UTICAJ POLITIKE

Ukrajina se povukla sa ovogodišnjeg Eurosonga: Tenzije sa Rusijom se umiješale i u muziku

U posljednja tri dana četiri grupe su odbile da predstavljaju Ukrajinu na takmičenju koje se ove godine održava u Izraelu
1028 pregleda 0 komentar(a)
Pjevačicu Maruv izabrali gledaoci, Foto: Reuters
Pjevačicu Maruv izabrali gledaoci, Foto: Reuters

Ukrajina je saopštila danas da odustaje od učestvovanja u pjesmi Evrovizije 2019. godine poslije odbijanja četiri grupe da predstavljaju zemlju na tom muzičkom takmičenju koje poprima sve više političke konotacije za Kijev zbog tenzija sa Moskvom.

"Ukrajinska nacionalna radio televizija odbija da učestvuje u Evroviziji 2019", saopštila je televizija UA:PBC.

Izbor predstavnika zemlje za Evroviziju 2019. je objelodanio i privukao pažnju javnosti na sistemske probleme u muzičkoj industriji u Ukrajini, da umjetnici imaju veze sa šoubiznisom zemlje agresora, navodi se u saopštenju u osvrtu na Rusiju gdje nastupaju brojni ukrajinski izvođači uprkos napetih odnosa dvije susjedne zemlje.

Navodi se da je obzirom na sadašnju situaciju i "uslova pretjerane politizacije procesa nacionalne selekcije" televizija riješila da odustane od učestvovanja na takmičenju Evrovizije ove godine.

U posljednja tri dana četiri grupe su odbile da predstavljaju Ukrajinu na tom takmičenju koje se ove godine održava u Izraelu.

Najistaknutiji slučaj je bio u ponedjeljak sa pjevačicom Maruv koja je pobjedila u glasanju javnosti u Ukrajini ali je osudila to što vlasti koriste to takmičenje u političke svrhe.

Uslijedio je trio pjevačica Fridom džez (Freedom Jazz), koji je bio drugi izbor, zatim grupa Kazka, i Grupa "Brunettes Shoot Blondes", koja je objavila juče i danas da neće ići u Tel Aviv.

Jedno od zahtjeva javne ukrajinske televizije je da Marav pristane da više ne nastupa u Rusiji i da bude "kulturna ambasadorka Ukrajine", što je ona odbila.

Odnosi između Ukrajine i Rusije su u ozbiljnoj krizi od kada su 2014. na vlast došle nove prozapadne vlasti u Kijevu, poslije čega je usledilo pripajanje Krima od strane Moskve i sukob sa proruskim separatistima na istoku Ukrajine.