Bob Dilan prvi put nastupa u Vijetnamu, 36 godina od kraja rata!

Poslije skoro 50 godina pjevanja o vijetnamskom ratu koji i dalje progoni generaciju Amerikanaca, legendarni američki muzičar Bob Dilan će najzad dobiti priliku da vidi Vijetnam u miru, javio je ABC News.
68 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 10.04.2011. 12:30h

Dilan u nedjelju veče nastupa u Sajgonu, današnjem Ho Ši Minu, a očekuje se da će otpjevati neke od svojih klasičnih antiratnih pjesama skoro 36 godina nakon završetka Vijetnamskog rata.

Svoje najpoznatije pjesme napisao je 60-ih godina prošlog vijeka, u vrijeme kad je američki angažman u Vijetnamu počeo eskalirati.

"Muzika Boba Dilana se koristila kao oružje protiv rata u Vijetnamu", izjavio je Tran Long An (67), potpredsjednik vijetnamskog udruženja kompozitora.

Koncert u dvorani s 8000 mjesta održava se povodom 10 godina smrti vijetnamskog folk pjevača Trinh Cong Sona, kojeg su mnogi zvali "vijetnamskim Dilanom".

Skoro 60 posto od 86 miliona stanovnika Vijetnama rođeno je po završetka rata, u kojem je poginulo oko tri miliona Vijetnamaca i 58 hiljada američkih vojnika, i mnogima od njih puno su bliže savremene pop zvijezde od Dilana.

Dilan je jedan od rijetkih vrhunskih izvođača koji nastupa u Vijetnamu, gdje su takvi koncerti izuzetno rijetki zbog strogih kontrola slobode izražavanja komunističkih vlasti. Dilanovu set-listu odobrile su vlasti, ali njegov vijetnamski promoter kaže da nisu postavljena nikakva ograničenja.

Dilan je početkom ove sedmice bio zasut kritikama nakon dva koncerta u Kini jer je dozvolio da mu tamošnji cenzori utiču na izbor pjesama. Tako nije mogao otpjevati dvije popularne antiratne pjesme "The Times They Are A-Changin'" i "Blowin' In The Wind".

Hjuman Rajts Voč je zbog toga objavio saopštenje u kojem kaže da Dilan treba da se stidi. "Mladi Dilan nikada ne bi dozvolio da mu vlada određuje što da pjeva. Imao je istorijsku priliku da prenese poruku slobode i nade, ali je umjesto toga dozvolio cenzorske makaze", dodaje se.

Bonus video: