Bulatović: Misija festivala je povezivanje kultura

Idejni tvorac "Dana gitare", gitarista Srđan Bulatović, ističe da je primarni cilj razmjena znanja, prakse i iskustava
886 pregleda 0 komentar(a)
Srđan Bulatović, Foto: Privatna arhiva
Srđan Bulatović, Foto: Privatna arhiva

Festival “Dani gitare” u Podgorici predstavlja profesionalnu i stručnu manifestaciju koja okuplja gitariste svih žanrova i profila, od đaka osnovnih i srednjih škola, preko studenata, do profesora i koncertnih gitarista.

Tako će biti i na četvrtom izdanju festivala koji počinje u utorak 26. marta u 21 sat koncertom Dua “Guirimbadu” iz Portugala u sali Biblioteke “Radosav Ljumović”. Nakon njih u istom prostoru publika će imati priliku da čuje istanbulskog gitaristu Hasana Metena.

Drugi dan publici će se predstaviti Fotis Koutsothodoros iz Grčke, kao i Massimo Agostinelli i Chiara Guglielmi iz Italije. U završnici festivala 28. marta koncert u sali Biblioteke “Radosav Ljumović” će imati Pippo Corvino.

Idejni tvorac festivala Srđan Bulatović ističe da je i ove godine primarni cilj razmjena znanja, prakse i iskustava, kao i upoznavanje sa domaćim i svjetskim tokovima u savremenoj gitarističkoj pedagogiji i koncertnoj praksi, kao neophodna nadgradnja na edukativnoj osnovi. Tako će i ove godine pored koncertnog, festival imati i edukativni dio, a predavanja i radionice se u sklopu dvodnevnih aktivnosti odvijaju u Muzičkoj školi “Vasa Pavić” u Podgorici.

Prema riječima Bulatovića, koncertni repertoar obuhvata mnoge žanrove - klasičnu, jazz, world, etno music u izvođenju raznih sastava, čime se reprezentuje način na koji se gitara kao instrument pojavljuje van okvira klasične muzike.

“Na taj način se mladi ljudi, koji su još u procesu školovanja, informišu da, pored klasične muzike za čije izvođenje se edukuju, postoje i drugi vidovi muziciranja za koje, na žalost, ne postoje adekvatne obrazovne institucije”, smatra Bulatović.

Ovo je već četvrti festival “Dani gitare” koji organizuješ. Koliko je već sada lakše napraviti program?

Najveću inspiraciju od početka pokreće ljubav i entuzijazam prema umjetničkoj muzici, podršci njene fuzije i njenog prilagođavanja u vremenima u kojima živimo, te promociji i popularizaciji gitare kao instrumenta prilagođenoj raznim muzičkim pravcima. Nije bilo lako ni na početku, ni posle toga, kao ni sada. Izazova ima puno, dese se problemi onamo gdje ih ne očekujete, ali sa druge strane mnogo se nauči i stekne novih iskustava u raznim aspektima koje sadrži organizovanje ovakvog tipa festivala.

Kada imate veliki budžet, onda vam nije teško pozvati bilo kojeg umjetnika, ali kada su ti budžeti mali, na nivou malo ozbiljnijeg koncerta u nekoj većoj sredini, onda je pravi izazov u tim finansijskim okvirima napraviti neki kvalitetan, drugačiji i prijemčiv koncept. Upravo takav koncept inspirisao je predstavnike određenih ambasada u Crnoj Gori da daju svoj doprinos i pomognu u realizaciji festivala, što me čini veoma ponosnim.

Misija festivala upravo je u povezivanju crnogorske kulture sa zemljama čije su kulture odavno prepoznate u Evropi i svijetu. Specifičnost ovog u odnosu na druge festivale ogleda se i u tome da afirmiše neke nove, atipične prostore u koncertne kao što je to slučaj sa mjestom održavanja koncertnog programa-biblioteka “Radosav Ljumović”. Dodatan motiv pokreće i činjenica da su koncerti odlično posjećeni, te da ih ne prati samo muzička publika, nego mnogo šira. Tako je bilo na prethodna tri izdanja, vidjećemo da li smo pažljivo odabrali i prilagodili program za festival koji slijedi.

Pored koncerata, imaćete i master radionice i predavanja. Jesu li se već učenici prijavili i ko će ove godine biti zadužen za taj segment programa?

Svi izvođači zastupljeni u koncertnom segmentu držaće u muzičkoj školi majstorske radionice. Pored njih, predavanje će držati i čuveni profesor gitare iz Beograda Vera Ogrizović. S obzirom na to da su majstorske radionice planirane kao časovi individualne nastave, i ostali zainteresovani učenici će moći da ih slušaju i prate. Već je prijavljen dovoljan broj srednjoškolaca koji izvode ozbiljne umjetničke programe. Uz slušanje koncerata, za njih su majstorske radionice ipak najpotrebnije, jer je taj period u muzičkom obrazovanju najbitniji. Sada dobijaju bazu (ton, tehniku, muziku) koju će u daljem procesu obrazovanja samo nadgrađivati svojim sazrijevanjem kao ličnosti.

Ove godine imate goste iz Portugala, Grčke, Turske i Italije. Koliko si vodio računa o tome da svake večeri program bude drugačiji od prethodnih?

Koncertni segment festivala svakako će biti najzanimljiviji dio. Ove godine ima novina u odnosu na prethodne, umjesto dvije večeri koncertnog programa biće održane tri.

Prve dvije večeri sadrže po dva koncerta u trajanju po 40 minuta, a treće veče biće rezervisano za završni koncert. Na otvaranju festivala nastupiće intersantan duo po svom instrumentalnom sastavu i programu gitarista Eudoro Grade i marimba Vasco Ramalho iz Portugala, a poslije njega gitarista iz Turske Hasan Meten.

Druge večeri festivala predstaviće se gitarista iz Grčke Fotis Koutsothodoros i duo iz Italije gitarista Massimo Agostinelli i mecosopran Chiara Guglielmi. Na zavšnoj, trećoj noći festivala predstaviće se naš gitarista Filip Gavranović pod pseudonimom Pippo Corvino, koji je svoju karijeru nastavio da gradi u Austriji.

Ovaj program u odnosu na prethodne razlikuje se u prezentaciji neuobičajenih instrumenata kao što će ove godine biti zastupljena marimba u saglasju sa gitarom. Čućemo različita izvođenja standardnog gitarističkog repertoara, ali i neuobičajene transkripcije i autorska djela. Takođe, vidjećemo i čuti različite tipove gitara u raznim muzičkim pravcima.

Jesi li zadovoljan prošlogodišnjim posjetama, imamo li mi publiku za klasičnu gitaru?

Veoma sam zadovoljan posjetama i prisustvu publike na svim koncertima koji su održani u okviru festivala, ne samo prošlogodišnjeg, nego i svih prethodnih izdanja. Raduje me što je publika bila raznovrsna, ne samo muzička već mnogo šira. Neki koncerti su toliko bili posjećeni da je publika sjedjela po okolnom stepeništu, te pravila neuobičajenu atmosferu koja je dodatno inspirisala umjetnike da daju maksimum u svojim interpretacijama.

Ovo su pokazatelji da Podgorica i te kako ima publiku za ovaj tip umjetnosti, ali je treba njegovati kroz ovakve ili slične manifestacije. Pažljivo treba odabirati programe i izvođače, prilagođavati ih, a pri tom voditi računa o njihovom kvalitetu. Time stičemo preduslov stvaranja sopstvenog ukusa, mišljenja i potrebe za nečim drugačijim od onoga što možemo uobičajeno čuti u našoj sredini.

Vodiš računa i o tome da se kroz program predstave i gitaristi iz Crne Gore. Pipo će biti predstavnik naše scene na ovogodišnjem festivalu, koliko je teško naći gitariste sa ovih prostora koji dostojno mogu stati rame uz rame sa svjetskim imenima?

Od početka festival predstavlja mjesto promocije, prije svega, domaćih izvođača. To je prilika da se pokažu, predstave svoje umijeće izvođaštva i dodatno afirmišu. Neki od prethodnih izdanja festivala imali su više domaćih nego umjetnika iz inostranstva. Takav slučaj je bio sa drugim izdanjem festivala, na kojem su od tri koncerta dva bila zastupljena sa domaćim izvođačima. Smatram da mi imamo veoma interesantnih izvođača koji se mogu predstaviti bilo gdje u svijetu. To potvrđuje i naš gitarista Pippo koji odiše kvalitetom i originalnošću.

Mnogo je lakše graditi koncertnu karijeru u većoj zemlji, gdje je mnogo veće tržište, a takođe i institucije kulture bolje povezanije sa drugim velikim tržištima. Teško je opstati i raditi na malim tržištima, gdje da bi egzistirali morate nuditi svako malo nešto novo, a da je zanimljivo. Imajući to u vidu festival daje podršku i šansu da se predstave svi naši gitaristi, a posebno oni koji žive i stvaraju u Crnoj Gori.

Bonus video: