Hatari: Očekujemo pobjedu na Eurosongu

Članove islandskog sado-mazo tehno benda zovu “pseudo fašističkim kiborzima”
1488 pregleda 0 komentar(a)
Hatari, Foto: RUV
Hatari, Foto: RUV

Iako im prijeti diskvalifikacija zbog prošlogodišnjih poziva na bojkot Izraela, članovi islandske grupe Hatari očekuju pobjedu na predstojećem Eurosongu.

Opisuju ih kao sado-mazo tehno bend, zovu ih “pseudo fašističkim kiborzima”, a učešće na Evroviziji za Klemensa Hanigana, Matijasa Trugve Haraldsona i Einara Stefensona je eksperiment.

"Čim ljudi počnu da nas smještaju u neki žanr, mi instinktivno reagujemo protiv toga, jer želimo da izbjegnemo bilo kakvo etiketiranje. Naše učešće na Evroviziji je još jedan eksperiment”, kazali su oni za Independent.

Ovaj tehno-pank bend poznat je i po BDSM kostimima koje pjevači nose na nastupima. Potpuno crne oči, podrhtavanje kamere, kavezi, udaranja maljem, samo su neki od elemenata njihovog performansa.

Prepoznatljivi po lasteksu i eksplozivnom i eksplicitnom ponašanju, oni će svoju zemlju predstavljati pjesmom “Hatrio Mun Sigra”, odnosno “Hate Will Prevail”.

Hanigan kaže da je muzička scena u Rejkjaviku veoma mala i da se svi poznaju.

"Počeli smo u lokalnoj zajednici, ali sada cijela nacija zna ko smo”, ističe on.

“Mi živimo za protivrječnosti”, naglašava Haraldson i dodaje:

"Ja sam muško, Klemens je žensko. Ja sam potisnut, Klemens je izražajan. Teško je, mekan je. Vrištim, on pjeva. Ukočen sam - on pleše. Istražujemo te kontraste”. Prema kladionicama momci sa Islanda su među favoritima za pobjednika Eurosonga koji se ove godine održava u Tel Avivu.

Međutim, udruženje koje se bavi pravima građana i predstavlja žrtve terorizma Shurat HaDin nije srećno zbog toga i poziva na diskvalifikaciju Hatarija, jer su članovi benda prošle godine nakon pobjede Izraela na Eurosongu javno podržali bojkot ove države, a nedavno najavili da će na evrovizijskoj bini javno protestovati, što se kosi s pravilima takmičenja. Moguće je i da muzičari neće dobiti vize zbog takvih istupanja protiv izraelske države, kako stoji u “Zakonu o ulasku u Izrael”.

Bonus video: