Pred sebe stalno postavljam nove izazove

"Mislim da ću sigurno svirati bar jednu pjesmu novu. Što mogu očekivati? Puno energije, puno plesa, vjerujem da će se prijatno iznenaditi svirkom i bendom. Još ne znam tačno koliko ću svirati, da li će to biti sat vremena, duže, kraće, ali ono što mogu reći je da dolazim sa velikim bendom i očekujem pravi energični rok-elektro-pop nastup", poručuje Štok
221 pregleda 0 komentar(a)
Singl i spot “Samo trag” objaviće početkom maja: Štok, Foto: Vanja Tataj
Singl i spot “Samo trag” objaviće početkom maja: Štok, Foto: Vanja Tataj
Ažurirano: 13.04.2019. 21:10h

Borisa Štoka publika u Hrvatskoj, a zatim i regionu upoznala je tokom prve decenije i po ovog milenijuma prvobitno kao pjevača grupe Quassar, najpoznatije po hitu “Ti”. No talentovani muzičar odlučio je da mu bend ne daje dovoljno kreativne slobode, pa je 2016. odlučio da se otisne u solo karijeru. To se pokazalo kao pravi potez.

Prvo je prije dvije godine objavio EP “Puls” kojim je oduševio i kritiku i publiku u svojoj zemlji, da bi sa aktuelnim albumom “Ispod kože” otišao još šire i na neki način postao miljenik medija i svih onih koji promovišu drugačiju muziku od one koja dominira mejnstrimom, a uspjeh je dodatno zaokružio Porin koji je Štok nedavno dobio. Muzičar kojeg često opisuju kao nešto između Damira Urbana i Massima Savića, mada je njegovu muziku zaista teško kategorisati, gostovaće u Podgorici u junu u sklopu festivala City Groove i biće to njegov prvi nastup u Crnoj Gori. O tome, aktuelnom, ali i albumu koji sprema i već pomenutoj nagradi Štok je pričao za “Vijesti”.

  • Koliko vam nagrada kao što je Porin znači, ne samo kao umjetniku, već i u smislu otvoranja nekih opcija u budućnosti, s obzirom da ste tek na početku solo karijere?

Da, nedavno je bio Porin tu baš u Rijeci i dobio sam nagradu za najbolji album u kategoriji alternativne muzike. Svakako da mi znači puno, jer možemo mi da pričamo da je Porin prekomercijalan, ali tu je ipak glasačko tijelo struka, odnosno kolege muzičari koji su ranije osvajali tu nagradu, radijski urednici, izdavači... Ljudi koji su direktno unutra i praktično su tvoja konkurencija i na taj način vidiš da si muzikom dobacio negdje kvalitetom, da ono što radiš radiš dobro i da imaš dobar fidbek od kolega. Da si sa druge strane rijeke, kako bi neki rekli. Tako da je sa te strane priznanje lijepo. To mi inače nije prvi Porin, dobio sam ga još kao član benda Quassar za najbolju vokalnu saradnju, sa Josipom Lisac prije četiri godine. Lani sam bio nominovan za najboljeg debitanta, a i sa Quassarom sam, čini mi se, dva puta bio nominovan. Međutim, nisam sad toliko popularna osoba, nemam tako jak PR, tako da sve ovo što se meni dešava, dešava se isključivo zbog muzike. I to mi je u suštini i najmiliji osjećaj - kad odmah sa prvim albumom dobijem i nominaciju i Porina. Čak sam i nastupao na toj manifestaciji, prošle godine sa svojom pjesmom, a ovaj put sam pjevao numeru Ibrice Jusića kojem su odali počast za životno djelo. Tako da je bilo vrlo lijepo družiti se sa kolegama i prijateljima.

Takva jedna nagrada svakako daje podsticaj za dalji rad, moglo bi se reći da te svrstava u jednu grupu ljudi, kreativaca koji su ostavili neki trag, koji znače nešto na ovom prostoru. A posebno je lijepo kad ti se to desi sa prvim samostalnim albumom. No realno, postoji i druga strana medalje, da jednostavno teren tržišta i radijski etar nisu nešto zbog čega se prodaju karte, da tako kažem. U svakom slučaju, lijepa je satisfakcija da te struka prepozna.

  • Jeste li očekivali takav uspijeh sa debitantskim albumom i uopšte kakve su reakcije stigle do vas prije Porina?

Porin se dodjeljuje već 26 godina u Hrvatskoj i realno to je jedina nagrada koja ima neki status i značenje, jer zaista svi relevantni muzičari su tu i to je spektakl na najvišem scenskom nivou. Sad, može se polemisati o tome da li bi scenario mogao da bude bolji i ko bi mogao da nastupa.... Međutim, tu su svi – od Hladnog piva, Leta 3 preko Nine Badrić, Petra Graša, Massima Savića... Sve kategorije su obuhvaćene i zato imponuje.

Što se tiče albuma, objavio sam ga prije skoro pet mjeseci, imao sam dosta nastupa, čak i van Hrvatske, bio sam dosta i po medijima... U trenutku kad je izašao album, već je imao sedam objavljenih singlova, to mi je bila strategija. U skladu sa vremenom u kojem živimo gdje je sve to dosta brzo i površno, htio sam da svaka pjesma dobije prostor u medijima. Dakle, imamo sedam spotova i u tih godinu i po tokom kojih su objavljivani stvorilo se neko mišljenje, a od početka sam imao naklonost i medija i kritike i kolega i publike, svi su to veoma lijepo prihvatili i pozdravili. Stilski, zvukom, produkcijom, mislim da mogu neskromno da kažem da to stvarno spada u vrlo kvalitetno izdanje koje izlazi van nekih mediokriteta ovih prostora. Radio sam album zajedno sa mojim prijateljem Darkom Terlevićem, izvrsnim muzičarem sa kojim sam ga zajedno producirao. Lijepo je znati da ti je autorski i izvedbom i produkcijom sve to zaokruženo, pa još i dobiješ i nagradu, kolege ti kažu da je to sve super.

Sam sebi sam najveći kritičar i ima stvari koje želim da promijenim, ali u početku sam htio da taj album ima jednu energiju i na CD-u i uživo. Jer ponekad kad radiš, napraviš pjesme koje zvuče super na radiju ili CD-u, a uživo su bez energije. Ili obratno. I onda sam htio da nađem sredinu, jer je meni svirati bez energije uživo jednostavno nije opcija. Zadovoljan sam što sam uspio da spojim i jedno i drugo. Imam bend od šest-sedam ljudi, kad dozvole tehničke mogućnosti i kad se to sve poklopi sa mojim toncem i cijelom izvedbom, mislim da ne može nijednu publiku da ostavi ravnodušnom. Isto je i sa pjesmama na radiju.

  • Već radite na novom materijalu?

Tako je, da. Već sam napravio nekoliko pjesama i snimio spot, a ovih dana ću i drugi. Novi singl će, ako sve bude po planu, izaći tokom prve sedmice maja. U pitanju je pjesma koja se zove “Samo trag” i najaviće rad na novom albumu. Kad će biti gotov i koliko će pjesama imati, ne znam, međutim namjeravam da nastavim da radim dalje istom mjerom, da izbacujem bar po dva-tri singla godišnje, tako da nije isključeno da ću izbaciti neki mini album već krajem ove godine. Problem je što je danas takvo vrijeme da dok zaživi pjesma među publikom potrebno je više vremena, pa bude glupo ako izbacuješ singl svaka dva mjeseca ili ako izbaciš album, osim onih pjesama koje su ti bile singlovi, nijedna ti neće zaživjeti... U suštini radim na novom albumu naravno, zanima me novi zvuk, stalno pred sebe postavljam nove izazove. I ono što nisam napravio na prvom albumu, već sam počeo na drugom, imam neke druge ritmike, inpute, asocijacije, inspiracije...

  • Kako izgleda taj proces rada?

U posljednje vrijeme sam dosta slušao staru Lykke Li, puno gospela, inače slušam puno soul muzike, Ejmi Vajnhaus... Vratio sam se pločama, pa puštam te vinile kući i jako me to veseli. Malo sam se zasitio rok zvuka, koji dosta dominira ovim aktuelnim albumom. Naime, rok je odlična energija, ali možda bi se moglo reći da mi je trenutno senzibiltet drugačiji, mada na bini sa mnom svira rok bend u suštini.

Publika u Podgorici će biti prijatno iznenađena

  • Očekuje vas nastup na City Groove festivalu, što publika može očekivati, hoće li čuti i nešto od tog novog materijala?

Mislim da ću sigurno svirati bar jednu pjesmu novu. Što mogu očekivati? Puno energije, puno plesa, vjerujem da će se prijatno iznenaditi svirkom i bendom. Još ne znam tačno koliko ću svirati, da li će to biti sat vremena, duže, kraće, ali ono što mogu reći je da dolazim sa velikim bendom i očekujem pravi energični rok-elektro-pop nastup. Svi koji su bili na nekom našem koncertu znaju da se tu ne prestaje plesati. Prema tome, jako me raduje gostovanje u Podgorici. Sviraćemo i neke stare hitove od Quassara, možda ubacim i neku obradu. Sve ukupno biće to lijep doživljaj sigurno. Prvi put dolazim kod vas, žao mi je što nisam ranije, bilo je par prilika, ali nisu realizovane. Nadam se da ćemo se nakon ovog koncerta malo češće gledati.

Bonus video: