Ima nade za rokenrol u Crnoj Gori

Oni koji su bili u publici su se dobro zabavili i prisustvovali nečemu što ne gledaju često, dok su oni koji su se našli na bini bili u prilici da pokažu svoje talente na najbolji mogući način
1373 pregleda 1 komentar(a)
Pobjednik takmičenja: Ne bilo rocka iz Nikšića, Foto: Ministarstvo prosvjete
Pobjednik takmičenja: Ne bilo rocka iz Nikšića, Foto: Ministarstvo prosvjete
Ažurirano: 11.05.2019. 09:48h

Ima nade za rokenrol u Crnoj Gori. Kako to obično i jeste slučaj- počiva na mladima.

Pokazalo se to na prvom takmičenju crnogorskih gimnazijskih rok bendova održanom juče u Sportskoj sali u Danilovgradu, gdje je deset grupa sa svih strana Crne Gore sviralo pred punom dvoranom i pokazalo da je ovaj događaj, nastao na inicijativu gimnazije “Petar I Petrović Njegoš”, pun pogodak.

Oni koji su bili u publici su se dobro zabavili i prisustvovali nečemu što ne gledaju često, dok su oni koji su se našli na bini bili u prilici da pokažu svoje talente na najbolji mogući način.

Svi akteri, od učesnika do članova žirija, ocijenili su da bi ovaj događaj trebalo pretvoriti u tradiciju, što će dati priliku za razmišljanje ljudima iz Ministarstva prosvjete, koje je uz danilovgradsku gimnaziju organizovalo manifestaciju nazvanu Danilovgradation, kako dalje i da li proširiti format tako da učestvuju i druge srednje škole.

Pobjednik je grupa Ne bilo rocka iz nikšićke gimnazije “Stojan Cerović” koja je osvojila snimanje autorske kompozicije, dok su instrumentima nagrađeni bendovi iz barske gimnazije Krug i kotorske Sunset.

Svi učesnici na poklon su dobili knjigu “Crnogorska pop rock muzika 1954-1991” Željka Milovića, jednog od članova žirija.

No takmičenje je bilo u drugom planu, u prvom prije svega pozitivan vajb koji je vladao kako među publikom, tako i muzičarima koji su se družili i pričali o muzici u bekstejdžu.

“Nismo došli sa nekim specijalnim očekivanjima, već prije svega da se zabavimo, da nam bude dobro.... Nije želja za pobjedom to što nas je dovelo ovdje, već želja da pokažemo da smo talentovani, da možemo da nastavimo dalje da se razvijamo”, kazala je za “Vijesti” Gaja Barović, učenica podgoričke Gimnazije i članica sastava Abbisya, koji je probio led i prvi zasvirao.

Podgorički učenici imali su samo riječi hvale za organizaciju, a posebno za publiku od koje priznaju da nisu očekivali tako topao prijem. Slično su komentarisali i ostali.

“Koliko god ljudi kažu da nemaju tremu, mislim da i najveći muzičari na svijetu je imaju pred nastup. Ali to bih prije nazvao uzbuđenjem pred koncert i meni lično to samo doprinosi da se dodatno uživim na sceni”, kazao je Gajin kolega iz grupe Marko Šušić, takođe učenik trećeg razreda.

Tremanije bila toliko vidljiva, mada se mnogi od gimnazijskih muzičara nikad nisu pojavljivali na tolikoj bini i pred tolikom publikom. Većinom posebno obučeni za tu priliku izgledali su poput rok zvijezda (učenici pljevaljske gimnazije “Tanasije Pejatović”, sa druge strane, izašli su na binu svi obučeni u iste majice sa natpisom imena njihove škole), te nasmijani nastupali vidljivo uživajući u svojih pet minuta na sceni. Članovi ostalih bendova su ih podržavali, pljeskali i đuskali u ritmu, dok ih je publika pozdravljala glasnim aplauzima.

“Divno je što je ovako nešto organizovano jer nam je bilo potrebno već duže vrijeme, da se malo pokažemo, čujemo kako drugi rade... Ne sviramo dugo, jer smo se oformili konkretno za ovaj festival, ali svi se samostalno bavimo muzikom. Lijepo je doći iz drugog grada, upoznati druge ljude, druženje sa ostalim muzičarima je zaista super”, istakla je Amina Bahović, učenica prvog razreda gimnazije “Niko Rolović” iz Bara, članica drugonagrađenog benda.

Takmičari su imali zadatak da odsviraju dvije obrade – obično jednu domaću i jednu stranu, te jednu autorsku numeru. Kad su u pitanju obrade većina njih se odlučila za ex YU rok hitove grupa kao što su Bijelo Dugme, Parni Valjak, Crvena jabuka, Smak čije su pjesme nekoliko puta izvođene, ali su se čule i numere novijih grupa tipa Silente (dva puta) i Irish Stew.

Strane obrade su uglavnom bile bazirane na klasicima poput pjesama Queena i Cranberries, bilo je numera mlađih bendova kao što su Arctic Monkeys, ali i obrada pop pjesama, konkretno od britanske pjevačice Adel.

Publika je uglavnom najbolje reagovala na domaće obrade koje je povremeno pjevala u glas sa bendovima, kojima je najveći izazov bio predstaviti, a prije toga komponovati svoje pjesme. Dio njih je bio na engleskom, malo više njih na crnogorskom, a svi su imali različite pristupe, mada je dominirao tinejdžerski duh, školski dan i mladost kao inspiracija i tema.

Teodora Fatić iz beranske gimnazije “Panto Mališić” je kazala da se u procesu stvaranja autorske pjesme sve desilo spontano, te da su zadovoljni rezulatom.

“Potekla iz nekih naših osjećanja i prava je tinejdžerska.Već dva mjeseca postojimo u ovakvoj postavi. Svirali smo ranije, ali samo u krugu škole, ovo nam je prvi nastup ove veličine”, objasnila je ona i ocijenila da su ovakvi događaji lijepi i korisni za učenike.

“Meni je veoma drago što sam to prošla i veoma sam ponosna na nas”, dodala je Fatićeva.

Bendovi koji su nastupili većinom su okupljeni posebno za ovu priliku, uglavnom od učenika koji se interesuju za muziku i znaju da sviraju neki instrument.

“Oformili smo se posebno za ovaj festival, ali svi se samostalno bavimo muzikom. U stvaranju pjesme smo svi zajedno učestvovali, neko je pisao tekst, neko melodiju... Jeste teško, s obzirom da smo i dalje amateri, ali uspjeli smo”, istakla Bahovićeva iz grupe Krug koja se našla među nagrađenima.

Ona je samo jedna od brojnih djevojaka koje su se juče pojavile na bini, što je bilo posebno prijatno iznenađenje s obzirom da na crnogorskoj rok sceni gotovo da nema žena. U Danilovgradu su neki sastavi imali i po tri ili četiri članice. Osim standardnih rok instrumenata, korišćeni su i neki drugi poput flaute i violine, još jedan dašak svježine.

Tako su Biseri iz pljevaljske Gimnazije podijelili uloge, pa ih je u jednom momentu bilo četvoro za mikrofonom, da bi na kraju prepustili svojoj drugarici da sama otpjeva obradu.

“Nadamo se da će biti što više ovakvih takmičenja, jer mladi upravo tako mogu da prikažu svoje talente, grade karijere. Veoma smo se obradovali kad nam je rečeno da je organizovano takmičenje, spremali smo se sa svojim profesorima i mentorima, uglavnom poslije škole. Radili smo to srcem, a u autorsku pjesmu smo utkali ono što smo proživjeli u školi i nadamo se da će postati njena himna”, izjavio je Andrej Nenadović, jedan od vokala pljevaljskog benda.

On je naglasio da im nije bilo bitno da budu najbolji, već drugačiji i da pokažu svoje talente.

U revijalnom dijelu programa nastupili su Marija Božović & Band.

Žele da nastave da rade

Koliko ovakvi događaji mogu da znače za budućnost domaće pop rok scene pokazuje i to što su mnogi učesnici poručili da žele da nastave da se bave muzikom, a učenici podgoričke gimnazije kazali su da su svoju pjesmu, kao većina ostalih spremali posebno za ovaj događaj, ali i da planiraju da i dalje rade na njoj.

“Meni je ovo samo pokazalo koliko je težak taj kreativni proces. Uopšte nije jednostavno smisliti pjesmu iz ničega, da ne bude pod uticajem nečeg drugog, da bude originalno... Dobro iskustvo u svakom slučaju”, kazao je Marko Šušić.

“Mislim da autorske pjesme ne dokazuju toliko kreativnost benda koliko tu složenost benda koji funkcioniše kao cjelina”, utisak je Nikole Kalezića, člana grupe Noema iz danilovgradske gimnazije. On je jedan od rijetkih koji je imao pređašnje iskustvo rada na autorskim pjesmama, ali je kazao da se cijela ekipa lako složila.

“Jednostavno nam je legla, nastala je iz cuga”, kazao je on i poručio da je Crnoj Gori umjesto rivaliteta među školama potrebno više ovakvih događaja na kojima među učenicima vlada prijateljstvo vezano muzikom.

Milović: Tragično bi bilo ovo ne pretvoriti u tradiciju

Članovi žirija koji je odabrao pobjednika bili su kompozitor Vladimir Maraš, profesorica klavira Vjera Nikolić, član grupe Crveno i crno Mihailo Radonjić, pop pjevačica Nina Žižić i publicista i novinar Željko Milović.

On je u razgovoru sa “Vijestima” istakao da je bio zaprepašten kad je čuo da će se održati ovakvo takmičenje i da je presrećan što ima djece koja slušaju rok i koja su, kako je rekao, okrenuta drugim vrijednostima, a ne “potrošačko-tabloidnim”.

“Svako ima svoj koncept, svoj način izvođenja pjesama i odstupaju od originala onoliko koliko srednjoškolci bi trebalo da to rade. Izuzetno je bitno što su dobili zadatak da se predstave autorskom umerom, jer ih to podstiče na kreativnost. Zanimljivi je bilo i recimo kako je pjevačica nikšićkog benda pogriješila u autorskoj pjesmi, ali je to samo dalo na šmeku. Svi oni izveli su pjesme onako kako se to od srednjoškolaca očekuje i odlični su”, zaključio je Milović.

I on je mišljenja da je važno da ovaj događaj postane tradicionalan.

“Mislim da bi bilo tragično da se prekine. Ne bih da zvučim grubo, ali ovo je vjerovatno najbolja stvar koju je Ministarstvo prosvjete poguralo posljednjih godina. Ovo što ja vidim ovdje mi liči na onaj duh iz 1967. kada su gimnazijalci svi bili okrenuti roku. Toga je bilo i osamdesetih, čak neki bendovi i zvuče tako, ali super je to. Valjalo bi da ostane tradicija”, kazao je Milović, koji je dodao da su se u žiriju našle osobe koje imaju suprotne muzičke afinitete, ali da su lako odabrali najbolji bend, odnosno autorsku pjesmu.

“To znači da se kvalitet izdvaja”, ocijenio je član žirija.

Bonus video: