Retrospektiva umjetničkog opusa grupe "Laibach"

Njihovi radikalni samoreflektujući nastupi prevazilaze potrošačku i eskapističku prirodu popa i pozicioniraju se zapravo u kontekstu “političke umjetnosti”.
98 pregleda 0 komentar(a)
Laibach, Foto: Artinbase
Laibach, Foto: Artinbase
Ažurirano: 23.02.2011. 11:40h

Umjetnička galerija Maribor (UGM) predstavlja vizuelnu umjetnost grupe “Laibach” nastalu u proteklih 30 godina njihovog provokativnog djelovanja, odnosno radove u opsegu od višemedijskih instalacija, klasičnih ulja na platnu, akvarela i grafike, do fotografije, filma i videa, prenosi Seecult.org

Izložba “Ausstellung Laibach Kunst Perspektive 1980-2011” biće otvorena sjutra, a premijerno predstavlja instalaciju “Perspektive umjetnika”, nastalu upravo za tu priliku.

Riječ je o svojevrsnoj retrospektivi umjetničkog opusa multidisciplinarnog kolektiva “Laibach” koji se od nastanka 80-ih godina, kako je istakla UGM, aktivno suočava s totalitarizmom i pitanjem odnosa umjetnosti i ideologija.

Njihovo djelo, čiji je temeljni koncept zasnovan u kulturnopolitičkom kontekstu Slovenije i Jugoslavije 80-ih godina, nudi kompleksnu definiciju umjetnosti kroz spektar savremenog poimanja države, slobode, popularne kulture i politike. Ističući korijene njihove umjetnosti, izložba u UGM nudi novi pogled na filozofiju grupe “Laibach”, koja je velikom dijelu publike poznata prije svega po kocnertnim nastupima i popkulturnom djelovanju.

Iako su u svijetu muzike stekli međunarodnu slavu, njihovi radikalni samoreflektujući nastupi prevazilaze potrošačku i eskapističku prirodu popa i pozicioniraju se zapravo u kontekstu “političke umjetnosti”.

Nastupima u različitim medijima i kontekstima - od galerija, preko koncertnih sala do operskih kuća, televizije, Interneta, videa, heatra, industrijskih objekata do šoping molova, “Laibach” predstavlja jedinstveni izazov dominantnom modelu shvatanja umjetnosti koji je formirala zapadna umjetnička kritika, navedeno je u najavi izložbe.

Izložba obuhvata radove iz privatnih kolekcija Nila Rektora i Danijela Milera, autorska djela Janeta Štravsa i Saša Podgoršeka, te predmete iz Pokrajinskog muzeja Maribor i Instituta za anatomiju Univerziteta u Ljubljani.

Izložbena djela nastala su u saradnji sa Janezom Knezom, Paolom Korošec, Benjaminom Krežeom, Simonom i Urošem Arnškom. Kustosi su Simona Vidmar i grupa “Laibach”, u saradnji sa Klaudiom Rihter.

Izložba je posvećena akademskom slikaru Janezu Knezu (1931-2011) koji je preminuo nedavno u Ljubljani, a iz Trbovlja je, kao i “Laibach”.

Izložba će biti otvorena do 17. aprila.

Bonus video: