena. Nije tako. Talenat će te dovesti pred vrata na kojima piše „Hall of fame“, ali nećeš imati snage da ih otvoriš. Snaga dolazi sa radom, odricanjem, preispitivanjem sebe i svojih mogućnosti, pa opet upornim radom. “Na vrhu uvijek ima mjesta – kada se krene sa dna”, tako kaže jedan moj stih i ja u to vjerujem, jer sam i sam prolazio kroz sve te faze.

• Koja pjesma koju izvodite oslikava vaš život?

- Moj životni kredo je...

(Opširnije u štampanom izdanju)

Bonus video: