Nik Kejv: Rok treba da umre

“Ponekad je nečije ponašanje naprosto zlobno, i to moramo razotkriti. Takođe, moramo sami izabrati hoćemo li pratiti njihova djela ili ne”, zaključio je Kejv, dodajući da bi “rok u ovom depresivnom vremenu možda trebalo da umre na neko vrijeme kako bi se nešto moćno, subverzivno i doista monumentalno izdiglo iz njega”
956 pregleda 0 komentar(a)
Nik Kejv, Foto: AP
Nik Kejv, Foto: AP

Čuveni muzičar Nik Kejv, uprkos velikoj rok zaostavštini, nakon #MeToo pokreta više nije siguran u budućnost žanra čije je granice i sam proširio, piše “Guardian”.

Sve je počelo pitanjem fana australijskog rokera koje je postavio putem stranice The Red Hand Files - jesu li djela onih muzičara za koje se ispostavilo da se nisu dolično ponašali, odnosno koji su optuženi za neprilično ponašanje prema ženama ili čak njihovo zlostavljanje, zbog toga nepovratno korumpirana i osuđena na smetlište istorije ili ipak nisu?

“Savremeni rok muzičari više nemaju hrabrosti da se susreću sa tim neprijateljima imaginacije, tim neprijateljima umjetnosti, te u ovom sadašnjem stanju rok možda nije vrijedan spasavanja. Možda će ovaj nalet čistunstva biti antibiotik za klonulost i nostalgiju koja je okovala rok”, napisao je u svom odgovoru Kejv.

On dodaje da se treba nadati da će ovaj moralizam izazvati “divlju, opasnu i radikalnu muziku koja će se zubima probiti kroz led, pa će se rok opet vratiti transgresiji, sili koja je ključna za imaginaciju autora. Osvrćući se na djela muzičara koji su optuženi za zlostavljanja i uznemiravanja, poput Rajana Adamsa, R. Kellyja i Majkla Džeksona, Kejv je napisao:

“Umjetnik je taj koji preskače društveno prihvaćene granice, on je taj koji će vratiti ideje koje će baciti novo svjetlo na pitanje ‘što znači biti živ’. To je, zapravo, dužnost umjetnika i ponekad je to njegovo putovanje praćeno određenim razuzdanim ponašanjem, naročito u rokenrolu. Razuzdanost je u prirodi rokenrola!”, poručio je muzičar.

Kejv je inače poznat kao muzičar koji nikada nije bježao od mračnijih dijelova svoje ličnosti, što se vidi u njegovim albumima, ali i filmovima. Kada je imao 19, saznao je da mu je otac preminuo u trenutku kad ga je majka izvlačila iz zatvora, a nikada nije skrivao zavisnost o heroinu. Na kraju svojeg ogorčenog obraćanja fanovima ipak se donekle ogradio.

“Ponekad je nečije ponašanje naprosto zlobno, i to moramo razotkriti. Takođe, moramo sami izabrati hoćemo li pratiti njihova djela ili ne”, zaključio je Kejv, dodajući da bi “rok u ovom depresivnom vremenu možda trebalo da umre na neko vrijeme kako bi se nešto moćno, subverzivno i doista monumentalno izdiglo iz njega”.

Bonus video: