Vekijoni pobjedu na 61. San Remu posvetio ženama

"Nadam se, što se politike tiče, da će neko skinuti masku. Problem nije u desnici ili ljevici, ponekad je problem u ljudima", rekao je Vekijoni.
0 komentar(a)
Roberto Vecchioni, Foto: Il Giornale
Roberto Vecchioni, Foto: Il Giornale
Ažurirano: 20.02.2011. 13:18h

Pobjednik 61. izdanja festivala Sanremo, završenog u subotu veče, je Roberto Vekijoni sa pjesmom "Chiamami ancora amore" .

Kantautor je ujedno dobio i nagradu kritike, što se rijetko dešava na Sanremu.

U finale su dospjeli izvođači Moda i Ema sa pjesmom "Arriverà" (drugo mjesto), i "Al Bano" (treće mjesto), koji je sa pjesmom "Amanda è libera", prvo ispao iz konkurencije da bi zatim bio vraćen u takmičenje zahvaljujući glasovima gledalaca.

Sistem glasanja posljednje večeri bio je sledeći - 50 odsto teleglasanje, 50 odsto odluke pripalo je orkestru, čemu se dodaje i takozvani "zlatni udio" akreditovanih novinara, koji su davali po jedan glas za svaki akreditovani medij.

Zahvaljujući zlatnom udjelu umjetnik koji iz sale štampe dobije najviše glasova mogao je da se uspne do tri mjesta naviše na skali pobjednika.

Vekijoni je posvetio pobjedu ženama, ne manjkajući ni političku poruku:

"Nadam se, što se politike tiče, da će neko skinuti masku. Problem nije u desnici ili ljevici, ponekad je problem u ljudima", rekao je Vekijoni.

Iako nije izdvajao imena, čini se prilično očiglednim da se izjava kantautora odnosila na premijera Italije Silvija Berluskonija.

U pobjedničkoj pjesmi govori se o "prokletoj noći koja mora da završi", a Vekijoni je objasnio da se "radi o dvije različite noći".

"Jedna je politički grozna italijanska noć, zato što se ne volimo, a druga je egzistencijalna noć u kojoj se treba boriti i usaglasiti se sa vjerom ili sa nadom jer se u suprotnom ne ide naprijed. Vekijoni, koji je po zanimanju profesor muzike, je komentarisao i kako je u pjesmi mislio i na studente koji su izašli na ulice sa knjigama u rukama", prenosi agencija Adkronos.

Bonus video: