Stato: Ne moram da kalkulišem dok pišem tekstove

Mojkovački reper objavio treće izdanje za pet mjeseci, ovoga puta sa nikšićkim bitmejkerom Coom
477 pregleda 0 komentar(a)
Jedan od organizatora: Nenad Tomović Stato, Foto: Privatna arhiva
Jedan od organizatora: Nenad Tomović Stato, Foto: Privatna arhiva

Stato se ne zaustavlja, mojkovački reper objavio je treće izdanje u malo manje od pet mjeseci, a ovoga puta u pitanju je zajednički EP sa nikšićkim bitmejkerom Coom, članom NaVamGa hip hop kolektiva. Izdanje pod nazivom novela sadrži pet pjesama koje se mogu čuti na YouTube servisu, a reper u razgvoru za “Vijesti” ističe da ga opisuje klasičan bumbep zvuk, za razliku od prethodnog EP-a koji je radio sa producentom Cukar Dedijem“Pjesme”, objavljenom na početku godine, gdje su se pored bumbepa mogli čuti i uticaji grajma i trepa.

“Coa je radio većinu bitova na kojima sam repovao od kad se bavim muzikom, pa je naša saradnja donekle i logična, a bitovi za ovaj projekat nisu birani konceptualno, već su jednostavno dobro pali mojim tekstovima. Snimali smo, miksali i izbacivali pjesmu po pjesmu, jer je meni, a vjerujem i njemu, tako više odgovaralo. Često ne tražim inspiraciju već stavljam u tekst ono što percipiram, odnosno dio toga”, objasnio je Nenad Tomović, koji stoji iza pseudonima Stato.

Mojkovački reper je u novembru prošle godine objavio “Acapella session” sa tri pjesme, a prethodno u martu i EP “Beatovi i featovi” gdje su mu se kao gosti na svakoj numeri našli reperi sa gotovo svih strana Crne Gore, pa se lako da zaključiti da je jedan od najvrijednijih aktera domaće rep scene u posljednje vrijeme.

“Ovolika količina tekstova je plod opsesivne percepcije i svakodnevnih dešavanja, te ogromna posveta hip hopu - jedinoj platformi gdje je moguće izražavanje, bez rizika od bilo kakve vrste konflikta sa društvom koje rado sjedi i demagogiše o stvarima o kojima ama baš ništa ne zna”, kazao je Stato.

On je dodao i da se ne plaši hiperprodukcije, te da će ovim nizom izdanja u kratkom roku zatrpati publiku kojoj je danas sve teže skrenuti pažnju, kazavši da repuje prije svega za svoju dušu.

“Ne živim od ovoga, srećom, pa ne moram da kalkulišem dok pišem tekstove. Ovo je tek početak i ja sam zadovoljan svojim pregledima i statistikom. Ima nečeg lijepog u hiljadu pregleda. Mir, možda. Prija mi ta vrsta anonimnosti na bilo kom nivou i u bilo kom pogledu”, objašnjava Tomović.

On je u svom gradu prošle godine pokrenuo i umjetnički festival Centrum, na kojem su ugošćeni brojni reperi iz Crne Gore i Srbije, kao i crtači grafita, te još ranije najavio da će ta manifestacija nastaviti da živi.

“Imam dosta projekata koji su na nekih 60 odsto, pa ću raditi na njima u narednom periodu”, zaključio je mladi Mojkovčanin.

Prije navedenih izdanja, Stato je objavio niz singlova i jedan je od rijetkih crnogorskih repera sa sjevera zemlje, a učestvovao je u rep betlu organizovanom u Podgorici prije tri godine.

Valjalo izaći na ulice i pokazati ko je glavni

U svojim pjesmama Stato često kritikuje društvo i posebno političku elitu, pa je tako slučaj i na novom izdanju na pjesmi “Sistem 2”, nastavku istoimene pjesme koju je objavio prije šest godina, u kojoj je crnogorske političare uporedio između ostalog sa lopovima, a na pitanje zašto ga toliko inspirišu odgovara da je to zato što ga pritiskaju konstantnim prisustvom, bilo na TV-u ili uživo.

“Ili oni ili njihovi ogranci. Dio sam ovog sistema i ne osjećam se dobro u njemu, uopšte. Sve je manje prirode, dobrote i smislenog djelovanja, a sve je vise apsurda. A to plaši. Bar mene. Ne mislim da pjesma može da promijeni to, ali može da ukaže i da pokrene. Može da bude varnica. Promjene se dešavaju, o njima se ne piše, pa je za to potrebno djelo, a ne stih”, dodaje Stato.

On je pohvalio aktuelne građanske proteste, kazavši da je potrebno da se dešavaju češće i na različitim poljima, sa različitim ciljem djelovanja, smatrajući da su protesti “u ovakvim diktatorskim režimima jedini vid otpora”.

“Zato bi valjalo izaći na ulice i pokazati ko je glavni. Mislim da postoje različiti profili političara kod nas, ali da nijedan nije za pohvalu. Jednostavno, to mjesto nije rezervisano za čovjeka koji bi da mijenja. Na to mjesto se dolazi na svaki način, samo ne demokratski i sprovodi se sve, osim demokratije. Skup ljudi sa zajedničkim interesima (mislim i na opoziciju i na vlast, naravno), podložni (voljno i silom) manipulisanju, a sve to zarad para i moći koje bi (vrlo vjerovatno) dobili i kroz regularan tok života, samo u mnogo manjim količinama, pa bi imali tu čast da postupaju, žive i misle kao ljudi. Ovako su penali. Oni Peđe Mijatovića”, poručio je reper.

Bonus video: