Božović: Teško je uživati u ambijentu kad te nečiji vokal iritira

"Uvijek se trudim da na svirkama osjetim ljude koji su tu... Mislim da uspijevam da prenesem iskrenu i pozitivnu emociju ljudima"
2770 pregleda 1 komentar(a)
Andrijana Božović, Foto: Filip Roganović
Andrijana Božović, Foto: Filip Roganović

Andrijana Božović je dugo na muzičkoj sceni i spada u rijetke crnogorske pjevačice koja se može pohvaliti albumom.

Iako su numere poput “Moja željo najveća”, “Sve ti boje dobro stoje”, “Krila anđela” već decenijama hitovi, na nastupima Božović ne forsira svoje pjesme.

Kad su nastupi u pitanju nema pjesme koju izbjegava da pjeva, a ni one bez kojih druženje sa publikom ne mogu da prođu...

  • Po čemu su tvoje klupske svirke karakteristične?

Uvijek se trudim da na svirkama osjetim ljude koji su tu... Mislim da uspijevam da prenesem iskrenu i pozitivnu emociju ljudima.

  • Koliko pjesama imaš na repertoaru?

Ima jedno 100-njak pjesama, mada ne pjevam sve i svuda isto. Postoje različiti događaji i trudim se da se prilagodim i u muzičkom smislu.

  • Imaš li stalne muzičare koji te prate ili to zavisi od mjesta gdje sviraš?

Pa to ponekad zavisi i od mjesta, od toga šta se traži u muzičkom smislu. Sad radim sa gitaristom i to je neka nova priča za mene. Negdje vam je dovoljan jedan muzičar, negdje dva, a negdje čitav bend.

  • Sviraš uglavnom na istim mjestima, koliko često mijenjaš repertoar?

Nema tu prevelikog mijenjanja, al’ stalno ubacujem poneku novu stvar koja izađe ili možda staru koju nisam pjevala do tada. Na taj način, ja širim repertoar.

  • Koja pjesma ti je zadala najviše muke dok si je spremala?

Čini mi se da je to bilo dok sam radila moju emisiju na TV-u... Ne mogu se tačno sjetiti ni koja je pjesma bila u pitanju mada iskreno, ne bi bilo fino ni da kažem koja je da se sve i sjećam, da taj gost ne pomisli da me namučio s izborom. Svakako je bitno vježbanje za svaku stvar.

  • Ima li neka pjesma koju izbjegavaš da pjevaš na nastupima?

Ne bih mogla izdvojiti nijednu pjesmu koju kao izbjegavam... Ne volim nešto da radim na silu, naročito ne da pjevam nešto što mi ne prija. Smatram da i publika osjeti kad nešto radite na silu...

  • Bez koje numere je nastup nezamisliv?

Ni tu nemam nista određeno...Uvijek volim svoju neku pjesmu da otpjevam mada to ne forsiram previše.

  • Izvodiš li na nastupima svoje autorske pjesme i koju ti publika najviše traži?

Nisam autor nijedne moje pjesme, al’ kad god mogu, otpjevam ponešto moje i publika baš lijepo odreaguje.

  • Da li na nastupima ispunjavaš muzičke želje gostima?

Što se želja tiče, zaista se potrudim da je ispunim, ako pjesmu znam. Nemam razlog da nekom ne učinim toliko jer zapravo ta osoba traži pjesmu koja će u njoj da pokrene neke lijepe emocije, a ima li šta ljepše nego nekom to učiniti!

  • Šta si naučila od kako pjevaš po lokalima?

Naučila sam da ne možeš uvijek svima da udovoljiš i da je to sasvim OK. Jako je bitno biti i ostati svoj, vjeran sebi i svom nekom stilu.

  • Primaš li bakšiš na nastupima i koja je najveća novčanica koju si dobila?

Da, naučila sam i bakšiš da primim. Nekad mi je to bilo čudno i baš sam se tome protivila jer sam smatrala da je to nepotrebno i pomalo ponižavajuće. Ipak, od kolega sam puno naučila i shvatila da je to ipak nečiji merak, nečije zadovoljstvo koje ne treba ja da omalovažim... Što se novčanice tiče, to je bila od 50 eura.

  • Da li se na privatnim proslavama gdje si pozvana kao gost rado latiš mikrofona?

Iskreno, na privatnim proslavama gdje se nađem kao gost, nekako bih voljela da mogu otići rasterećeno. Znam da se od mene očekuje da otpjevam nešto i ponekad mi to stvara opterećenje jer i ja volim da se opustim i uživam...

  • Koju ćeš svirku posebno pamtiti?

Davno je to bilo, ima i 15 godina... Nas nekoliko izvođaca išlo je za Kolašin radi nekog zajedničkog nastupa. Ja onako u trku uzmem garderobu za nastup, čizme neke crne i krenem... Dođemo gore i krenem da se oblačim i shvatim da sam ponijela dvije različite čizme. Presmijala sam se tada. Sva sreća, nije bila neka jaka rasvjeta tu gdje smo nastupali, a i pjevali smo po dvije, tri pjesme, pa sam kratko bila na bini.

  • Na čiju svirku voliš da odeš?

Nemam nikog posebnog kog bih izdvojila, al’ svakako volim da čujem kvalitetne vokale i muzičare. Teško je uživati u ambijentu kad te nečiji vokal iritira.

  • Da imaš unaprijed zakazan nastup, ali ne možeš da ga odradiš, koga bi zvala da te zamijeni?

Ako ne bih mogla odraditi neki nastup, zvala bih Ivanu Popović Martinović ili Kaju.

Bonus video: