Novim spotom za pjesmu "Deutschland" Rammstein je najavio novi album i izazvao oštre reakcije

U pitanju je prvi spot Rammsteina nakon osam godina, za singl koji najavljuje njihov predstojeći, još neimenovani album čiji izlazak je zakazan za 17. maj
7153 pregleda 7 komentar(a)
Rammstein, Foto: Printscreen
Rammstein, Foto: Printscreen
Ažurirano: 28.03.2019. 20:14h

Majstori provokacije, članovi industrial metal sastava Rammstein digli su prašinu objavljivanjem tizera za njihov novi spot u kojem su obučeni kao zatvorenici fašističkih koncentracionih logora sa omčama oko vrata. Video "Deutchland" (u prevodu Njemačka) je konačno danas imao premijeru na YouTube servisu i ispostavilo se da nije baš toliko kontroverzan koliko se očekivalo.

U pitanju je prvi spot Rammsteina nakon osam godina, za singl koji najavljuje njihov predstojeći, još neimenovani album čiji izlazak je zakazan za 17. maj. U visokobudžetnom osmominutnom filmu članovi grupe prolaze kroz nekoliko važnih era za Njemačku, od vremena tevtonskih vitezova preko Drugog svjetskog rata do podijeljene zemlje nakon tog rata, uz scene smještene u budućnosti.

Mada je pomenuti tizer izazvao salve kritika, čak i nekih državnih zvaničnika, čini se da je Rammstein zapravo želio da pošalje poruku jedinstva u vremenu jačanja desnice, rasizma i mržnje prema imigrantima u Njemačkoj i ostatku Evrope. U spotu se kao jedini pripadnik druge rase osim bijele pojavljuje tamnoputa glumica Rubi Komi, u nekoliko uloga, od svetice preko kraljice zbog koje ratnici ginu i šefice podzemlja koja organizuje ilegalne tuče, do osobe koju članovi benda rasparčavaju, da bi na kraju videa ona bila potpisana kao Njemačka.

U pjesmi pjevač Til Lindeman između ostalog pjeva: "Plakala si dugo, rastavljena u umu, ujedinjena u srcu... Njemačka - moje srce je u plamenu, želi da te voli i proklinje. Njemačka - tvoj dah je hladan, tako si mlada, a tako stara". Pjesma se završava stihovima: "Arogantna, superiorna, preuzimamo, predajte se, iznenađenje, Njemačka napada svakoga".

I u spotu i u pjesmi brojne su reference na prethodna djela Rammsteina, od toga da singl počinje istim stihovima kao "Du Hast" do trenutaka u spotu koji prizivaju scene iz numere "Mein Teil" i evociraju ekranizacije hitova "Ich Will" i "Rosenrot".

Premijeru je uživo ispratilo oko 200 hiljada fanova, da bi u roku od sat vremena spot imao pola miliona pregleda. Iz njemačkog sastava ranije su otkrili da su nove pjesme snimali u Los Anđelesu pod producentskom palicom Riča Kostija (poznat po radu sa grupom Muse), te da će nakon izlaska albuma krenuti na evropsku turneju. Oni će se sjutra naći i na naslovnici "Metal Hammera", jednog od globalno najpoznatijih magazina posvećenih žestokom gitarskom zvuku. Predstojeći album biće sedmo studijsko izdanje kontroverznog sastava

Bonus video: