Rokumentarni dani i u Podgorici

Publika će ove godine imati priliku da pogleda “Glasba je časovna umetnost”, ali i dokumentarno-muzičke filmove iz Srbije, Hrvatske i Kanade
593 pregleda 0 komentar(a)
U Nikšiću 2018., Foto: Rokumentarni Dani
U Nikšiću 2018., Foto: Rokumentarni Dani
Ažurirano: 07.05.2019. 15:15h

Treće izdanje revije muzičkog dokumentarnog filma “Rokumentarni dani” ove godine će se osim u Nikšiću održati i u glavnom gradu. Program se u Nikšiću tradicionalno realizuje u saradnji sa klubom Blues Brothers, ali će vikendom publika moći da pogleda neke od filmova i na otvorenoj sceni kod Gradske kuće u glavnom parku.

“Ove godine smo odlučili da i podgoričkoj publici predstavimo neka od izdanja. U saradnji sa slovenačkom Ambasadom, sa kojima smo sarađivali i prošle godine, u KIC-u “Budo Tomović”, u sali Dodest će biti prikazane sve do sada snimljene epizode fenomenalnog serijala ‘Glasba je časovna umetnost’”, kazali su organizatori, Dragan Lučić i Bojan Tešić o programu u KIC-u “Budo Tomović” za četvrtak, 23. maj.

“Serijal se bavi kultnim albumima slovenačke muzičke scene. Do sada su snimljeni filmovi o albumima Pankrta, Laibacha i Buldožera. Film o Pankrtima je snimljen 2006. dok su druga dva dijela snimljena 2017. i 2018. godine i sva tri čine zanimljivu cjelinu. Tu noć će se sa nama družiti scenarista sve tri epizode serijala Igor Bašin koji će i predstaviti svoj rad. Narednog dana u Nikšiću će održati i predavanje ‘Bori se za svoju muziku!’”, dodali su iz organizacije.

Osim pomenutih slovenačkih filmova, publika u Nikšiću će imati priliku da vidi i ostvarenja iz Srbije I to “E Play video dnevnik”, “Vojvođanska strip priča”, “Vojvođanska rok priča”, Hrvatske koja donosi “Dok nas glazba ne rastavi” o sastavu Mnogi Drugi i “Ogenj - Folk Rock Story” o istoimenom bendu koji će 12. i 13. maja gostovati u Crnoj Gori sa svojim zanimljivim muzičkim izrazom.

“Što se tiče crnogorske muzike, prikazaćemo film o sada već čuvenoj kotorskoj rok novoj godini Rock New Year, a u saradnji sa Lake festom će se prikazati pobjednički film prošlogodišnjeg konkursa ‘Iz različitog ugla’”, ističu iz organizacije “Rokumentarnih dana”. Oni dodaju i da im je posebno zadovoljstvo najava dva filma “koji izlaze iz naših dosadašnjih muzičkih okvira, ali koji su itekako važni za sve koji dišu i žive kulturu”. “Prvi je, nagrađivani dokumentarac ‘Rumble – Indians Who Rock the World’ kanadske produkcije koji istražuje uticaj Indijanaca na muzičku scenu SAD-a i otkriva ko su najveća imena rokenrola sa indijanskim korijenima i kako su Indijanci pomogli u definisanju rock and roll evolucije ‘60-tih i ‘-70tih. Za ovo ostvarenje koje je između ostalih nagrada dobilo Sundanceovu nagradu World Cinema Documentary Special Jury Award for Masterful Storytelling, smo zahvalni engleskom jezičkom odjeljenju University of Central Oklahoma”, pojasnili su Lučić i Tešić za “Vijesti”.

“Drugi film je rađan u srpsko-hrvatskoj koprodukciji i podsjeća koliko je bitno osvajanje slobode. Radi se o dokumentarcu režiserke Senke Domanović - Okupirani bioskop. Ovo fenomenalno ostvarenje prati proces ‘okupacije’ beogradskog bioskopa ‘Zvezda’ koji su 2014. gerilskom akcijom okupirali mladi aktivisti”, pojašnjavaju organizatori.

“Film dokumentuje sve ono što se dešavalo, a što javnost kroz medijske izvještaje nije mogla da sazna. ‘Okupirani bioskop’ je film koji prati mlade aktiviste i događaje oko zauzimanja bioskopa ‘Zvezda’. Različite društvene grupe ujedinile su se sa namjerom da skrenu pažnju na kriminalnu privatizaciju beogradskih bioskopa. Svi su imali istu namjeru - da mijenjaju stvarnost u kojoj žive, međutim, ideje o tome kako bi ta stvarnost trebalo da izgleda nisu bile iste…”, nagovijestili su oni.

Kao i prethodnih godina Rokumentarni dani će i ove imati prateći program u kom će se naći Bazar umjetnosti koji će se održati kod Gradske kuće u nedjelju 26. maja od 15 časova do početka večernjih projekcija čiji je početak zakazan za 20 časova. “Osim ovog, program će popuniti tribine, koncertima i DJ setovima. I ove godine nastavljamo tradiciju nagrađivanja posjetilaca, o čemu ćemo javnost obavijestiti narednih dana”, poručili su iz organizacije.

Projekcije filmova u Podgorici počeće u četvrtak 23. maja u 19 sati, a program se u Nikšiću nastavlja 24. u Blues Brothers baru od 12 do 14, odnosno od 17 sati. Na istoj lokaciji, tokom vikenda program će tokom dana takođe počinjati u 12 sati, dok će se popodnevni događaji od 20 do 22:30 u subotu i od 15 do 22:30 sati u nedjelju, preseliti kod Gradske kuće.

Svi muzički događaji održavaće se u Blues Brothers baru, a ulaz za sve segmente “Rokumentarnih dana” je besplatan.

Bonus video: