Gavranović i Mirarab spajaju klasike i džez: Koncerti kao test za snimanje albuma

358 pregleda 0 komentar(a)
Mirarab (lijevo) i Gavranović, Foto: Privatna arhiva
Mirarab (lijevo) i Gavranović, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 11.04.2019. 16:37h

Mladi, talentovani crnogorski gitarista Filip Gavranović, koji nastupa pod pseudonimom Pippo Corvino, nedavno je imao debitantski solo koncert na gitari u Podgorici, a u subotu će se ponovo vratiti u glavni grad Crne Gore, samo u pratnji iranskog muzičara Mahana Miraraba.

Oni će u sklopu Mjeseca poštovanja džeza nastupiti u KIC-u “Budo Tomović” u Podgorici sa početkom od 19 sati, a dan ranije sviraće i u Porto Montenegru u Tivtu od 20 časova.

Gavranović je muzičar koji voli da sarađuje sa drugima, pa je tako posljednjih godina objavio niz zajedničkih albuma na kojima je radio sa kolegama raznih nacionalnosti, a izdanje sprema i sa Mirarabom. Međutim, on je još ranije “Vijestima” otkrio da će materijal na kojem radi sa Irancem prvo testirati uživo, pa onda snimiti. Osim toga, najavio je i zajedničko izdanje sa pjevačicom Natašom Mirković.

“Kad svirate koncerte, to je kao rendgen - tačno se vidi što tu funkcioniše, što bi trebalo popraviti, što uopšte ne ide... Tako sam ovaj put odlučio obratnim redom da idem, da prvo uradimo par koncerata i turneja i onda kad to sve potpuno legne snimimo to u studiju, a kad će to tačno biti trenutno ne znam”, objasnio je on.

Što se tiče muzike koju će on i Mirarab svirati pred crnogorskom publikom, Gavranović kaže da mu je teško da je opiše.

“Inače ne volim da guram umjetnost u žanrovske ladice, ali s obzirom da je on iz Irana i svira specifičan instrument koji je nešto kao klasična gitara bez pragova, njegov način izražavanja se ispoljava i kroz ‘mikrotonsku’ muziku koja je svojstvena tradicionalnoj muzici sa istoka. A opet moji muzički korijeni sa Balkana nisu toliko daleko od njegovih, tako da se to sve pomiješalo na lijep način i mogu reći da publika očekuje akustični gitarski duo koji će izvoditi autorsku muziku koja prolazi kroz klasičnu, džez muziku, a obojena je i tradicionalnim zvukom, što balkanskim, što iranskim”, otkrio je muzičar koji živi i radi u Beču. Miraraba, koji je rodom iz Teherana, upoznao je nakon jednog njegovog solističkog koncerta upravo u glavnom gradu Austrije koji ga je oduševio. Kao što je radio sa recimo austrijskom džez pjevačicom Angelom Trendle, danskim kontrabasistom Mortenom Ramsbelom i turskim pijanistom Anilom Bilgenom, Gavranović je zvao Miraraba u svoj studio da zasviraju zajedno i kada su čuli taj materijal, bilo im je jasno da hemija postoji. Uostalom, u tradicionalnoj muzici sa Balkana ima i uticaja sa prostora sa kojeg Iranac dolazi.

“Ta raja sa Istoka je bila ovdje 500 godina na ovoj teritoriji, tako da je ostavila debeli trag u kulturološkom smislu i normalno da postoji veza”, kaže Gavranović.

Nikad mi nije bilo nužno da budem vođa benda

Na pitanje otkud toliko saradnji, Gavranović priznaje da ih je imao tokom karijere zaista dosta i da se to nekako samo pogodilo ili je možda on takav tip.

“Jer mi nikad nije bilo nužno da budem vođa i pravim bendove koji će da prate mene. Druga stvar je i što imam sreću da živim na podneblju koje je internacionalno i gdje stalno dolaze i prolaze muzičari sa svih strana planete. Svako od njih ima nešto fascinantno u svom izrazu, nešto što te pomjeri s mjesta kad sjediš u publici i bar ja imam poriv u takvim situacijama da te ljude zovem da sviramo zajedno i vidimo što se može desiti. Imao sam sreću da sam nabasao na par autentičnih muzičara”, istakao je on.

Crnogorski tradicionali su vrlo inspirativni

Gavranović je otkrio da radi na projektu sa pjevačicom Natašom Mirković, Sarajkom koja već preko 20 godina uspješno gradi evropsku karijeru, a pojavila se i na saundtreku filma Anđeline Džoli “U zemlji krvi i meda”.

“Ona se konkretno bavi sefardskom muzikom, odnosno starom muzikom sa prostora Jugoistočne Evrope. Sa njom sam konačno uspio da realizujem jednu moju staru ideju. Skupio sam neke tradicionalne ex YU pjesme i napisao aranžmane kojima sam pokušao da ih izdignem na jedan, da tako kažem, umjetnički nivo. Dakle, koristio sam motive tih pjesama, a aranžmanski ih napravio tako da se ljudi zapitaju da li je to narodna pjesma ili umjetnička kompozicija”, pojasnio je crnogorski muzičar.

On je istakao da mu je balkanska, i posebno crnogorska tradicionalna muzika vrlo inspirativna, ali da mu je bilo teško da nađe adekvatnog pjevača za svoj projekat, sve dok nije naišao na Mirkovićevu.

“Sa Austrijancima i Njemcima bi to bilo teško jer im prosto nije u krvi. I tako sam nabasao na Natašu kojoj je taj način izražavanja praktično uža specijalnost i skontali smo se. Imali smo već par koncerata i trebalo bi na ljeto da se snima taj album”, najavio je Gavranović.

Bonus video: