Provokacija dala rezultate: Ramštajn objavio novi singl "Radio"

Nakon singla „Dojčland“ u četvrtak je - uobičajeno, medijski veoma vešto – objavljen novi singl: u saradnji sa berlinskom radio stanicom "radioeins" novi muzički spot za pjesmu „Radio“ u 20 časova i 55 minuta je projektovan na zidu jedne zgrade u Berlinu
1357 pregleda 0 komentar(a)
Detalj iz spota, Foto: YouTube/Screenshot
Detalj iz spota, Foto: YouTube/Screenshot
Ažurirano: 27.04.2019. 09:52h

Uz mnogo halabuke sastav Ramštajn je u Berlinu, Hamburgu u Kelnu predstavio novu pesmu. Poslije „Dojčlanda“, „Radio“ je drugi singl sa njihovog novog albuma, koji izlazi sredinom maja.

Prošlog mjeseca najuspješnijem njemačkom bendu svih vremena pošlo je za rukom da za samo nekoliko sati uzburkaju međunarodnu javnost: u promotivnom videu za novi muzički video „Dojčland“ (Deutschland), Til Lindeman i ekipa pojavljuju se obučeni kao zatvorenici koncentracionih logora. „Onaj ko holokaust i milione ubijenih ljudi instrumetalizuje kao marketinški potez, ide predaleko, bez obzira na kontekst“, ocijenila je za list „Pasauer noje prese“, Šarlote Knobloh, bivša predsednica Centralnog saveta Jevreja u Nemačkoj.

Ali provokacija je dala rezultate: „Dojčland“ je trenutno na prvom mjestu njemačkih top-lista. Ljubitelji Ramštajna dugo su morali da čekaju da grupa objavi novi singl – i novi album. Posljednji, šesti studijski album „Ljubav je tu za sve“ (Liebe ist für alle da) objavljen je 2009. godine.

Nakon singla „Dojčland“ u četvrtak je - uobičajeno, medijski veoma vešto – objavljen novi singl: u saradnji sa berlinskom radio stanicom "radioeins" novi muzički spot za pjesmu „Radio“ u 20 časova i 55 minuta je projektovan na zidu jedne zgrade u Berlinu. Oko hiljadu fanova se okupilo kako bi videlo taj spektakl. Posjetioci su bili pozvani da ponesu radio-prijemnike, kako bi, paralelno sa video-projekcijom novu pjesmu čuli i na radiju, ali ti prijemnici nisu baš mogli da se vide. Međutim, veliki zvučnici bili su dovoljni da se nova pjesma dobro čuje.

Nakon petominutne akcije, fanovi su u Berlinu proslavili objavljivanje nove pjesme. Zatim su uslijedile reakcije na društvenim mrežama koje su se kretale od razočarenja do velikih pohvala.

Novim crno-bijelim video spotom Ramštajn odaje priznanje jednom drugom svjetski poznatom, njemačkom bendu – Kraftverku (Kraftwerk). Video sekvence i djelovi muzike su omaž njihovom singlu „Radioaktivnost" (Radioaktivität) iz 1975. godine. Tekst Ramštajnove pjesme u pop-maniru posvećen je vremenu kada je noćno slušanje radijskog programa bilo izraz slobode. Članovi Ramštajna odrasli su u DDR-u.

Uspešno prethodno reklamiranje

Novi singl zvanično je objavljen juče, 26.04., a grupa je ranije već putem Fejsbuka i Jutjuba krenula ofanzivno sa reklamiranjem.

Nakon desetogodišnje studijske pauze, novi album će biti objavljen 17. maja i zvaće se jednostavno „Ramštajn“. Deset dana kasnije grupa kreće na evropsku turneju. Najprije će održati dva koncerta u Gelzenkirhenu, u Rurskoj oblasti. Svi koncerti u Njemačkoj rasprodati su za samo nekoliko sati, a zbog velike potražnje sajt za onlajn prodaju karata neko vrijeme bio je van funkcije.

Bonus video: