Nikčević i Bulatović održaće dva koncerta u Njujorku

“Izazov je svirati u tako značajnoj svjetskoj kulturnoj sredini kakva je Njujork. Taj grad predstavlja svijet u malom...”, ispričao je Vijestima Bulatović
554 pregleda 0 komentar(a)
Nikčević i Bulatović, Foto: Luka Zeković
Nikčević i Bulatović, Foto: Luka Zeković

Crnogorski duo gitara koji čine Darko Nikčević i Srđan Bulatović opet će svirati u Njujorku. Nakon dva koncerta koja su imali u Karnegi Holu 2017. i 2016, ovoga puta priliku da se predstave publici imaju u Tenti Cultural Institutu 3. maja, dok će dan kasnije svirati na Old Westbury Gardenu na festivalu Musica Poetica.

“Izazov je svirati u tako značajnoj svjetskoj kulturnoj sredini kakva je Njujork. Taj grad predstavlja svijet u malom. Uzbuđenje je veliko iz razloga jer predstavljamo svoja autorska djela, dakle muziku koju smo mi pisali i koju takođe izvodimo. Na svaki koncert dođe nova publika koja iznova reaguje na novu muziku, tačnije muziku koju prvi put čuje. Upravo ta muzika nas povezuje sa cijelim svijetom, dajući nam na taj način priliku da predstavimo sebe i svoju zemlju u značajnim svjetskim sredinama kao što je Njujork. To je prepoznalo i naše Ministarstvo kulture, dajući nam podršku za predstojeće koncerte”, ispričao je Vijestima Bulatović. Repertoari na koncertima u Njujorku biće različiti.

“Na oba koncerta izvodićemo našu muziku, s tim što smo za festival Poetika Musica u Old Westbury Garden dobili odrednicu da to budu djela inspirisana zvukom Balkana. Na prvom koncertu ipak će najviše biti zastupljena djela sa nedavno objavljenog albuma “The Sea” koji je izašao pod etiketom jedne od najvećih izdavačkih kuću za klasičnu muziku u svijetu -“Naxos Records”, otkriva Bulatović.

Gostovanje na festivalu Musica Poetica iskoristiće samo da održe koncert.

“Ovoga puta nećemo držati majstorske radionice. Cilj koncerta je promovisati najnovija muzička djela koja smo nedavno napisali i izdali. Pored toga, to nije festival gitare, nego uopšte muzički festival na kome gostuju razni ansambli i izvođači”, objašnjava Bulatović.

Njemu i Nikčeviću je ovo treći nastup u Njorku, a na pitanje pta je to što ih vraća u taj grad, odgovara:

“Potreba i otvorenost ljudi da čuju neku novu muziku, energija koju donosi takva sredina i eventualna dobra poslovna prilika koja može mnogo toga promijeniti i unaprijediti. Pored toga, za mene su ostala za pamćenje prethodna dva koncerta u Karnegi holu, a posebno potreba publike za muzikom i velika informisanost o umjetnosti uopšte”.

Njih dvojica imali su priliku da sviraju i u drugim krajevima svijeta, a na svakom nastupu imali su priliku da nešto novo saznaju i nauče.

“Najbolje tada kad nastupate pred ljudima iz drugih kultura možete shvatiti čime treba da se predstavljate u drugim sredinama. Osluškujete njihova interesovanja i reakcije na ono što im nudite i pokušavate shvatiti da li to razumiju, da li im je prijemčivo, da li im se sviđa. Osjetite i čujete dio njihove kulture, njihovu muziku, izvođenja. Upoređujete, a istovremeno razmišljate čemu dalje stremiti”, zaključuje Bulatović.

Bonus video: