DESET GODINA POSTOJANJA

Bend Divanhana najavio novo poglavlje: Ova avantura nas je odvela do nas samih

Bosanskohercegovački sevdah bend “Divanhana” nakon deset godina uspješne karijere prezentovao prvi autorski singl “Zova” i najavio novo poglavlje
799 pregleda 0 komentar(a)
Sadašnja postava “Divanhane”
Sadašnja postava “Divanhane”

Divanhana je juče objavila singl “Zova”, koji, kako su naveli članovi bosanskohercegovačke sevdah grupe, predstavlja početak novog poglavlja u njihovom stvaralaštvu.

Naime, iako su bend osnovali prije deset godina i iza sebe imaju četiri studijska albuma, njihov rad se do sada svodio na obrade tradicionalnih pjesama, pa im je “Zova” prva autorska kompozicija. Klavijaturista i jedan od osnivača sastava Neven Tunjić koji potpisuje muziku i tekst za taj singl, ne krije da je rad na njemu bio izazov.

“Nismo se opterećavali stilovima, apsulutno rasterećeno i čistih emocija zakoračili smo u proces kreiranja i komponovanja autorske muzike. Jednostavno smo uzeli u naručje cjelokupno muzičko znanje koje smo prethodnih godina naše karijere upijali, upustivši se u novu avanturu koja nas je u suštini odvela do nas samih; do naših kreativnih korijena iz kojih će se tek izviti stablo, grane i olistati plodovi naše mašte. Iza zidova našeg malog studija, rodilo se mnoštvo novih melodija i stihova, te kada se prašina kreativnog nereda slagla, potajno, tiho i sasvim nenametljivo rodila se ‘Zova’” priča za Vijesti Tunjić.

Šejla Grgić, pjevačica benda koja se “Divanhani” prodružila krajem prošle godine, nadahnula ih je da se posvete kreativnom radu, iako su ideju da rade autorske pjesme imali odavno.

“Tokom cijele karijere u uhu nam je zvonila autorska muzika, mnogo melodija i lirike. Kada se na jesen prošle godine kolektivu pridružila nova članica Šejla Grgić, osjetili smo jednostavno da je to momenat koji smo dugo čekali, i taj neophodni okidač u kreativno procesu. Nakon samo nekoliko proba, uživili smo se u sav taj sevdah koji je iz naših duša potekao, i osjetili smo da je najprirodniji naredni korak da zaplovimo u autorkom smjeru”, priča Tunjić.

Prvog dana od kako je pjesma puštena u etar, “Divanhana” je na Jutjub kanalu dobila isključivo pozitivne komentare.

“’Divanhana’ publiku stiče prirodno i isključivo putem muzike. Naša pulika nije nastala plaćenim klikovima i lajkovima, niti skandalima i žutilom, već čisto konekcijom dva muzička svemira - našeg i naše poštovane publike. Tako je i sa ‘Zovom’, poštovaoci našeg rada ovu baladu prihvataju kao samo jednu u nizu nota i melodija koje ćemo da im cijelim srcem, bez kalkulacija i predrasuda pokloniti. Neraskidiva i jaka je veza između svih nas, u sevdahu gdje srca ljube i gore”, smatra Tunjić.

Pjesma je snimana u “LongPlay” studiju u Sarajevu, a produkciju potpisuje dugogodišnji saradnik benda Borjan Milošević. Video je sniman u muzeju Despića kuća u Sarajevu, a realizovali su ga Nermin Fetić, Kenan Pašić, Vanja Mijatović, Concept Media, te sami akteri, članovi benda “Divanhana”.

Divanhana

Grupa nije izvodila “Zovu” pred publikom, no prema riječima Tunjića ova praksa će se ubrzo promijeniti.

“Svakako namjeravamo da je uvrstimo u naš repertoar i izvodimo na velikoj turneji koja počinje u aprilu koncertima u Kanadi, a nastavlja se u Francuskoj, Belgiji, Holandiji i Sloveniji, a moram otkriti i jednu tajnu - veoma brzo i u Crnoj Gori”, obećavana sagovornik “Vijesti”.

Singl bend najavljuje kao novo poglavnje u radu “Divanhane”, što znači da će se u narednom periodu više posvetiti autorskom radu.

“’Zova’ je samo jedan mali kamenčić mozaika novog poglavlja u stvaralaštvu ‘Divanhane’ i svakako da nastavljamo sa autorskim radom i vrlo brzo publiku radujemo novim pjesmama iz naše male fabrike kreativnosti”, zaključuje Tunjić.