PREDSTAVNICI CRNE GORE IZ TEL AVIVA

"D-mol": Publika će biti dodatni motiv

Prvi izlazak na binu je bio u 16 sati, a s obzirom na to da se za ovu manifestaciju prodaju karte i za generalne probe, “D moll” je prvi put u Tel Avivu nastupio pred punom salom. Druga proba održana je oko 21 sat
1145 pregleda 0 komentar(a)
“D-Moll” u Tel Avivu, Foto: Andres Putting
“D-Moll” u Tel Avivu, Foto: Andres Putting

Tamara Vujačić, Emel Franca, Ivana Obradović, Rizo Feratović, Mirela Ljumić i Željko Vukčević koji Crnu Goru predstavljaju na ovogodišnjem Eurosongu u Izraelu, kao bend “D-moll”, juče su imali dvije generalne probe na velikoj sceni.

Prvi izlazak na binu je bio u 16 sati, a s obzirom na to da se za ovu manifestaciju prodaju karte i za generalne probe, “D moll” je prvi put u Tel Avivu nastupio pred punom salom. Druga proba održana je oko 21 sat, a karakteristično za posljednji probni nastup je i što upravo na osnovu njega internacionalni žiri dodjeljuje bodove. Ova proba je završena po zaključenju ovog broja “Vijesti”.

“Večeras je prava generalna proba kojom se simulira lajv nastup za prvo polufinale, a ova popodnevna trpi određene greške kakvih je i bilo u organizaciji i samoj realizaciji”, kazao je za “Vijesti” Ivan Maksimović, član crnogorske evrovizijske delegacije juče između dvije probe.

“Naša ekipa je veoma dobro pjevala i nastup je tekao onako kako je zamišljeno. Bilo je nekoliko manjih grešaka, ali to je nešto što obični gledalac ne može ni da primijeti, a u pitanju su akcenti koje je osmislio Gorčin Stojanović, režiser našeg nastupa”, objašnjava on.

Kako je istakao Maksimović, članovi “D molla” su “fino raspoloženi i dobro su pjevali”. “Djeluje mi kao da baš uživaju na sceni, da su prilično pozitivni i da ne osjećaju presiju. To je, ipak, samo jedan dio priče, sa druge strane je tu još 16 zemalja koje se bave istom pričom i imaju jednake ambicije i kojima su za razliku od nas, ankete naklonjene u svim tim silnim kriterijumima obožavalaca Eurosonga i prestavnika medija”, kazao je on, ističući da crnogorski tim vodi dodatnu borbu kao mala zemlja koja mora da dâ više da bi ostvarila svoj cilj.

“Veoma je bitno da oni budu dostojni reprezenti Crne Gore i vjerujemo da to može da bude lijep, umiven i pozitivan nastup, a sve ostalo može biti samo plus”, njegov je zaključak. Kako je otkrio, tokom dnevne probe nije bilo previše publike, a članovi “D molla” ne izgledaju kao da imaju tremu od nastupa pred žirijem i širim auditorijumom.

“Nisu svjesni da žiri gleda i ocjenjuje, mislim da su potpuno neopterećeni time ili makar tako djeluje, to je prosto ta generacija poslije 2000. koja ne osjeća respekt ni prema čemu i u pozitivnom i u negativnom smislu, pa ne očekujem da će imati tu vrstu nelagode. Vidim da je njihov mentor Danijel Alibabić koji je sa njima, prilično zadovoljan”, prepričao je Maksimović.

“D-moll” će večeras nastupiti drugi sa pjesmom “Heaven” u prvoj polufinalnoj večeri, a za prolazak u finale moraju osvojiti žiri i publiku Kipra, Finske, Poljske, Slovenije, Češke, Mađarske, Bjelorusije, Srbije, Belgije, Gruzije, Australije, Islanda, Estonije, Portugala, Grčke i San Marina, ali i Izraela, Španije i Francuske koji imaju obezbjeđeno mjesto u finalu. Ukoliko osvoje dovoljno bodova za finalno veče, pjevači će nastupiti u finalu 18. maja, što se nije desilo od učešća Nenada Kneževića Kneza 2015. godine, koji je završio na 13. poziciji, što je najbolji crnogorski plasman ikad.

Prema sajtu Oddschecker koji je sakupio kvote dvadesetak kladionica, najveći favorit je Holandija, dok po mišljenju kladioničara najmanje šanse za pobjedu ima predstavnik Gruzije.

Crna Gora je 35. na listi kladionica, iza Hrvatske (31), Albanije (25), Srbije (19), Slovenije (18) i Sjeverne Makedonije (15).

U revijalnom dijelu Evrovizije nastupiće i svjetska zvijezda Madona, koja u Izrael stiže u srijedu. Kraljica popa sa sobom vodi delegaciju od 135 ljudi, uključujući i 40 članova hora, 25 plesača i grupu profesionalaca zaduženih za koreografiju, osvjetljenje i izgled scene.

Još jedna svjetski poznata ličnost obilježiće ovogodišnje evropsko muzičko takmičenje, a u pitanju je manekenka Bar Rafaeli koja će biti voditeljka programa. Međutim, njen angažman ostao je u sijenci vijesti da je osuđena zbog utaje poreza u iznosu od dva miliona dolara. Osim toga, moraće da plati i 30 hiljada dolara za troškove suđenja u Izraelu, prenosi “Daily Sabah”.

U međuvremenu, vlasnici hotela, ali i organizatori manifestacije u Izraelu suočili su se sa velikim razočarenjem, jer se prvobitni planovi o enormnoj posjeti turista nije ostvario, a razlog je višemjesečna kampanja koju brojne slavne ličnosti vode protiv održavanja Eurosonga u toj zemlji, zbog ratnih sukoba Izraelaca i Palestinaca u Pojasu Gaze.

Preporučujemo za Vas