Sjajan koncert klape Assa Voce u KIC-u

Bez kašnjenja, u predviđeno vrijeme članovi klape su se pojavili na scenu i odmah zapjevali “Durmitor, Durmitore” i “Studen kamen progovara"
419 pregleda 0 komentar(a)
Assa Voce, Foto: Zoran Đurić
Assa Voce, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 01.03.2011. 16:18h

Klapa “Assa Voce” održala je sinoć koncert u velikoj sali KIC-a “Budo Tomović” na kome je ujedno proslavila i desetogodišnjicu postojanja.

Posjetioce koncerta na ulazu dočekali su zvuci klape, naime do samog početka koncerta na video-binu vrtio se spot za pjesmu “Sve još miriše na nju” koji je “Assa Voce” snimila proteklog ljeta.

Bez kašnjenja, u predviđeno vrijeme članovi klape su se pojavili na scenu i odmah zapjevali “Durmitor, Durmitore” i “Studen kamen progovara”, što je donekle moglo da dočara prisutnima kako će teći ostatak večeri.

Zatim je na scenu izašao i Džoni Hodžić, koji je te večeri preuzeo ulogu voditelja, podsjetio prisutne da je za ovih deset godina, koliko postoji, klapa “Assa Voce” osvojila mnogo priznanja, ali i srca.

Pošto su ostvarili saradnju sa brojnim institucijama, na njihovom prvom jubileju vlasnik galerije “Most” iskoristio je priliku da vođi klape, direktoru Muzičke škole “Vasa Pavić”, dirigentu hora “Stanko Dragojević” i članu savjeta svoje galerije, Iliji Dapčeviću uruči prigodnu nagradu.

Nakon aplauza koji je uslijedio, u prvom bloku publika je imala priliku da čuje numere “Da li spavaš milo moje”, poslije koje su se mogli čuti samo komentari “odlično”, zatim pjesmu “Milice” u kojoj su otpratili člana “Pljevaljskih tamburaša” Satka Delića, kao i kompoziciju “Zvuci s Ribnice” gdje je glavni vokal bio Šukrija-Žuti Serhatlić.

U drugom bloku i Gibonni

U drugom bloku izveli su obradu Gibonnijeve numere “Projdi vilo”, zatim pjesme “Moja ljube”, “Ružo moja crvena” i “Ludo more”.

Treći blok, koji je opet bio rezervisan za goste, otvorila je nekadašnja članica klape Vjera Nikolić, otpjevavši s momcima hit Olivera Dragojevića “Dobro jutro tugo”, da bi zatim zauzela mjesto za klavirom.

Na scenu je izašao Slobo Kovačević koji je uz pratnju klape otpjevao svoj veliki hit “More, more”, pa vođa “Makadama” Mirsad Serhatlić i njegova čuvena “Balerina”. Taj blok završen je pjesmom “Zauvijek” s kojom je “Assa Voce” učestvovala na posljednjem festivalu u Budvi.

Četvrti, ujedno i posljednji blok, bio je rezervisan, kako je najavio Hodžić, za “prave klapske pjesme”- “Izrasla ružo rumena”, “Nemere mi bit”, “Vilo moja” i “Sve još miriše na nju”. Pred polovično ispunjenom salom, članovi klape pjevali su kao da je puna, što je publika i osjetila i dva puta ih vratila na bis.

"Malo smo uzbuđeni. Vjerovatno smo imali nekih propusta, ali smo se trudili da otpjevamo onako iz srca i duše kako najbolje možemo" kazao je za “Vijesti” nakon koncerta Ilija Dapčević.

Iako “Assa Voce” na muzičkoj sceni postoji već deset godina i prva je klapa u Podgorici, sudeći po posjećenosti, izgleda da ta vrsta muzike nije “popularna” u glavnom gradu Crne Gore. O tome šta je razlog, da li to što Podgoričani nemaju kulturu za ovu vrstu muzike ili je u pitanju mali medijski prostor, Dapčević kaže:

“Svaka muzika ima svoju publiku. Neko voli klasičnu, neko narodnu, neko zabavnu, a neko ovaj iskaz. Večeras su sa nama bili oni koji vole ovakvu muziku, možda ne baš svi jer nijesu bili obaviješteni, ali bilo je sasvim dovoljno publike. Ne možemo biti nezadovoljni. Ranije smo radili u manjim prostorima i napravimo grešku jer bude gužve i čak neki ostanu vani.

Sala KIC-a je velika i kad dođu ljudi ne vidi se da ih ima toliko mnogo. Postoje ljubitelji ove muzike, pjevali smo mi i ranije u Podgorici. Publika ovdje je inače oduševljena našim repertoarom jer volimo da izvodimo različite pjesme.

Mediteranski zvuk je zvuk klapa, tako da se trudimo da izaberemo pjesme koje se pjevaju i na širim prostorima, ali ne zaboravljamo ni one naših autora“.

Nastupi bez fajlova

Na pitanje da li će publika na naredni koncert morati ponovo da čeka deset godina, Dapčević odgovara: “Znaš kakvi smo mi, bili smo na svih devet festivala klapa u Perastu, pjevali u Budvi, na nekim drugim festivalima, i ne znam šta donosi budućnost.

Još ništa nijesmo zvanično snimili, jer mi smo jedini koji gdje god da se pojavimo pjevamo uživo, ne nosimo nikakve fajlove.

Ono što za sada imamo je snimljeni spot za pjesmu 'Sve još miriše na nju', kao i zapisi sa festivala, tako da bi trebalo da se posvetimo i radu u studiju, ali najprije ćemo sačekati da vidimo kakav će biti odjek ovog koncerta”.

Bonus video: