KAROVIĆ STVARA SAMOSTALNO

Najbolje stvari dese se neplanirano

Miroslav Karović, nekadašnji gitarista benda “Mazzom u fugazzu”, pod pseudonimom Assonance objavljuje autorsku elektronsku muziku
2577 pregleda 0 komentar(a)
Karović, Foto: Privatna Arhiva
Karović, Foto: Privatna Arhiva

Miroslava Karovića crnogorska publika imala je priliku da upozna kao gitaristu krosover sastava “Mazzom u fugazzu”, ali osim te uloge Budvanin je posvećen i stvaranju elektronske muzike pod imenom Assonance pod kojim je objavio novi singl “Nostalgia”.

“Assonance je ime pod kojim objavljujem uglavnom elektronsku autorsku muziku i bitove već godinu dana. Zvuk je uglavnom inspirisan britanskom underground scenom, ‘future garage’ zvukom, odnosno onim što rade producenti kao što su Burial, Vacant, Sorrow, Phelian i mnogi drugi”, priča Karović za “Vijesti”.

U novom singlu gostuje Eve, pa on objašnjava kako je došlo do toga da neka pjesma Assonancea, inače dostupna na Jutjub kanalu, prvi put dobije i svoje vokale.

“Sa Ivom Ćulafić (Eve) se poznajem dosta dugo, ona je jedno izuzetno talentovana mlada osoba koja studira na Muzičkoj akademiji u Sarajevu, a sarađivali smo i u okviru benda ‘Mazzom u fugazzu’. Sreli smo se tokom njenog kratkog boravka u Budvi i studiju Radija Katakomba za par sati snimili vokale, uz ‘nadzor’ koji je vršio Nemanja Đorđević Necke”, kaže Karović.

Karović

Elektronska muzika privukla ga je još u srednjoj školi, prije desetak godina, pa od tada, doduše sa većim pauzama - priznaje, putem kompjuterskih programa stvara svoju muziku.

“Ali se nikad nisam usuđivao, a možda je bolje reći da mi nije palo na pamet da nešto objavim. Nije mi čak toliko važno da li su u pitanju akustični, električni instrumenti, čak mi je zabavno da ideje sa nekog sintisajzera pretvorim u gitarske rifove. Elektronska muzika mi daje širu paletu zvukova i mogućnosti, a i samostalnosti u odnosu na rad sa bendom, mada dinamika koja nastaje u muzici koja je rezultat komunikacije više muzičara, takođe ima svoje posebnosti i kvalitet”, poentira Karović.

Na njegovom Jutjub kanalu Assonance Music trenutno se mogu čuti 33 trake, od čega kaže da su nešto bitovi, a desetak je autorskih gotovih pjesama. Gotovo svakodnevno radi i obećava da će se potruditi da češće objavljuje svoja djela.

“Volio bih i da sarađujem sa što više ljudi, nemam nekih konkretnih planova, obično se najbolje stvari dese neplanirano”, ističe Karović koji je kazao da nije više član benda “Mazzom u fugazzu”.

On navodi da nije isključiv po pitanju odabira medija kroz koji stvara muziku.

“Mada, akustična gitara je ipak moj prvi susret sa čudesnim svijetom muzike i uvijek joj se rado vraćam”, dodaje on.

Karović

Ocjenjujući ponudu na aktuelnoj alternativnoj, odnosno domaćoj nemejnstrim sceni, Karović je uvjeren da u Crnoj Gori postoji dosta kreativnih i talentovanih ljudi, ali da nedostaje kontinuitet.

“Sve se nekako stihijski radi, ne postoji kvalitetna institucionalna ili medijska, privatna ili javna, platforma koja bi u kontinuitetu radila na predstavljanju nečijeg autorskog rada, ali opet ljudi koji istinski žive za muziku, stvaraju bez obzira na to koliko ih neko (ne) podržava. Vrlo, vrlo je malo novinara koji se u Crnoj Gori bave praćenjem i predstavljanjem onoga što nije naš mejnstrim. Naravno da je pozitivna reakcija publike nešto što prija svakome, ali to nije primarni motiv zbog kojeg se bavim muzikom”, kazao je Karović.