Madona priredila iznenađene na Evroviziji palestinskom zastavom na leđima igračice

"Nadmetanje za pjesmu Evrovizije je nepolitički događaj i Madoni je to stavljeno dao znanja"
4323 pregleda 4 komentar(a)
Madona, Foto: Reuters
Madona, Foto: Reuters

Organizatori nadmetanja za Pjesmu Evrovizije pribojavali su se da će se neki od takmičara, pod pritiskom međunarodnog pokreta za bojkot, odustajanje od finasiranja i sankcije protiv Izraela, fokusirati na politiku u svom nastupu.

Na kraju, učinila je to Madona, specijalna gošća koja je svoj nastup prošle noći u finalu u Tel Avivu iskoristila da izrazi politički stav, navode danas izraelski mediji.

Dok je pjevala pjesmu "Future" oštre oči su mogle da vide da je dvoje njenih igrača okrenulo leđa i da je igrčica imala palestinsku zastavu, a njen partner izraelsku. Oni su se držali za ruke kao gest koegzistencije.

U zvaničnom saopštenju Evrovizije navedeno je da to nije bio dio probe, kao i da to nisu odobrili organizator Evropska radio difuzna unija (EBU), niti izraelski javni servis Kan.

"Nadmetanje za pjesmu Evrovizije je nepolitički događaj i Madoni je to stavljeno dao znanja", navedeno je u saopštenju.

Nekoliko igrača nosilo je gas maske tokom nastupa uz krune od cvijeća.

Madona i njena pratnja sa preko 100 ljudi stigla je u Izrael u privatnom avionu izraelsko kanadskog milijardera Silvana Adamsa koji je dijelom i finansirao njen nastup, nadajući se navodno da će to doprinijeti pozitivnom imidžu Izraela kao domaćinu Evrovizije i interesu da se slično nadmetanje održi i u Sjevernoj Americi.

Adams je rekao prošle nedjelje da je Madona istinski prijatelj Izrael i da zna da ono što kažu oni iz svijeta BDS nije istina.

Madonin nastup bio je četvrti u Izraelu, a prethodno je gostovala 1993, 2009. i 2012.

Pop ikona je posjetila Izrael još nekoliko puta zainteresovana za pokret jevrejske mistike, kabale, u okviru kojeg je prihvatila jevrejsko ime Ester.

Pobednik 64. takmičenja za pjesmu Evrovizije, održanog pod motom "Usudi se da sanjaš" je predstavnik Holandije Dankan Lorens koji je bio glavni favorit.

Bonus video: