Roberto Vecchioni pobjednik Sanrema

"Problem nije u desnici ili ljevici, ponekad je problem u ljudima", rekao je pobjednik.
60 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.02.2011. 15:24h

Pobjednik 61. izdanja festivala Sanremo je Roberto Vecchioni sa pjesmom "Chiamami ancora amore".Kantautor je ujedno dobio i nagradu kritike, što se rijetko dešava na Sanremu.

U finale su dospjeli izvodjači Modà i Ema sa pjesmom Arriverà (drugo mjesto), i Al Bano (treće mjesto), koji je sa pjesmom "Amanda è libera", prvo ispao iz konkurencije da bi zatim bio vraćen u takmičenje zahvaljujući tele-glasanju, odnosno glasovima gledalaca.

Sistem glasanja posljednje večeri bio je sljedeći: 50% tele-glasanje, 50% odluke pripalo je orkestru, čemu se dodaje i takozvani "zlatni udio" (golden share), akreditovanih novinara, koji su davali po jedan glas za svaki akreditovani medij. Zahvaljujući zlatnom udjelu umjetnik koji iz sale štampe dobije najviše glasova mogao je da se popne do tri mjesta najviše na skali pobjednika.

Vecchioni je posvetio pobjedu ženama, ne izostavivši ni političku poruku: "Nadam se, što se politike tiče, da će neko skinuti masku. Problem nije u desnici ili ljevici, ponekad je problem u ljudima".

Iako nije izdvajao imena, čini se prilično očiglednim da se italijanski kantautor u ovoj izjavi odnosio na italijanskog premijera Silvija Berluskonija.

U pobjedničkoj pjesmi govori se o "prokletoj noći koja mora da završi", a Vecchioni je objasnio da se "radi o dvije različite noći. Jedna je politički grozna italijanska noć, zato što se ne volimo, a druga je egzistencijalna noć u kojoj se treba boriti i usaglasiti se sa vjerom ili sa nadom jer se u suprotnom ne ide naprijed".

Vecchioni, koji je po zanimanju profesor muzike, je komentarisao i kako je u pjesmi mislio i na studente koji su izašli na ulice "sa knjigama u rukama", prenosi agencija Adkronos.

Gledanost festivala, koji tradicionalno uz svjetska prvenstva u fudbalu čini daleko najgledaniji televizijski dogadjaj u Italiji, donijela je "share" od preko 52%, što je ipak bilo za oko 1% manje nego prošle godine.

Galerija

Bonus video: