Koncert u Podgorici do kraja mjeseca

Moj prijatelj Božović iz Rijeke ima poznanstva sa nekim ljudima koji pokušavaju da mi organizuju nastup (u Podgorici) do kraja januara.
0 komentar(a)
Rade Šerbedžija, Foto: Rojters
Rade Šerbedžija, Foto: Rojters
Ažurirano: 13.01.2011. 15:34h

Rade Šerbedžija, jedan od rijetkih glumaca sa ovdašnjih prostora koji je uspio u Holivudu i koji je veoma cijenjen među tamošnjim kolegama, rado je za Vijesti govorio o životu, porodici, karijeri...

Ovih dana užurbano radi na novom filmu, a osvrno se na nedavno održane koncerte po Srbiji, te obećao da će do kraja januara posjetiti i Podgoricu. Fasciniran je rediteljskim umijećem holivudske koleginice Anđeline Džoli, a sprijateljio se sa njenim suprugom Bredom Pitom, sa kojim je i ranije glumio.

Pred kraj 2010. održali ste dva koncerta u Srbiji. Kako ste zadovoljni prijemom kod susjeda?

- Uvijek napravim koncert pred Novu godinu negdje na prostoru bivše Jugoslavije, osim prošle kada sam bio na Kubi sa familijom. Ovaj put sam priredio dva u Srbiji i to 29. decembra u Novom Sadu i dan kasnije u beogradskom Sava centru. Bilo je lijepo. Oba koncerta su bila super. Imao sam odličan američki bend koji me je pratio i publika je super reagovala.

Htio sam doći i do Podgorice, ali bilo bi previše naporno, pa smo umjesto toga odlučili da ostanemo dva-tri dana na salašu “137” u Vojvodini. Nije da nijesmo željeli, ali sam se plašio avionskih veza koje zimi znaju biti loše, pa se letovi često otkazuju zbog magle.

• Znači li to da vas uskoro možemo očekivati u Podgorici?

- Moj prijatelj Božović iz Rijeke ima poznanstva sa nekim ljudima koji pokušavaju da mi organizuju nastup do kraja januara. Nažalost, to neće biti veliki koncert kao što je bio u Srbiji, jer se moj američki bend vratio u svoju državu, pa bi sa mnom nastupili samo moj klavijaturista i gitarista iz Pule.

• Snimate mnogo filmova. Ovih dana idete do Berlina. Šta ćete tamo raditi?

- Počinjem da snimam novi film, ali ne smijem da otkrivam o čemu se radi. To je uloga koja se snima osam dana. Sada ću raditi četiri, a zatim još toliko u februaru.

• Po kojem kriterijumu birate uloge i da li vam se često dešavalo da odbijete neku ?

- Naravno da ih odbijam jer ima puno loših scenarija i nastojim da zadržim kvalitet. Ponekad zalutam u neki američki film koji nema neke naročite umjetničke atribute, ali to se mora uraditi kako bih prehranio familiju.

Sa kim ste u dobrim odnosima od holivudskih glumaca. Da li se družite s nekim od njih?

- Snimajući novi film Anđeline Džoli sprijateljio sam se sa njenim suprugom Bred Pitom sa kojim sam davno radio na filmu “Snatch”. Tokom tih dana u Mađarskoj divno smo se družili. Baš se ovih dana dogovaramo da se ponovo družimo i nađemo negdje u Francuskoj ili kod nas u Istri.

• Kakvi su holivudski glumci?

- Svi veliki glumci su zapravo normalni ljudi. Oni koji su razvikani ponašaju se malo holivudski, a naši glumci su uvijek isti svuda u svijetu.

• Kakva je bila saradnja sa Anđelinom Džoli?

- Bila je sjajno pripremljena za film. Ona je i pisala scenario, tako da je znala šta hoće da ispriča. Svi su je obožavali, voljeli. Bio sam iznenađen koliko je bila spremna kao režiser i koliko je bila tiha i nenametljiva i kako je glumcima davala umjetničku slobodu da rade po svome, a pri tom ih podržavala. I onda bi tek tu i tamo ponekad nešto rekla, dodala ili promijenila, ali je bila potpuno fantastična.

• Sarađivali ste i sa Džesikom Albom u ostvarenju “The Eye”.

- Taj film smo snimali prije četiri godine i ona je takođe divna osoba.

• Angažovani ste u serijalu o Hari Poteru. Da li da vas očekujemo i u novom nastavku?

- Da. To je jedna mala uloga koju sam snimao svega četiri dana. Predviđene su dvije scene, ali nikad se ne zna koliko će ih otići. Evo, zašto to kažem. Kada sam radio film “The Quiet American” sa Majkom Kejnom u glavnoj ulozi, a kojeg je režirao Filip Moris (moj prijatelj sa kojim sam radio prije toga ostvarenje “Svetac”), producenti su izbacili 13 mojih scena i ostale su samo dvije, a zapravo je trebalo da bude velika uloga. Iznenadio sam se kad sam došao na premijeru i vidio da nema čak 13 scena.

• Da li ste bili ljuti, bijesni u tom trenutku?

- Nemam šta da se ljutim. Tom prilikom, na premijeri filma, dok sam ja bio u šoku, Kristofer Hempton, pisac scenarija, mi je rekao : “Welcome to Hollywood Rade” (Rade, dobro došao u Holivud).

• Po čemu se razlikuje rad na domaćim i holivudskim filmovima?

- Razlika postoji. Počevši od hotelskog smještaja preko prostora za odmor i pripremu glumaca na setu, pa do svih drugih stvari koje su u inostranstvu grandiozne. Ali, inače ostalo je isto - veza režisera i glumca koja se svodi na pravi umjetnički odnos.

• Vaša porodica je takođe u svijetu filma, sin Danilo je reditelj, dvije kćerke Lucija i Nina su glumice. Sa njima ste sarađivali, pa ko ima najveću tremu kada se nađete na setu?

- Nemam pojma. Ja se uvijek malo nelagodno osjećam kad igram sa svojim kćerima. Htio ili ne htio uvijek ih gledaš kao otac i brineš se hoće li posao biti dobro urađen.

• Često ste u društvu atraktivnih holivudskih diva. Da li je vaša supruga Lenka ljubomorna?

- Nikad nije ljubomorna, osim kada odem u pravi ribolov i kada me nema po cijeli dan. Tada poludi jer shvati da postoji jedna strast toliko velika da kod nje izazove ljubomoru.

• Vaša posljednja knjiga je “Do posljednjeg daha”, a trenutno pišete “Zelenu kartu”.

- “Do posljednjeg daha” je bio besteler, jedno od najprodavanijih djela u Srbiji i Hrvatskoj, a prevedeno je na slovenački i makedonski. To je poluautobiografija koja sadrži refleksije i razmišljanja o mom životu, a i o tome što nam se dešavalo u teškim trenucima između 1991. i 2000. godine. “Zelena karta” još nije dovršena, i dalje je pišem pošto imam osjećam da je treba dramaturški doraditi.

Bonus video: