Upoznajte gimnazijalce koji sviraju rokenrol

Predstavljamo učesnike Gimnazija festa Danilovgradation
2322 pregleda 1 komentar(a)
Svi su učenici prvog razreda: Alt iz Berana, Foto: Privatna arhiva
Svi su učenici prvog razreda: Alt iz Berana, Foto: Privatna arhiva
Ažurirano: 08.05.2019. 20:01h

Silence iz Rožaja, Ivan Crveni sa Cetinja, Sunset iz Kotora, Little Dots iz Bijelog Polja, Abisija iz Podgorice, Krug iz Bara, Alt iz Berana, Noema iz Danilovgrada, Ne bilo roka iz Nikšića i Biseri Pljevalja iz Pljevalja su đački rok bendovi koji će se takmičiti na prvom Gimnazija festu Danilovgradation, u petak 10. maja.

Na platou ispod gradskog mosta svaka grupa imaće priliku da izvede po tri kompozicije od kojih je jedna autorska, a najbolji po mišljenju petočlanog stručnog žirija dobiće priliku da snimi autorsku pjesmu. Organizatori prvog đačkog takmičenja bendova takođe su spremili nagrade za drugoplasiranog i trećeplasiranog.

Silence (30. septembar, Rožaje)

Ovaj bend, prema riječima gitariste Nermina Ademagića,formiran je prije mjesec dana i to zbog ljubavi prema muzici. Čine ga i Nedim Nokić (gitara), Ilda Nurković (vokal), Irma Nurković (vokal), Mirza Murić (klavijature), Nedim Dedeić (bubnjevi), a na repertoaru su im domaće rok, ali i tradicionalne pjesme.

“Ovo je možda i najznačajniji događaj u školskoj godini za nas. Veoma nam je važno da upoznamo druge bendove. Mislimo da je muzika danas veoma žanrsovski obimna, tako da svako treba da je istraži i pronađe svoje mjesto u nekom od žanrova”, smatra Ademagić, dodajući da cijene kvalitetnu muziku, dobro druženje i zdrave omladinske aktivnosti poput ove.

Ivan Crveni (Gimnazija, Cetinje)

Prva postava formirana je 2017. kao sastavni dio manifestacije Gimfest. Sastav trenutno čine Vladimir Đurković, Luka Kantar, Matija Đukanović i vokali Iskra Zeković, Tamara Leković, Marta Martinović i Katarina Đurković.

“Da oformimo bend odlučili smo se u svrhu doprinosa Gimfestu, u okviru kojeg već četvrtu godinu zaredom organizujemo koncert na Dvorskom trgu”, poručuju mladi muzičari, dodajući da je njihov repertoar sastavljen od pop i rok pjesama. Raduju se nastupu jer, kako kažu, ovakvi događaji kod gimnazijalaca bude takmičarski duh i daju mogućnost za upoznavanje i druženje sa vršnjacima iz drugih škola.

Sunset (Gimnazija, Kotor)

Bend, zvanično formiran 18. februara, već se može pohvaliti singlom “Polako“. Ova numera nalazi se na Youtube kanalu benda, a treća je na top listi najslušanijih pjesama na radio Kotoru. Sastav čine Ivan Franović i Vasilije Čolan, a za takmičenjeće im se pridružiti Gojko Daković i Konstantin Malović. Franović i Čolan nastupaju zajedno već šest godina kroz razne projekte. Sa stalnim nastupima u ustanovama kulture, restoranima i hotelima u Kotoru i okolini su počeli od 2015. Bili su učesnici takmičenja bendova koje je održano 2016. u Budvi tada kao sastav pod nazivom Škovacijera. Nastupali su i sa Tonijem Cetinskim u Morinju.

“Često pravimo kovere koje možete pogledati na našim instagram profilima”, poručuju Franović i Čolan čija je autorska muzika u indi pop-rok žanru.

Little Dots (Miloje Dobrašinović, Bijelo Polje)

Bend formiran prije dva mjeseca, čine Amra Ećo – vokal, Damir Pilica – gitara, Emil Franca – klavijature, Majda Mekić - violina i Amil Durović – gitara.

“Slušamo i kvalitetnu muziku i kroz zajedničko druženje smo imali i ranije ideju da se okupimo i napravimo akustični sastav, a takmičenje nam je došlo kao povod više”, ispričao je Durović dodajući da u Bijelom Polju rok muzika nestaje, pa oni imaju želju da vrate ovaj žanr u njihov grad.

“Trenutno sviramo rok muziku, a volimo džez i bluz. U planu nam je repertoar džez standarda”, otkriva Durović.

Krug (Niko Rolović, Bar)

Ovu rok grupu, formiranu početkom godine, čine Amina Bahović, Sanela Coković, Barbara Brzić, Jovana Popović, Ivan Maljević, Milo Perović i Frano Kolović.

“Plan nam je da i nakon takmičenja nastavimo u istom sastavu, jer smo vidjeli da odlično funkcionišemo zajedno. Smatramo da je važno da postoji što više ovakvih događaja, prvenstveno zato što se tako promoviše kvalitetna muzika, ali i zbog nas, mladih izvođača, jer dobijamo priliku da se predstavimo široj publici, pokažemo šta znamo i, naravno, vidimo i čujemo kako to rade naši vršnjaci”, poručuju Kolović i Perović.

Alt (Panto Mališić, Berane)

Bend je formiran prije dva mjeseca, a čine ga: Anja Boričić, Lea Agović, Teodora Fatić, Anastasija Peković i Andrej Pajković.

“Pošto smo svi učenici prvog razreda i svi volimo da slušamo muziku i da se družimo, došli smo na ideju da formiramo školski bend. U tom periodu smo čuli za takmičenje i u dogovoru sa direktorom škole, počeli intenzivno da se pripremamo. Najčešće sviramo rok-pop muziku, ali se tu ponekad nađe i džez, bluz i slično”, otkriva Anja Boričić.

Noema (Petar I Petrović Njegoš, Danilovgrad)

Ideja školskog benda koji sada čine Irena Kandić, Lana Bojanić, Vuk Rakočević, Josif Vukićević, Matija Šuković i Miloš Smolović se javila još 2017. između profesora muzičkog i đaka koji su muzički obrazovani tako da se još tada krenulo sa probama.

“Sve nas u bendu je spojila ljubav prema muzici i ideja da afirmišemo dobru muziku i podstaknemo mlade da počnu da se izražavaju na kreativan način. Naša poruka mladima je da se ne ograničavaju na jedan žanr, već da kroz više njih spoznaju svoju ličnost”, poručuju članovi Noeme.

Abisija (Slobodan Škerović, Podgorica)

Sastav nastao 2017. trenutno čine Marko Šušić, Marko Šušić, Matija Milovanović, Luka Vojinović, Marko Joksimović i Gaja Barović.

“Bend je formiran kako bi i naša škola učestvovala na svirci školskih bendova iz svih ex-YU republika u Beogradu. Većinom slušamo rok, bio to naš ili strani, volimo da nastupamo kad god nam se pruži prilika, ali mislim da niko od nas na kraju neće krenuti tim putem”, ispričala je Gaja Barović koja festival Danilovgradation vidi kao veoma vrijednu priliku da se pokažu.

“Jedva čekamo da čujujemo sve bendove 10. maja i sami pokažemo to što smo spremili”, navodi ona.

Ne bilo rocka (Stojan Cerović, Nikšić)

Dimitrije Vlahović - gitara, Nikola Đuknić - bas, Balša Pavićević - ritam gitara, Ognjen Šamšal - bubnjevi, Mia Raičević – klavir i Maša Šegrt - violina i vokal zajedno sviraju pola godine i svoj bend vide kao šansu da se podijeli zajednička ljubav prema muzici.

“Uglavnom sviramo rok i smatramo da je važno prisustvovati ovakvim događajima, jer se navikavamo na scenu, a možemo da procijenimo naš muzički talenat i stvaralaštvo kroz reakcije publike”, kažu iz grupe. Nikšićani smatraju da je muzika univerzalni jezik uz čiju pomoć se mogu razumjeti potpuno različiti ljudi.

Biseri Pljevalja (Tanasije Pejatović, Pljevlja)

Bend formiran krajem prošle školske godine čine Andrej Nenadić, Željko Tanjević, Nađa Đondović, Nejra Mekić, Miladin Koćalo, Marko Jelovac i Helena Pejović.

“Bend je formiran sa ciljem da okupi talente i zaljubljenike u muziku kako bi zajedno stvarali umjetnost i dijelili motivaciju i inspiraciju sa prijateljima iz škole, ali i sugrađanima”, ističu gimnazijalci. Sviraju pop i rok kompozicija, ali im, kažu, ni drugi pravci nijesu strani.

“Cijenimo da su događaji poput Danilovgradationa od izuzetne važnosti jer mladi bendovi dobijaju priliku da publici pokažu šta znaju”, ističu iz benda.

Muzika daje dušu univerzumu, a krila umu i mašti

Muzičari Miha Radonjić i Nina Žižić biće, uz Vladimira Maraša, Željka Milovića i Vjeru Nikolić u žiriju Danilovgradationa.

“U vrijeme kada muzička i likovna kultura polako gube svoju poziciju u sistemu obrazovanja, podrška školskim bendovima je velika stvar. Instrumenti za početnike su dostupni na tržištu i pristupačni, ali nedostatak prostora za vježbanje predstavlja problem mnogim mladim bendovima, pa je to idealna prilika da škola pritekne u pomoć. Podržavam takmičenja kroz školski sistem, jer se na taj način obezbjeđuje organizovana i održiva manifestacija koja uz malo želje i volje može da postane tradicionalna, što je i cilj”, kaže za “Vijesti” Radonjić, dok Žižićeva smatra da je ovo jedan od najboljih načina da se djeca sklone sa ulice, ali i da ostave kompjutere i mobilne telefone, pa se uz vježbanje instrumenta, socijalizuju kroz muziku.

“Nisam nikad svirala, ali sam muzikom počela da se bavim taman krajem srednje, što je sjajan period da se tinejdžeri usmjere na zanimljive i kreativne stvari”, kaže Žižićeva.

Radonjić kaže da je bavljenje kvalitetnom muzikom lijep i koristan način da djeca iskoriste svoje vrijeme.

“Neuporedivo bolji od kafića, telefona, video igrica i ostalog što sve više preokupira njihovu pažnju, a što nema pravi sadržaj. Kako reče Platon, ‘muzika je moralni zakon, koji daje dušu univerzumu, krila umu i mašti’”, poručuje Radonjić koji je svoje prve muzičke korake napravio sa devet godina u muzičkoj školi Vasa Pavić.

“Prvi bend sam imao u osmom razredu osnovne škole. Kao srednjoškolac već počinjem da se profesionalno bavim muzikom, tačnije da zarađujem prve honorare”, prisjeća se on.

Sagovornici “Vijesti” su saglasni da je veoma važno da mladi muzičari što prije počnu da stvaraju, pa im je drago što će u okviru takmičenja gimnazijalskih bendova čuti i njihove autorske kompozicije.

“To je veoma bitno, i za njihov razvoj, a i za razvoj muzike uopšte”, smatra Žižićeva.

“Komponovanje, kao i sviranje, zahtijeva veliki rad, tako da je dobro početi što ranije. U tom procesu veliku ulogu igra slušanje, ali svakako i izvođenje kvalitetne muzike”, savjetuje Radonjić.

Bonus video: