Tehno zagonetka za slušaoce

Podgorički DJ i producent Velibor Miranović aka Future Imposter objavio novi album inspirisan vještačkom inteligencijom
470 pregleda 0 komentar(a)
Dobio podršku zvijezda, kao što je Ben Klok: Velibor Miranović, Foto: Privatna arhiva
Dobio podršku zvijezda, kao što je Ben Klok: Velibor Miranović, Foto: Privatna arhiva

Talentovani podgorički DJ i producent Velibor Miranović, koji nastupa i pod pseudonimom Future Imposter, objavio je upravo pod tim imenom album “Robot Kelly” za kolumbijsku izdavačku kuću Mephyst koja se uglavnom bavi tehno i tek-haus zvukom. Miranović je prije tri godine objavio svoj debi album “Submarine”, tada za londonsku etiketu “Login Records”.

Podgorički DJ i producent poznat je po tvrđem i mračnijem tehno zvuku, a pored pomenutih albuma od 2014. kada se bavi stvaranjem objavio je i niz EP-eva, takođe za inostrane, među kojima i neke svjetski poznate, izdavače kao što je Concepto Hipnotico.

On je za “Vijesti pričao o novom izdanju, kako je nastalo i gdje se može nabaviti, kakvi su mu dalji planovi i objasnio zašto DJ-a koji je jedno vrijeme imao i svoj serijal elektronskih žurki u Podgorici ovdašnja publika nije odavno slušala.

Kad i kako je nastalo izdanje, u kom periodu? Što je najviše inspirisalo trake ili možda generalno izdanje ima neku svoju priču?

Ideja za ovo izdanje je nastala u periodu kada sam istraživao robote, konkretno inteligentne agente, jednu od najkompleksnijih oblasti vještačke inteligencije. Naime, napravio sam vezu između ljudi, robota i njihove kompleksnosti, takvu da jedan robot nikad ne može biti kompletan i kompleksan koliko čovjek, a ipak ga u mnogim situacijma može ne samo zamijeniti, već i obavljati mnogo kompleksnije zadatake sa mnogo efikasnijim i kompletnijim rezultatima. To je osnova ideje, koju ako počnemo razlagati nećemo nikad stići do kraja. Realizacija ideje je krenula početkom prošlog ljeta i trajala je negdje do polovine januara ove godine, a rezultat je album sačinjen od 15 naslova koji pomenutu ideju predstavljaju kroz surov, ali sofisticiran zvuk.

Po čemu se najviše razlikuje od prethodnih izdanja?

Razlikuje se po mnogo čemu. Tehnički gledano, zvuk je na mnogo većem produkcijskom nivou. Gledajući iz umjetničkog ugla i suštine ovog izdanja, razlika je u tome što je ovo izdanje veza apstraktnog i egzaktnog, odnosno umjetnosti i nauke. Između ostalog je i zagonetka, predstavljena kroz muziku, paterne i test koncentracije.

Gdje će sve moći da se čuje i nabavi?

Izdanje je objavljeno početkom aprila. “Snippeti” su dostupni na mojoj Soundcloud stranici. Trenutno se može kupiti na Beatportu po cijeni od 11,99 dolara (10,6 eura), a uskoro će biti dostupno u svim muzičkim prodavnicama, kao i na striming platformama.

Od kojih poznatih imena si već dobio podršku za ovo izdanje?

U pitanju je zaista poduža lista, ali izdovojio bih prije svega tri velikana, a to su: Dejv Miler (Abstract Division), Amotik i Ben Klok.

Kakvi su ti dalji planovi što se tiče izdavanja nastupa?

Planovi za izdanja su isti kao do sada. Svako sljedeće će ići bar jedan korak naprijed u odnosu na prethodno, kako u kreativnom tako i u tehničkom smislu.

Zašto te odavno nismo vidjeli uživo negdje?

Mislim da je ovo odlično pitanje za promotere.

Bonus video: