Obojeni program najavljuje album: Pogledajte spot za novu pjesmu

Nova pjesma uoči dugo očekivanog albuma kultnog novosadskog sastava Obojeni program
1187 pregleda 0 komentar(a)
Obojeni program, Foto: Privatna arhiva
Obojeni program, Foto: Privatna arhiva

Legendarni novosadski rok bend “Obojeni program” objavio je spot za novu pjesmu “Umeš li da upravljaš vremenom?”. Novosadski alternativni rok sastav ovim singlom najavljuje novi album, nasljednika izdanja “Kako to misliš: mi” iz 2012.

Novi materijal rokeri su najavili još prije dvije godine spotom za singl “Danas će se desiti nešto lepo”, a ovaj novi video potpisuju Dragana Udovičić i Bane Krstić Montezaro.

Objavljivanje pjesme “Umeš li da upravljaš vremenom?” vjerovatno znači i da je konačno vrijeme za izlazak novog albuma, šest godina od prethodnog, mada su Novosađani čekanje prekratili tako što su 2017. lansirali lajv kompilaciju pod nazivom “Exit 2017”. Živi album izdali su u limitiranom broju samo na vinilu pod okriljem izdavačkih kuća “Odličan hrčak” (Srbija) i “Dallas Records” (Slovenija i Hrvatska).

“Obojeni program” jedan je od najznačajnijih srpskih alternatnivnih rok sastava, osnovan početkom 80-ih. Novosađani su u početku odbijali ideju o objavljivanju debi albuma, da bi se to konačno desilo 1990. kada je izašao “Najvažnije je biti zdrav”. U periodu od tada do 2005. Sastav je nakon prvijenca iznjedrio još šest izdanja čija supočetna slova naslova davala ime grada iz kojeg bend dolazi - Novog Sada. Sastav koji predvodi književnik Branislav Babić Kebra u tom periodu prošao je kroz brojne tranzicije, od post pank zvuka do eksperimentisanja sa elektronskom muzikom.

Sa albumom “Kako to misliš: mi”, Novosađani su se vratili sirovijem zvuku, odradivši ga u sastavu sa dvije bas gitare, bubnjem i vokalom. Na predstojećem izdanju toj postavi dodali su i električnu gitaru.

“Što se tiče naših novih pjesama, najvažnije je da smo počeli sa snimanjem. Još uvijek je dosta teško reći kada će to biti gotovo”, izjavio je Kebra za “City magazin” još prije dvije godine.

Crnogorska publika bila je u prilici uživo da čuje “Obojeni program” prošlog ljeta na Bedem festu u Nikšiću.

Bonus video: