Dražen Bauković najavljuje koncert "Obrati pažnju": Prava stvar za našu scenu

Tokom tročasovnog programa koji će biti emitovan na Drugom programu, bendovi će izvoditi i numere koje je publika kroz emisiju zavoljela, a o tome šta sve još čeka ljubitelje dobre muzike, otkriva Bauković u razgovoru za Kroz grad
770 pregleda 0 komentar(a)
Dražen Bauković, autor i voditelj emisije Obrati pažnju, Foto: Đorđe Živaljević
Dražen Bauković, autor i voditelj emisije Obrati pažnju, Foto: Đorđe Živaljević
Ažurirano: 06.05.2019. 21:24h

Koncert “Obrati pažnju” nazvan po istoimenoj emisiji Javnog servisa koju uređuje i vodi Dražen Bauković biće održan u subotu 11. maja na Trgu nezavisnosti u okviru Proljećnog pazara. Ovaj koncert će prema riječima Baukovića biti završnica ove sezone, a u samom programu učestvovaće nekoliko crnogorskih bendova koje je publika već imala priliku da čuje kroz ovaj autorski projekat. Tokom tročasovnog programa koji će biti emitovan na Drugom programu, bendovi će izvoditi i numere koje je publika kroz emisiju zavoljela, a o tome šta sve još čeka ljubitelje dobre muzike, otkriva Bauković u razgovoru za Kroz grad...

Tokom Proljećnog pazara imaće priliku da se predstave bendovi koje smo gledali i slušali u emisiji Obrti pažnju. Ovaj televizijski projekat je zaživio, a kako je osmišljen koncert za subotu?

U serijalu “Obrati paznju” nastupila su 22 benda iz svih krajeva naše zemlje. Završni koncert zamišljen je kao finale za ovu TV sezonu. Publici na Trgu nezavisnosti u Podgorici predstaviće se osam crnogorskih grupa, pa će te večeri imati priliku da se čuju: Neon, Freedom, BubnjIvi & Psi, Rudolf, Highway, Beauty and the Beasts, VIS Tetra i Crveno i crno. Koncert će biti uživo emitovan na Drugom programu TVCG-a. Program će voditi tri voditeljke i moja malenkost. Pored glavne bine imaćemo i uključenja iz dva bekstejdža, a biće emitovani i spotovi bendova iz emisije.

Šta će te večeri svirati, imaju li odriješene ruke da izaberu ili su opet dobili i zadatak od produkcije?

U cijelom serijalu bendovi su sami birali kojim pjesmama žele da se predstave. Uslov je jedino bio da se uvaži koncept emisije – dvije autorske pjesme, po jedna strana i regionalna, a poseban izazov je bila obrada izvorne crnogrske pjesme. Pružili smo šansu i grupama koje nemaju autorskih kompozicija da se predstave. Sličan koncept zadržaćemo i na ovom koncertu. Neke pjesme koje je publika, kroz emisiju, zavoljela biće ponovljene na koncertu u subotu.

Koliko je teško sastaviti program od nekoliko sati, okupiti toliko bendova i ujedno uživo ga prenositi?

Mi u Zabavno-komercijalnom programu smo jedna složna ekipa. U produkcijskom smislu to jeste zahtjevan program. Uigran tim ljudi koji je iznio serijal angažovan je na pripremi i realizaciji koncerta uz podršku Glavnog grada. Bendovi su sa velikim zadovoljstvom prihvatili učešće i svi se radujemo susretu sa publikom u subotu na Trgu nezavisnosti. Reditelj TV prenosa, kao i kompletnog serijala, biće Milan Šofranac.

Jesi li zadovoljan reakcijom publike, ali i muzičara na emisiju “Obrati pažnju”?

Izuzetno sam zadovoljan. Kada sam krenuo u ovaj projekat, mislio sam da ćemo uraditi maksimalno 10 epizoda. Nakon emitovanja prvih emisija dobili smo povratnu informaciju kako od publike tako i od bendova. Ovo je prvi put da je Javni servis, odnosno Zabavno-komercijalni program stao iza jedne ovakve emisije i pozvao, prije svega, manje afirmisane ili neafirmisane grupe da se predstave široj javnosti. Izdvojio bih pozitivne komentare gledalaca i muzičara koji su poznati široj publici kako je ovo ‘prava stvar za našu scenu’ i kako je ovo jedna ‘nova muzička energija koja je i te kako potrebna’. Rekao bih da je emisija pokazala svu žanrovsku raznolikost i talenat mladih ljudi.

Može li se, na način što će bendovi koji nijesu komercijalni i nemaju autorske pjesme, dobiti prostor ne samo na televiziji, već i na javnim mjestima, podstaći da rade i na taj način se poboljšati crnogorska muzička scena?

Od 22 grupe, samo sedam bendova nijesu imali spremne autorske kompozicije, ali znam da gotovo svi oni rade na svojim pjesmama i da će se vrlo brzo predstaviti publici autorskim radovima. Mnoge od bendova mogli smo i do sada da čujemo na klupskim nastupima, pa čak i na velikim binama. Problem je u nama, jer nijesmo dovoljno informisani da oni postoje i da rade. Obično se dešava da, ako nam ime benda nije poznato na nakom plakatu, nijesmo zainteresovani da uđemo u klub i da ih čujemo. Nakon ove emisije vjerujem da ce se stvari mijenjati nabolje.

Jesi li ti posjećivao Novogodišnji pazar, i koji segment programa iz Proljećnog nećeš propustiti?

U evropskim metropolama ovakve manifestacije, posebno u toku božićnih i novogodišnjih praznika, odavno postoje. Bilo je samo pitanje vremena kada će tako nešto biti organizovano kod nas. U toku zime nijesam baš ljubitelj otvorenih prostora, ali sam svakako bio na nekoliko koncerata u toku Novogodišnjeg pazara. Sigurno ću biti redovan posjetilac Proljećnog, jer su se organizatori potrudili da imaju jako bogat i raznovrstan program.

Bonus video: