Povratak grupe "Bolero"

Oduševljen prvim albumom "Bolera" Šerbedžija se odmah odazvao na poziv osnivača sastava Miša Bartulice da bude gost na tom albumu
408 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 07.04.2011. 14:01h

Bosansko -hercegovačka grupa "Bolero", poznata po hitovima "Jelena","Galebovi", "Sjećanja", "Krčmarska Moskva", nakon više od 20 godina vraća se na muzičku scenu i to pod imenom "Grupa Bolero Reunion" (GBR).

Novi, treći album koji snima nakon 23 godine (posljednji projekat "O Jesenjinu" je iz 1988) najavljen je singlom "Dispertango" u kome gostuje i hrvatski glumac Rade Šerbedžija.

No, saradnja Šerbedžije i "Bolera" nije novina, s obzirom na to da su na njihovom albumu "O Jesenjinu" imali zajednički recital koji je grupa snimila sa hrvatskim glumcem.

Oduševljen prvim albumom "Bolera" Šerbedžija se odmah odazvao na poziv osnivača sastava Miša Bartulice da bude gost na tom albumu.

Pored Šerbežije, novi singl "Dispertango" pjeva i frontmen GBR-a, Mile Anđelić.

Mješavina pop, rock, tango i jazz

"Disper" znači rasprišivanje, a tango strast, dakle raspršena strast. To je pjesma o nečemu velikom što je raspršeno, o naprasno ratom prekinutim ljubavima i životima. Oduvijek sam pisao socijalne pjesme i pjesme o ljubavi. U "Dispertangu" se miješaju i pop i rock i tango i jazz, ispričao je Bartulica za sarajevo-x.com, ističući da će “pjesme grupe "Bolero" uvijek imati stari "šmek" i da će se “baviti stvarima koje brinu društvo”.

Grupa "Bolero" osnovana je 1985. u Sarajevu, a činili su je Zoran Grabovac - bubnjevi, Mustafa Čizmić -bas, Nedžad Hadžić- klavijature, Mile Anđelić - vokal i Bartulica- gitara, pomoćni vokal, inače autor svih pjesama.

Prvi album objavila je 1986. pod nazivom "Na kraju slavlja", i u rekornom vremenu prodala tiraž od 150.000 ploča.

Od devet pjesama koje su se našle na albumu čak osam ("Povedi me u zemlju galebova", "Sjećanja na tebe", "Dajana", "Na kraju slavlja"...) postale su ex-Yu hitovi.

Dvije godine kasnije izašao je drugi studijski projekat "O Jesenjinu", nakon čega je Bolero prestao sa radom.

Među hitovima grupe su i "Jelena", "Krčmarska Moskva", te "Pismo majci".

Bonus video: