Ida Prester najavljuje koncert benda MAiKA u Podgorici: Biće žestoko i veselo

Sve se može ako je dobra muzika. Ako ljude pokreće. A ova muzika je zamišljena za vrhunsku žurku
643 pregleda 0 komentar(a)
Sastav MAiKA, Foto: Nikola Nikolić
Sastav MAiKA, Foto: Nikola Nikolić
Ažurirano: 06.05.2019. 19:46h

Centralna proslava Dana Evrope zakazana je za 10. maj, a biće obilježena velikim koncertom na Trgu nezavisnosti 10. maja od 20 sati. Publika će imati priliku da uživa u nastupima regionalnih bendova Gramofondžije i MAiKA. Ova dva benda prvi put nastupaju u Podgorici, a na podgorički trg donose novu vrstu zvuka, uspješnog spoja tradicionalnog i modernog. Bend MAiKA je novi fenomen na evropskoj sceni, koji njeguje neobičan spoj indi, panka i balkanskih ritmova, a čini ga grupa dokazanih iskusnih muzičara iz regiona koje predvodi Ida Prester. Prije godinu dana objavili su debi album Balkannibalism koji sadrži 11 pjesama od kojih je većina na engleskom jeziku, a prema riječima Prester podgorička publika imaće prilike da 10. maja premijerno čuje i dvije nove pjesme.

Šta je to što će publika imati priliku da čuje, hoćete li svirati isključivo pjesme sa prvijenca ili će publika te večeri čuti još nešto od vas?

Sviraćemo kompletan album, plus dvije još neobjavljene pjesme. Jako su plesne, lako ćete uhvatiti ritam! Pored toga, sviraćemo i hit mog benda Frau Casio “Mlada”. Mislim da ćete biti zadovoljni, biće žestoko i veselo.

Otkud ideja da se balkanska muzika miješa sa densom i pankom?

Balkanska muzika je vrlo živahna i ima posebnu energiju. Svi u bendu volimo malo žešću, brzu muziku. Htjeli smo probati kako to zvuči zajedno. Svidjeo nam se spoj, naša ekipa je poludjela za tim zvukom i nastavili smo dalje. Gdje god da smo svirali u Evropi publika se oduševila.

Kako na tu simbiozu žanrova reaguje publika van prostora Balkana?

To nam je bilo najveće iznenađenje. Fantastične su reakcije, skaču ko navijeni. Balkanski melos je njima totalna egzotika. Čudno je bilo vidjeti 500 hladnih Nordijaca kako skaču na našem nastupu u Holandiji. Kao i u Britaniji na velikom festivalu Boomtown. Rastopili smo se od sreće. To je jedna forma energije koju oni nemaju, na to reaguju...

S obzirom na to da bend MAiKA čine nekadašnji članovi bendova Iskaza, Nakeda, Lollobrigide, Auf Wiedersehen, koliko vam je to iskustvo pomoglo u određivanju žanra koji ćete svirati?

Mi smo svi iskusni muzičari s mnogo nastupa u nogama i glasnim žicama, ali smo i dalje otvoreni za nova iskustva i eksperimente. Ono što je zajedničko svim našim projektima je snažna svirka. U MAiKI nema sentiša, laganih pjesama, sve je plesno, ludnica, dernek. Svako je od nas sa svoje strane donio je neke svoje uticaje. Od repa, metala, do punka. Ali složili smo se u konačnoj ideji.

Objavili ste album prije godinu dana, a većina pjesama je na engleskom jeziku, sem dvije “Zli refreni” i “Mlada”. Može li se graditi karijera na Balkanu, a prjevati na stranom jeziku?

Sve se može ako je dobra muzika. Ako ljude pokreće. A ova muzika je zamišljena za vrhunsku žurku.

Sviraćete na proslavi Dana Evrope, s obzirom na to da vam je cilj da gradite karijeru u inostranstvu, kako gledate na ovaj praznik i koliko je značajan za vas?

Drago nam je da sviramo kod vas baš za Dan Evrope. Mi smo bend sastavljen od muzičara cijele regije - Hrvati, Srbi, Slovenci, a jedan član benda je i porijeklom Crnogorac. Ideja zajedništva i solidarnosti je u temeljima evropskog projekta, a to je ono što pokreće i naše stvaranje. Jedva čekam da se vidimo i plešemo zajedno.

Bonus video: