Mobijevi memoari puni lascivnih detalja

U svojoj novoj autobiografiji, u prevodu sa engleskog naslovljenoj “Onda se sve raspalo”, muzičar pominje mnoge poznate ličnosti, a neke su već negativno reagovale na njegova pisanja
1083 pregleda 2 komentar(a)
Mobi, Foto: AP
Mobi, Foto: AP

Dosta već govori sam naslov nasljednika Mobijeve autobiografije “Porcelain” iz 2016. - “The It Fell Apart” (“Onda se sve raspalo” u prevodu sa engleskog). Još više predgovor u kojem autor objašnjava kako je nastala.

“Nakon što sam završio prvu knjigu, umjesto da idem na terapije, nastavio sam da pišem”, kazao je Mobi.

“Then It Fell Apart” opisuje Mobijevu “izgubljenu deceniju” nakon izlaska albuma “Play”, po riječima izdavača u pitanju je priča o moralu, u kojoj se pominje veliki broj poznatih imena.

Među njima glumica Natali Portman kojoj se nije svidjelo što je pročitala. Mobi tvrdi da su bili u vezi, a ona demantuje.

“Iznenadila sam se kad sam vidjela da on kratko vrijeme koliko smo se poznavali opisuje kao da smo bili u vezi, ja se sjećam samo dosta starijeg jezivog čovjeka sa mnom koja sam tek bila maturirala tada”, izjavila je glumica za “Harper’s Bazaar”, a britanski “Guardian” je izvukao “najgore momente” iz njegove biografije.

Među njima spada priča iz 1999, na kraju četvoronedjeljne “Play” turneje gdje glavni heroj knjige pada u depresiju nakon žurke poslije njegovog nastupa pred polupraznom salom. Njega opterećuje to što niko ne želi seks sa njim i pita se koliko je neuspješan muzičar kad ne može čak da nađe ni nekoga za flert na svojoj žurci. Kad je napustio žurku on je vidio prostitku na autobuskoj stanici, da bi počeo da zamišlja kako se zaljubljuje u nju nakon diskusije o njihovoj “zajedničkoj slomljenosti”.

U svojoj knjizi Mobi opisuje odlazak kod svoje prijateljice Loren nakon nastupa u Parizu, gdje zna da ne smije da ostane do kasno jer ga ujutro čeka let za Novi Zeland gdje je njegov album “Gold” dobio zlatni status. Lorenina prijateljica, koju Mobi opisuje kao “prelijepog patuljka” Mendi, pokazuje interesovanje prema njemu i on zaboravlja na put za Novi Zeland da bi sa njom pozvao taksi i otišao u njen stan.

“Htio sam da joj ispričam o preminulom psu moje bake koji se takođe zove Džordž, ali Mendi je samo počela da me ljubi i odmah smo skinuli odjeću i imali seks na prljavim, vinom posutim čaršavima, dok je njen pas skičao oko nas. Poslije seksa smo se onesvijestili”, piše Mobi, koji će se satima kasnije naći zaključan u Mendinom stanu, gdje će naići na njenog dečka.

Nakon Glastonberija 2000. žena imena Beks provodi noć sa njim. Ona u hotelskoj sobi skida ogledalo kako bi ga namjestila tako da mogu da se gledaju dok imaju seks, a prije toga su uzeli ekstazi, kao i gotovo svi gosti žurke na kojoj su bili.

“Proveli smo par sati imajući seks, a kasnije kad smo se vratili na žurku većina ljudi je otišla. Neko je pustio pjesmu ‘London Calling’ od The Clasha, a njihov frontmen Džo Stramer je viknuo: “O je*ote, ne!”, piše muzičar.

Nakon što su se on i prisutni počastili kokainom on je legao u krevet sa Beks, koja mu je rekla da joj je Dejvid Bouvi komšija. Upravo je Dejvid Bouvi kasnije svratio do Mobija, da bi ga doveo kod sebe kući gdje su ga čekali Lu Rid i Lori Anderson.

Slušajući pjesmu “Proud Mary”, nakon što je uzeo dvije tablete ekstazija, Mobi proklinje boga i njegovu okrutnost u razgovoru sa Loren, sa kojom provodi noć.

“Loren, tako si prelijepa... Ali zašto nam bog ne dozvoljava da se stalno osjećamo ovako? Omnipotentni bog bi mogao da nas umiri, ubaci u bilo koje stanje, zašto nam ne daje da se osjećamo ovako sve od rođenja do smrti?”, pita je on.

Kasnije u knjizi Mobi se zapitao da li je zapravo on božanstvo:

“Možda sam ja novi bog. Benigni bog. Ali komplikovani bog, sa sekularnom vlašću nad slatkošću i prljavošću života”.

Kasnije se on i Loren srijeću sa Bonom Voksom, Majklom Stajpom i Salmanom Rušdijem u jednom klubu, gdje Bono i Mobi jedan drugom govore koliko vole muziku ovog drugog. Na kraju naravno, Mobi odlazi kod Loren kući gdje imaju seks. I tamo je jedan pas. Rotvajler.

Dok je bio na turneji “Area:ONe” sa grupom New Order koja otvara njegov koncert, Mobi zamišlja da su on i članovi pomenute grupe prijatelji, da bi zatim opisao kako je sa njima zasvirao pjesmu Joy Divisiona “New Dawn Fades”, nakon čega mu je Huk kazao da bi “Ijan (Kertis) bio ponosan”.

Trenutak međutim uništava to što Mobi saznaje da je komičar Endi Dik pokušao da “vrši nuždu” na njegovoj veganskoj torti i to pred grupom ljudi, među kojima je bila i Šarliz Teron koja je po Mobiju prokomentarisala da je “to odvratno”. Sa njom Mobi nije imao seks.

Još ranije, kada je promovisao knjigu Mobi je otkrio da je malo nakon 11. septembra 2001. na nagovor prijatelja na jednoj žurci penisom “očešao” Donalda Trampa, tada biznismena, a nije stao na njemu već je isto uradio i Klaris, nekadašnjoj prvoj pratilji Mis SAD-a.

Naprijed u 2006. i Mobi poziva u svoj stan muzičarku Lizi Grant, koja će kasnije postati poznata pod imenom Lana Del Rej. Grant je oduševljena njegovim stanom koji ima nekoliko spratova, pa joj Mobi zahvaljuje na komplimentu. Ali pjevačica je oštra i direktna: “Ti si bogata vaška iz Konektikata i živiš u apartmanu od pet spratova. Ti si taj čovjek, kao u fazonu: sve sam ih za*ebao. Kao osoba koja će završiti na giljotini kad se desi revolucija”.

Na ove riječi autor knjige kaže da nije znao kako da odgovori, jer nije bio siguran da li ga ona vrijeđa. Odlučuje da to što je rekla prihvati kao kompliment. I ne, nemaju seks. Grant odlazi, a Mobi opisuje kako nakon toga skida cipele i na svom skupom turskom tepihu svira kompoziciju Erika Satija na švajcarskom klaviru vrijednom 20 hiljada dolara.

Bonus video: