PIONIR U BORBI ZA GEJ PRAVA

Madona dobitnica nagrade aktivističke grupe za LGBTQ prava

"Znam da ovo zvuči sitničavo i površno, ali on je bio prvi muškarac koji mi je rekao da sam lijepa", rekla je Madona i dalje ispričala da je on prvi odveo u gej klub u Detroitu i da je to veče promijenilo njen život
461 pregleda 0 komentar(a)
Madona sa priznanjem, Foto: Reuters
Madona sa priznanjem, Foto: Reuters

Madona, pionir u borbi za gej prava, dobila je nagradu Promotera promjene za 2019. godinu na ceremoniji dodjele medijiskih nagrada Gej i lezbijske alijanse protiv poruge (Glaad) i održala vatren i emocionalan govor koji je digao publiku na noge.

Ceremonija uručenja medijskih nagrada organizacije Glaad organizovana je sinoć, 30. put, u Hilton hotelu u Njujorku.

I prije nego što je izašla na binu da preuzme nagradu, priznanje za tri decenije njenog aktivističkog rada za LGBTQ zajednicu, 60-godišnja pop ikona privukla je pažnju prisutnih.

"Zašto sam se uvijek borila za promjene? Teško je odgovoriti na to pitanje, to je kao pokušati da objasniš značaj čitanja ili potrebe za ljubavlju", rekla je Madona i objasnila da kada je odrastala stalno se osjećala kao autsajder, da ne pripada, i da to nije bilo samo zato što se nije brijala ispod ruke.

Prva gej osoba koju je upoznala bio je njen nastavnik baleta u srednjoj školi, i on je prvi pokazao vjeru u nju, i učinio da se osjeća posebna kao plesačica, umjetnica i ljudsko biće.

"Znam da ovo zvuči sitničavo i površno, ali on je bio prvi muškarac koji mi je rekao da sam lijepa", rekla je Madona i dalje ispričala da je on prvi odveo u gej klub u Detroitu i da je to veče promijenilo njen život.

Prvi put rekla je da je vidjela kako muškarci ljube muškarce, djevojke obučene kao dječaci, ludo igranje i slobodu i sreću koju nije ranije vidjela, i da se tada osjetila da nije usamljena i da je OK biti različit i ne kao svi drugi.

Zatim je govorila o odlasku u Njujork 1977, i o pojavi side koja je odnijela mnoge njene prijatelje, kada je riješila da se bori protiv toga.

Madoni su nagradu uručili voditelj CNN-a Anderson Kuper, Miki Blanko i Rozi O'Donel koja je održala snažan govoro o tome kako joj je Madona pomogla da se bolje osjeća u sopstvenoj koži.

Na ceremoniji Glaad dodijeljene su nagrade i Endiju Koenu, serijama FX "Pouz" i "Ubistvo Djanija Versaćea - američka kriminalna priča", Samanti Bi, filmu "Boy Erased", novinaru CNN Donu Lemonu i pjevačici Džanel Mone.

Iako je dobila sedam Gremija, dva Zlatna globusa i bezbrojna druga priznanja, Madona je rekla da nagrada Glaada ima posebno mjesto u njenom srcu.

"Zato što je to priznanje za više godina rada koje sam uložila tokom tri decenije, nije nešto površno", rekla je Madona za AP.

Madona će objaviti svoj 14. album Madam X 14. juna.

Preporučujemo za Vas