Marinko Pavićević obilježio 40 godina od prvog solističkog koncerta

Na večeri su se mogli čuti audio snimci Milana Duga Krivokapića i Sretena Mitrovića, koji su od samog početka bili uz Pavićevića
607 pregleda 0 komentar(a)
Marinko Pavićević, Foto: Svetlana Mandić
Marinko Pavićević, Foto: Svetlana Mandić

Kantautor i pjesnik Marinko Pavićević muzičko poetskim koncertom u Nikšićkom pozorištu obilježio je 40 godina od prvog solističkog koncerta.

„Tada, daleke 1979. godine, malobrojni prijatelji i ja smo vjerovali da nešto pametno radim. Suština mog postojanja i trajanja je što nijesam izdao sebe, umjetnost, prijatelje, rodni grad i mislim da sam uspio neke ratove sa samim sobom u tišini da dobijem. Stvorio sam neke pjesme, muziku, brusio sebe i vjerujte mi da sam srećan što sam pisao ove stihove”, kazao je Pavićević.

Književnik Jovan Drašković podsjetio je da je Pavićević, koji je više prepoznat kao kantaautor, objavio sedam knjiga poezije i po jednu monodramu i knjigu aforizama, kao da je dobitnik nagrade “Zaloga” koju dodjeljuje Književna zajednica “Vladimir Mijušković”.

“Oni koji su slušali njegove pjesme znaju da je ovaj svestrani stvaralac zagrlio pjesmom i gitarom skoro sve crnogorske gradove. Siguran sam da njegovo književno stvaralaštvo zaslužuje veću pažnju čitalaca i publike”, kazao je Drašković.

Književnica Milica Aranitović-Papović istakla je da je Pavićevićeva nedavno objavljena trilogija sonetnih vijenaca, "Okušenik", "Crnogorski oreol" i "Gorčine Gorčinove", koja je izašla iz štampe prije mjesec, nastala za samo četiri dana

“Marinko je uspio da uz veliku ljubav i istrajnost, na ovakvim i drugim pozornicama života predstavi sebe i svoje talente za ovih 40 godina, ali i uobliči i u najsvestranijeg i najautentičnijeg umjetnika u Crnoj Gori. Odavno proklijale, rodoljubive literarne misli su Crnu Goru obogatile njegovim rimama koje je on u svojim djelima spleo u sonetne vijence”, istakla je Aranitović Papović.

Dramski umjetnik Miro Nikolić je na prvom koncertu Marinka Pavićevića recitovao njegovu pjesmu „Balada o majci“. Četiri decenije kasnije opet su dijeli binu.

“Rijetko kad sam imao priliku da u rukama držim ovako umivene književne knjige i sa književnog, i sa umjetničkog, i sa literarnog, lingvističkog ugla kao što su ove tri knjige“, kazao je Nikolić i pročitao pismo Blagote Mitrića u kome, između ostalog stoji, da je Pavićević “znalački ispleo svoj svijet poezije i muzike sa najfinijim i nevedljivim nitima ljubavi” i da je “svojevrstan izuzetak u moru pjesnika i muzičara koja su nas preplavila”.

“Fascinanta je Marinkova upornost i njegova duhovna snaga kojom vodi svoje bitke i način na koji ih slaže u jedan čudesan mozaik stihova i nota koji odišu nesvakidašnjim šarmom, te tako plijeni našu pažnju uvlačeći nas u svoj svijet poezije i muzike. Marinkov svijet nije lišen ni boli, ni razočarenja, ni suza. Naprotiv, to je svijet kroz koji su protutnjele sve njegove oluje u kojima Marinko i kao pjesnik i kao muzičar nesebično krči svoje čemerne dane”, poručio je Mitrić.

Na večeri su se mogli čuti audio snimci Milana Duga Krivokapića i Sretena Mitrovića, koji su od samog početka bili uz Pavićevića, a u program su nastupili guslar Rajko Radović i dio folklornog ansambla JU „Zahumlje”.

“Da nije ništa napisao bez samo ‘Korotu i sušu’ dosta je”, riječi su mnogih kojima opisuju Pavićevićev značaj za muzičku scenu Crne Gore. Publika je imala priliku da uživa u pjesmama koje je Pavićević izveo na gitari.

Bonus video: