"Strašna je priča ovih balkanskih prostora"

Boban Petronijević, frontmen grupe Ritam nereda, za “Vijesti” o novom spotu koji najavljuje predstojeće izdanje, mlađim generacijama, globalizaciji i Crnoj Gori
2478 pregleda 0 komentar(a)
“Svaki album donosi novu priču”: Ritam nereda, Foto: Marko Ristić
“Svaki album donosi novu priču”: Ritam nereda, Foto: Marko Ristić
Ažurirano: 06.05.2019. 18:48h

Dvije godine nakon posljednjeg izdanja “30 godina” novosadska grupa Ritam nereda najavila je novo sa spotom za pjesmu “Tuđe zastave”, dostupnim na YouTube servisu. Novosadski sastav servirao je intrigantan video pun simbolike, koji je i sa tehničke strane među najboljim njihovim djelima, a frontmen Boban Petrojnijević potvrdio je “Vijestima” da ovaj singl znači i novo izdanje. On je pričao o spotu i njegovoj simbolici.

“Pošto Ritam Nereda ja bih rekao uvijek kuburi sa spotovima nekako idejno, u smislu da u njima često nema nečega što bi željeli da kažemo, ovo je prvi spot koji smo uradili potpuno kako smo htjeli. Mi smo osmislili priču, osmislili sve varijante, dok je naš jako dobar prijatelj, snimatelj Bojan Đurišić praktično i režirao spot, pošto mi nemamo iskustva u tome, snimao ga i organizovao komplet to snimanje, a mi smo kao bend učestvovali u angažovanju svakoga da se to odradi kako bi trebalo, da bude dobro... Iznajmili smo neku modernu aparaturu, te kamere sa nekim anamorfnim ruskim objektivima i tako, ali te tehničke stvari me u suštini ne zanimaju mnogo. Bitno mi je da je spot dobar i da ima poentu i poruku koju nosi, sve ostalo je manje bitno. Želim samo da napomenem pored Bojana da je Igor Boroš radio korekciju boje i kontrasta, dok je Marko Ristić to montirao i oni su dosta pomogli.

Nekako se osjeća u spotu da ste htjeli da ispričate svoju priču, da to nije bilo prepušteno reditelju?

Nema kod nas toga, kod nas ništa nije prepušteno nikome drugome sem nama samima zato što bukvalno sve sami radimo - od omota, pjesama, spotova, sve živo smo sami radili. Sad smo imali prvi put priliku da uradimo na malo većem nivou i zadovoljni smo rezultatom i to nam je, da tako kažem, prva brzina u vožnji do sljedećeg spota. Vidjećemo kako će ići dalje, ali stvarno mislimo da smo za minimum para, mnogo prijateljstva i lijepih ideja taj spot napravili živim i dobrim.

Kakve su to tuđe zastave o kojima pričate u pjesmi?

Kao i svako djelo, bilo književno ili muzičko, umjetničko, može da se protumači kako hoće, isto je i ovo prepušteno slušaocu. Međutim, tolika su politička previranja, takva je situacija kod nas da je sve otišlo do granice nestajanja, do tuđih zastava, mafija, banaka, svih živih koji su nas okupirali. Mi jednostavno pjevamo u čemu smo i osjećamo to na ovaj način, ništa nije direktno, zato što mislim da je ovo neka situacija koja se ponavlja barem od kad sam ja živ na ovoj planeti i stalno ide u krug i sa svakima je isto, stvarno ne znam kako izaći iz te situacije.

Mislite li da na neki način gubimo svoj identitet kroz globalizaciju i slična dešavanja?

Mi smo izgubili puno toga, nismo ni svjesni. Živote živimo ne onako kako želim, već onako kako nam je sistem nametnuo. Upravljaju sa nama. Oni ti govore kako ćeš da živiš, što ćeš da radiš. Mi želimo da budemo mimo te priče i naši poslovi lični su takve prirode da možemo da budemo nezavisni, da ne moramo da brinemo da moramo ovo ili ono radi nekog novca, budućnosti ili bilo čega. Ne moramo ništa. Ritam nereda, nas apsolutno ne zanima niko i ništa, mi idemo svojim putem i to je to.

Na kraju spota djeca pale bijelu zastavu, koja simbolizuje predaju, da li to znači da poručujete da se nećete predati? Ili da vjerujete u naredne generacije?

Uzdamo se u nove generacije jer mislim da smo mi promašili sve živo što smo mogli. Nadu polažemo u te neke nove klince, a opet tu nada i nije baš prevelika jer i oni idu tim sistemom. Dakle, nikakva predaja, do kraja, budi to što jesi, u bilo kom pogledu, to je poruka. Do kraja. Ako smo mi promašili sve, djeca valjda neće. A i lijepo smo im ostavili sve. Strašna je priča ovih naših balkanskih prostora, ali eto tu smo gdje smo, takvi smo zato što jesmo i ne možemo dalje.

Da li je ovaj singl najava albuma?

Jeste najava albuma. Već smo počeli da radimo na njemu, snimili smo nekih 7-8 demo pjesama koje se trenutno rade, čekamo da jedan naš drugar završi svoje poslove sa isto nekim poznatim bendovima, tako da se nadam da ćemo početkom septembra ući u studio. Imamo sad na ljeto dosta festivala, koncerata da odradimo, a usput ćemo da radimo na novom albumu i mislim da će to biti dobro izdanje. Najbitnije nam je da se pjesme sviđaju, a vidjećemo sve ostalo.

Volimo da dođemo u Crnu Goru

Sad ide sezona festivalskih nastupa, prošle godine ste bili na Lake festu, da li ćete svraćati ovog ljeta u Crnu Goru?

Mi uvijek imamo tako neku bratsku varijantu, radimo tako te pabove i klubove, Nikšić, Podgorica, Lake fest obožavamo... Pazi, dosta godina kad smo svirali u Podgorici nije bilo neko interesovanje, međutim posljednjih 7-8 godina smo česti gosti i volimo da dođemo. Obožavamo uopšte da sviramo. A u Crnu Goru doći zbog naših drugara je neprocjenjivo.

Album krajem ove ili početkom iduće godine

U kom pravcu taj vaš rad ide, na prošlom izdanju “30 godina” ste uživo ponovo snimili svoj odabir najboljih pjesama?

Koncepcija je bila da mi kao bend za 30 godina rada pružimo neki poklon slušaocima, makar CD sa tim pjesmama koje oni vole, odsvirano na jen’, dva, tri... Nismo mi tu stvarno ništa šminkali, ništa dosnimavali, dodavali, to je tako urađeno, kao što lajv zvučimo, da ljudi čisto imaju od nas poklon, da se te tri naše decenije svedu u ta dva diska, u jednu priču. Ovaj novi album je nešto sasvim drugačije, kao i svaki album grupe Ritam nereda. Iskreno, ne znam ni sam što da očekujem, ali u svakom slučaju će biti žestoko, brzo, agresivno... Ali smo mi ipak dobri momci. Ne oni loši, nego dobri. Tako da će nam i misli i ideje biti dobre. Svaki album donosi neku novu energiju i neku novu priču. Ja se zaista nadam da ne pričamo istu priču na svakom izdanju.

Kad bi mogao album da se očekuje, do početka iduće godine?

Pa mislim da je to realno očekivanje, ako uđemo u septembru u studio, ja se nadam da ćemo za 4,5 mjeseci to završiti. Mislim, mi pjesme već imamo spremne, samo ne možemo da stignemo zbog raznih obaveza. Ali do kraja godine bi trebalo ili u najgorem slučaju početkom sljedeće. A prije toga ćemo objaviti drugi singl, računam krajem ljeta i to će biti prava najava za album.

Bonus video: