Pjesme sa glupim tekstovima: Šakirine grudi nijesu planine

Ljubiteljima muzike svako malo u ušima “zaškripi” kada čuju pjesmu sa epohalno glupim tekstom. Evo nekoliko takvih ostvarenja:
156 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 16:27h
  • Pripadnici Juggalo muzičke scene, grupa Insane Clown Posse karijeru je izgradila na pjesmama prepunim zagovaranja nasilja i netolerancije prema ženskom polu. Singl Miracles, objavljen prošle godine, predstavlja oštri kontrast uobičajenim tekstovima članova benda. Kroz nju Vajolent Džej i Degi Tu Doup iskazuju oduševljenje prema svemu što je dokazano banalno. Naizgled beskrajan popis stvari koje oni smatraju čudesnim uključuje muziku, magnete, dugovrate žirafe, duge, zvijezde padalice i pelikane koji jedu mobilne telefone.
  • Baš kad smo pomislili da teen pop ne može pasti niže, pojavila se Rebeka Blek sa singlom Friday. Prvo preslušavanje pjesme ne otkriva koliko je zapravo loša - mlada djevojka pjeva o uzbuđenju zbog zabave koje je pomiješano sa odrepovanim početkom. Ali i najbanalnije Britnine pjesme nas nijesu počastile ovakvim tekstom: Upadam na prednje sjedište/ sjedim na zadnjem sjedištu/ moram da odlučim/ koje ću sjedište zauzeti. Hvala ti, Rebeka, što si nas podsjetila da je subota poslije petka, a da nakon svega dolazi i nedjelja.
  • Generalno gledajući, dobro je kada u pjesmi ima rime, ali u hitu Summer Girls tročlane grupe LFO koncept rimovanja otišao je korak predaleko. Mnogi stihovi ove pjesme nasumično su nabacani samo da bi se rimovali. Frontmen grupe Rik Kronin pjesmu je napisao u podrumu kuće svojih roditelja i, kako je izjavio u intervjuu iz 2005, nikada nije očekivao da će je čuti na radiju. Singl je nekako procurio, dospio na treće mjesto Billboardove top liste i postao neslužbena himna ljeta 1999.
  • Grupa Black Eyed Peas nekako je uspjela da uđe pod kožu muzički neobrazovane i povodljive mase pjesmama poput poskočice My Humps. Pjesma je 2007. nagrađena kao najbolja izvedba neke grupe, što je tek još jedan razlog da se ne vjeruje Gremijima ili američkom ukusu.
  • Pjesma MacArthur Park, koju je napisao Džimi Veb i koju je otpjevao Ričard Haris još 1968. godine, proteže se na više od sedam minuta i uključuje dugačke, teatralne orkestralne uvode. Ipak, to nije najbolji dio. Čast je pripala tekstu pjesme, čija se bizarnost teško može objasniti.
  • Dok se većina ljubavnih pjesama fokusira na ljubav u nečijem srcu, grupa Ohio Express u svom hit singlu Yummy Yummy Yummy poručuje da se ljubav zapravo nalazi u stomaku. Ostatak ove pjesmice ne objašnjava više o ovom fenomenu, osim što ljubav upoređuje sa šećerom i začinima koristeći neke pamtljive stihove. Numera je upotrebljavana u reklamama za slatkiše i scenama filmova koji se baziraju na uživanju u hrani.
  • Kolumbijska pjevačica Šakira na američko se tržište probila 2001. svojim prvim singlom na engleskom jeziku, hitom Whenever, Wherever koji je završio na prvim mjestima top lista u čak 25 zemalja. Pjesma je postala toliko zarazna da su slušaoci zanemarili strašno glup tekst, poput 'Srećom da su moje grudi tako male i skromne/ pa ne možeš da ih pomiješaš sa planinama”.
  • Džon Lenon je tvrdio da je napisao prva dva stiha pjesme I Am the Walrus u nekoliko različitih prilika, dok je bio na LSD-ju. U poređenu sa ostatkom ta dva stiha su najmanje bizarna, jer Lenon pjeva o svemu od “sjedjenja na kukuruznim pahuljicama” do kvarcovanja “na engleskoj kiši”. Nakon Lenonove smrti, nastala je teorija da pjesma sadrži tajne poruke, ali više je vjerovatno da je tekst takav da zbuni one koji su ga smatrali previše ozbiljnim.

Galerija

Bonus video: