Snimili album "Bar-Bari" sa pištoljem i marlborom na omotu!

Dopalo im se što “Bar-Bari”, zvuči kao “barbari” (varvari, divljaci, na italijanskom i francuskom).
0 komentar(a)
Ažurirano: 27.01.2011. 15:37h

“Bar-Bari” je intrigantni naziv desetog albuma italo-francuskog alternativnog rok benda Enfance Rouge (Crveno Djetinjstvo), koji će izaći simultano u Francuskoj, Italiji i Kini iduće sedmice.

Naslovnica albuma još je intrigantnija: na crvenoj pozadini nalaze se mape Italije i Crne Gore na kojoj su iscrtane kutije Malboro cigareta i pištolji.

Trio Enfance Rouge imao je od 1995. do danas preko 1800 nastupa širom svijeta. Više puta je svirao u Mostaru, Zagrebu, Sarajevu, Beogradu... Članovi benda kroz Crnu Goru su do sada samo prolazili, a vođa benda Fransoa Kambuzat je rekao Vijestima da bi veoma voljeli da nastupaju u Crnoj Gori jer im je to “jedan od omiljenih djelova Evrope”.

U zvaničnoj biografiji benda, između ostalog piše i da je frontmen legendarnog benda Sonic Youth, Turston Mur, izjavio kako je Enfance Rouge jedan od “najboljih evropskih bendova”.

Moderni varvari

Zašto je bend međunarodnog sastava odabrao trajektnu relaciju između Crne Gore i Italije za naziv novog albuma, Vijestima je objasnio frontmen grupe Fransoa Kambuzat.

Pjevač i gitarista kaže da su na tu ideju došli jer su godinama ranije, dok su živjeli u južnoitalijanskoj regiji Pulja mnogo puta putovali trajektom od Barija do Bara, idući na turneje po Balkanu.

Fransoa je rekao da im se dopalo i to što “Bar-Bari”, zvuči kao “barbari” (varvari, divljaci, na italijanskom i francuskom), s obzirom na to da je “varvarstvo savremenog doba” tematika kojom se grupa često inspiriše u svojim tekstovima.

(Opširnije u štampanom izdanju)

* Ne zaboravite da premijerno preslušate neobjavljenu pjesmu sa novog CD-a Enfance Rougea, čiji je naziv na crnogorskom (i ostalim južnoslovenskim jezicima) - “Jadransko more”. Kroz nju se povremeno provlači uzvik “Kalašnjikov”, kao aluzija na glavnog “izvoznika” balkanskog zvuka ka Zapadu, Gorana Bregovića.

Bonus video: