OD 21. DO 24. JUNA U PODGORICI

City Groove festival: Stižu Prljavo kazalište, Boris Štok, SARS, Sara Jo...

Organizatori su objavili imena izvođača koji će nastupiti na muzičkoj manifestaciji u glavnom gradu
2354 pregleda 1 komentar(a)
Sa prošlogodišnjeg festivala, Foto: Zoran Đurić
Sa prošlogodišnjeg festivala, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 30.05.2019. 12:28h

Za razliku od prethodnih godina kada je trajao tri, ove će festival City Groove imati i četvrtu noć, koja će biti posvećena pretežno hip hop i r'n'b zvuku, što je najveća je novina predstojećeg izdanja te manifestacije, koja će se održati od 21. do 25. juna na Stadionu malih sportova u Podgorici, saopšteno je konferenciji za medije održanoj danas u prostorijama KIC-a "Budo Tomović".

Prvo veče jubilarnog petog izdanja City Groovea tradicionalno će biti posvećeno elektronskom zvuku, a nastupiće crnogorski duo Will & Wash, italijanski Jude & Frank, te njemački DJ turskog porijekla Kurd Maverick. Druge noći publiku će zabavljati grupe Letu štuke, Zoster i Prljavo Kazalište, koje prema riječima organizatora u Podgoricu dolazi nakon više od tri decenije, a u okviru proslave 40 godina postojanja. Treće večeri festivala sviraće Boris Štok, te grupe S.A.R.S. i Dubioza, dok će posljednje večeri, kao što su "Vijesti" već pisale, nastupiti srpski reperi Fox i Surreal, te Sara Jo i Rasta.

Osim prve večeri koja će biti besplatna, karte za City Groove će svake noći pojedinačno koštati deset eura, a ulaznice će od sjutra biti dostupne putem Gigstix prodajne mreže, u "Minhen" pabovima u Podgorici, kao i na samom ulazu u festivalski prostor.

Organizatori su saopštili da lajn ap još nije kompletiran, te da će svako festivalsko veče otvoriti domaći izvođači, čija će imena biti poznata uskoro.

Na konferenciji se najviše pričalo upravo o četvrtoj večeri, čiji spisak izvođača je sastavljen na osnovu ankete sprovedene na uzorku od 1500 maturanata podgoričke Gimnazije i Ekonomske škole koji su naveli koga bi željeli da vide.

"Ove godine smo imali podmlađivanje festivala. Predstavnici srednjih škola su nas zamolili da jedno veče posvetimo njima i to će biti posljednja noć festivala, a oni će imati povlašćene ulaznice upola cijene", izjavio je direktor festivala Dragan Bulajić.

Predstavnik crnogorskih maturanata i učenik podgoričke Gimnazije Marko Vukčević zahvalio se organizatorima na saradnji i kazao da je City Groove postao podgorički brend, te da je uvjeren da će posljednje veče festivala privući veliki broj mladih.

Producent festivala Balša Vojičić kazao je da će na City Grooveu binska oprema biti najsavremenija koja je dostupna u Crnoj Gori.

"Znate da je naš festival sto odsto crnogorski i ovoga puta ćete vidjeti najveću crnogorsku binu na Stadionu malih sportova. Potrudili smo se da izgleda drugačije u odnosu na prethodne godine", dodao je on.

Direktor Dragan Bulajić sugerisao je da postoji mogućnost da se City Groove od naredne godine preseli na neko drugo mjesto.

"Festival će biti na Stadionu malih sportova još ove godine, za dalje ćemo vidjeti u saradnji sa Glavnim gradom", kazao je on.

Na pitanje kako je došlo do saradnje sa mladima, Bulajić je istakao da je to neminovnost, jer u svakom poslu dođe do zamora materijala.

"Pošto je kreativna industrija svuda u svijetu jedna od najbrže rastućih, vodili smo se iskustvima nekih velikih zemalja poput Velike Britanije i vidjeli da svi oni uključuju svoje mlade ljude. Tako da što se tiče njihovog muzičkog izbora i ukusa, može nama da se sviđa ili ne, ali je takav kakav jeste", dodao je direktor festivala.

On je priznao da su rezultati ankete suprotni željama organizatora i da kad bi oni kreirali društveno mnjenje sve bi bilo "mnogo ljepše i pametnije".

"Mi smo samo jedno zrno u cijeloj priči i dajemo svoj doprinos koliko je u našoj moći, koja nije beskrajna. Morate znati kakvo je naše okruženje, medijsko, kulturno, u posljednjih 20, 30 godina. Ova anketa je posljedica onoga što smo radili u tom periodu. Ako bi nešto trebalo da se mijenja, to se ne može za jednu noć. Ukus se kreira decenijama", istakao je Bulajić, koji je kazao da ne zna nijednu pjesmu izvođača koji će nastupiti posljednje noći festivala.

"Ali to nije relevantno. Ja imam sofisticiran muzički ukus, a ovo je nešto drugo. Neki ljudi su se šalili prošle godine da ispunjavam moje muzičke želje, ali vjerujte da nije tako. Naša misija je da podignemo nivo koncertne muzičke scene u Crnoj Gori, ali neke činjenice moramo prihvatiti. Ne možemo živjeti u nekom drugom svijetu, moramo tu gdje jesmo i ovu našu malu zemlju napraviti što ljepšom i pametnijom", pojasnio je on.

Vojinović je otkrio da je među poželjnim izvođačima po ukusu srednjoškolaca bilo i narodnjaka.

"Gledali smo da neki balans nađemo, jer da znate rezultate ankete ne biste vjerovali. Ja se nadam da će se to promijeniti", poručio je on i dodao da City Groove u budućnosti čeka transformacija "iz malog u srednji gradski festival".

Sanja Vojinović iz Sekretarijata za kulturu i sport Glavnog grada, koji uz KIC "Budo Tomović" učestvuje u realizaciji ovog festivala, podsjetila je da je City Groove prethodnih godina okupio značajna imena iz regiona i svijeta, te na taj način postao prepoznatljiv van granica Crne Gore. Ona je poručila da će u budućnosti ovaj festival dobiti još veću podršku.

"Nakon njegovog završetka, Glavni grad će inicirati prema adekvatnim državnim institucijama da se za sljedeće izdanje obezbjedi stabilnija finansijska podrška", kazala je Vojinović.

Eleonora Albijanić iz EPCG-a, jednog od partnera festivala, kazala je da je posebno raduje što će imati i noć posvećenu mladima, dok je Anđela Bošković iz firme Carlsberg Montenegro izrazila nadu da će se svi posjetioci dobro zabaviti i ove godine, kao i prethodnih.

Organizatori festivala poručili su zainteresovanima da prate zvaničnu Facebook stranicu City Groovea, gdje će biti dostupne detaljne informacije o tom festivalu.

Nezadovoljni odzivom na prošlogodišnjem nastupu Simple Mindsa Proteklih godina City Groove je ugostio i svjetski poznata imena kao što su Morcheeba, Stereo MC's, Simple Minds, ali ovoga puta nema izvođača tog renomea. Na pitanje da li je to zbog toga što se ispostavilo neprofitabilnim dovoditi takva imena ili nema dovoljno novca za to, Bulajić je odgovorio da ovogodišnji budžet festivala nije mnogo drugačiji u odnosu na prethodne godine.

"Znate da je Dubioza kolektiv jedan od najskupljih sastava sa ovih prostora. Imamo DJ-eve iz inostranstva. A što se tiče velikih sastava, moram reći da nismo bili zadovoljni odzivom publike na nastupu Simple Mindsa na prošlogodišnjem festivalu. Vidjeli ste i sami da je to bio jedan savršen koncert, sastav koji je najveći poslije Rolling Stonesa i Madone koji je ikad bio u Crnoj Gori. Nažalost, to nije imalo adekvatan odaziv, tako da smo ove godine više slušali želje publike preko naših zvaničnih kanala komunikacije, nego što smo sami htjeli da diktiramo izvođače koji će nastupiti", istakao je on.