Ženska pjevačka grupa KUD "Mijat Mašković" drugoplasirana na negotinskom VEF-u

Kolašinke su u Negotinu izvele originalan program, koji je, pored pjesama, sadržao i rekonstrukcije nekadašnjih običaja poput „dozivanja matice“ iz Paštrovća i „pregašivanja ugljena“ („skidanje uroka“) iz Pive
824 pregleda 1 komentar(a)
Članice KUD-a na festivalu VEF 2019, Foto: KUD
Članice KUD-a na festivalu VEF 2019, Foto: KUD

Ženska pjevačka grupa KUD „Mijat Mašković“ i peti put se sa najjačeg regionalnog vokalnog festivala –negotinskog VEF-a, vratila sa nagradom. Nakon prošlogodišnje pobjede i „koncerta časti“ (koncerta pobjednika) koji su održali, ovog puta su potvrdili kontinuitet osvojivši drugo mjesto u izuzetno jakoj konkurenciji.

Kolašinke su u Negotinu izvele originalan program, koji je, pored pjesama, sadržao i rekonstrukcije nekadašnjih običaja poput „dozivanja matice“ iz Paštrovća i „pregašivanja ugljena“ („skidanje uroka“) iz Pive.

„Opšta ocjena je da u svijetu amaterskog pjevanja kolašinske djevojčice drže visoko podignutu ljestvicu. I sam poziv na ovakav festival uspjeh, te činjenica da svaku priliku koriste da usavrše svoje vještine saradnjom sa najvećim stručnjacima za tradicionalno pjevanje iz regiona. Podatak da su ove godine prvo mjsto podijelili učenici etno-odsjeka muzičkih škola „Mokranjac“ iz Kraljeva i Beograda, a da kod nas ne postoje slični obrazovni smjerovi, još više daje nagradi na značaju“, kazali su u kolašinskom KUD.

Podsjećaju da su žiri takmičenja činili renomirani etnomuzikolozi docent dr Dragica Panić Kašanski, dr Zlata Marjanović, kao i doktorand Zoran Bogdanović.

Opština Kolašin izdvojila je sredstva za smještaj i boravak pjevačke grupe, a finansijsku podršku dali su roditelji članica KUD, članovi igračkog ansambla društva i Centar za kulturu, u okviru koga i funkcioniše KUD „Mijat Mašković“.

Bonus video: