"Blackpink" - južnokorejska muzička senzacija koja osvaja svijet

Pjesme “Kill This Love” i “Ddu-Du Ddu-DU” četvoročlane ženske grupe oborile su više rekorda na platformi Jutjub
1799 pregleda 0 komentar(a)
“Blackpink” grupa, Foto: Allure.com
“Blackpink” grupa, Foto: Allure.com

Četvoročlana K-pop ženska grupa „Blackpink“, već neko vrijeme je svjetska senzacija, a nedavno su djevojke i zvanično oborile rekord na platformi Jutjub, jer je njihov spot za pjesmu „Kill This Love“ najgledaniji muzički video u prvih 24 sata od objavljivanja.

Objavljen 4. aprila, „Kill This Love“ je u toku prva 24 sata pregledan 56,7 miliona puta i tako popularnu američku pjevačicu Arianu Grande i njen spot za „Thank U, Next“ gurnuo na drugo mjesto.

Uspjeh muzičke grupe iz Južne Koreje je veliki samim tim i što je spot za pjesmu „Ddu-Du Ddu-Du“ takođe u top deset najgledanijih u prva 24 sata od objavljivanja, sa 36,2 miliona pregleda.

Pjesma „Kill This Love“ nosi i titulu najuspješnije Jutjub premijere, s obzirom na to da je, prema informacijama sa same platforme, 979 hiljada ljudi u istom trenutku gledalo spot u momentu objavljivanja.

Rekordi za Južnokorejke ovdje ne staju, jer je isti singl na Jutjubu kanalu ponio titulu spota koji je najbrže dostigao cifru od 100 miliona pregleda, a konkretno je za to bilo potrebno tri dana.

U trenutku pisanja ovog teksta, spot je bilježio 161 milion pregleda, a sve to donijelo je za Dženi, Džiso, Rouz i Lisu, koje čine „Blackpink“ nove prilike, među kojima je bio i direktan prenos njihovog nastupa na Coachella Valley Music and Art Festivalu na najvećem bilbordu na Tajms skveru u Njujorku, prošlog petka.

K-pop bend prilično je poznat mlađim generacijama i tinejdžerima širom svijeta, s obzirom na to da je osnovan 2016. godine, a da su se četiri pjevačice i reperke od starta potrudile da u pjesmama koriste više jezika i tako se povežu sa što raznovrsnijom publikom.

Da su uspjele u svom cilju pokazuju i rekordi na društvenim mrežama. Lisa, koja je i glavni koreograf u grupi i najmlađa članica najpraćenija je muzičarka u K-pop žanru na Instagramu sa 16 miliona pratioca.

Njihovi fanovi, koji ih trenutno prate na svjetskoj turneji u Sjevernoj Americi, Evropi i Australiji, sebe nazivaju Blinks, imenom izvedenim iz naziva grupe „Blackpink“.

Naziv grupe odabrale su jer su željele da naprave kontras u odnosu na roze boju koja se često povezuje sa feminizmom, a time su htjele da istaknu i da su one mnogo više od lijepih djevojaka, što poručuju i tekstovima pjesama.

„Možda sam slatka, ali ne ponašam se tako“, pjeva u pjesmi „Ddu-Du Ddu-Du“ Dženi, 23-godišnjakinja čije je pravo ime Kim Dženi.

Ona je glavna reperka u grupi, koja ujedno i pjeva, a živjela je na Novom Zelandu da bi se 2010. godine vratila u Koreju, pa tečno govori engleski, japanski i korejski jezik i jedina je koja pored grupe radi i samostalno.

Kim Džiso (24) najstarija je i jedina članica koja ne govori tečno engleski, ali pored korejskog, zna i japanski i kineski, što koristi i u pjesmama.

Sa druge strane, Park Čejang koja se krije iza nadimka Rouz (22), maternjim smatra engleski jezik, jer je rođena na Novom Zelandu, a odrasla je u Australiji. Osim što pjeva, svira i klavir i gitaru.

Najmlađa članica, 22-godišnja Lalisa Pranprija Manoban, cijeli je život provela na Tajlandu, pa pored tai, govori i engleski, japanski i kineski, kao i korejski koji je počela da uči nakon što je postala članica grupe „Blackpink“.

Njih četiri okupila je producentska kuća YG Entertainment i to je prva ženska grupa koja je potpisala ugovor sa njima.

Popularnost je stigla već sa prvim pjesmama „Whistle“ i „Boombayah“, a druga numera se našla i na Billboardovoj svjetskoj top listi.

Prošle godine sarađivale su sa Dua Lipom na pjesmi „Kiss and Make Up“ i tako osvojile i američku publiku, pa su ubrzo potpisale ugovore sa Interscope Records i Universal Music Group izdavačkim kućama.

Jedne su od rijetkih iz svoje zemlje koje su gostovale u emisijama „The Late Show with Stephen Colbert“ i „Good Morning America“.

Korejski muzičari prave najgledanije spotove

Nakon što su članice benda „Blackpink“ poremetile listu najgledanijih pjesama na Jutjub platformi u prva 24 sata, Ariana Grande našla se na drugom mjestu, dok je numera „Idol“ sastava BTS (takođe sastav iz Južne Koreje) na trećem sa 45,9 miliona pregleda, a drže i osmu poziciju sa „Fake Love“ (35,9 miliona pregleda).

Popularna američka pjevačica Tejlor Svift, sa singlom „Look What You Made Me Do“ našla se na četvrtoj poziciji sa 43 miliona pregleda spota u prvih 24 sata, a iza nje je reper Eminem sa 38,1 milionom koje mu je donio spot za pjesmu „Killshot“. Šesti po gledanost je ponovo spot „Blackpink“ sastava, a još jedan muzičar iz Južne Koreje se našao u top deset - Psy, sa numerom „Gentleman“.

Deveto mjesto drže, takođe, djevojke iz Južne Koreje, okupljene pod nazivom „Twice“ i njihova pjesma „Yes or Yes“ (31,4 miliona), a na desetoj poziciji su Nicky Jam i J. Baldvin sa „X (Equise)“ (29,7 miliona pregleda).

Bonus video: