Džoni Štulić na Internetu: Objavljene nepoznate obrade narodnjaka

Zasad je nejasno kada su pjesme tačno nastale, gdje su snimane, ni kako je korisnik YouTubea koji ih je postavio uspio da dođe do njih...
201 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 14.04.2011. 09:25h

Bivši frontmen "Azre", Branimir Džoni Štulić, poslije deceniju i po pauze je, možda, ponovo propjevao.

Šest nepoznatih Štulićevih pjesama je objavljeno na YouTubeu prije oko dvije nedjelje, a svi klipovi su, u stvari, obrade čuvenih narodnih pjesama: „Emina", „Što te nema", „Danka", „Pusti da ti leut svira", „Ramo, Ramo" i „Stojanke, bela Vranjanke".

Srpski "Svet" piše da je zasad nejasno kada su pjesme tačno nastale, gdje su snimane, ni kako je korisnik YouTubea koji ih je postavio uspio da dođe do njih, te da li su objavljene uz Štulićevu saglasnost.

Ono što ne treba dovoditi u pitanje je, piše list, autentičnost.

Nove pjesme još nisu dostigle veliku popularnost - poslušalo ih je tek između 300 i 2.700 ljudi, najviše „Danku" Tome Zdravkovića - ali komentari ispod njih dovoljno govore o tome koliko su slušaoci bili oduševljeni.

Objavljene pjesme su na tragu ranijih obrada folk tradicionala sa albuma "Anali" iz 1995. godine (Ajde Jano, U Stambolu, Jano mori) i albuma "Blase" iz 1997. godine (Vehni vehni fiolica, Dimitrije sine Mitre...).

O posljednjim Štulićevim albumima, mišljenja su podijeljena i među njegovim najvatrenijim fanovima, a mnoge pjesme su okakraterisane kao hermetične i neslušljive.

Kako god, tradicionalna balkanska muzika i fascinacija starogradskim standardima, kod Štulića su konstanta, pa se savremenici sjećaju da je još kao anonimni zagrebački momak sa gitarom, Štulić izvodio makedonske tradicionale, za koje među novovalnom gradskom publikom nije bilo pretjeranog interesa.

Voljeli Džonijeve prevode Tukidida ili ne, lomili čaše na njegove melanholične izvedbe sevdalinki, ili ostali vjerni njegovoj urbanoj poeziji i socijalnom agnažmanu, za čitavu armiju ljudi na Balkanu, Štulić je ostao jedna od ličnosti koja ničim nije zaprljala svoj umjetnički i lični kredibilitet. To je na prostu bivše Jugoslavije, minulih 20 godina malo kome pošlo za rukom.

Bonus video: