Ovo su pobjednici "Harmonika festa" održanog u Tivtu

Direktor i osnivač Festivala, Predrag Janković, rekao je da Harmonika fest iz godine u godinu napreduje i razvija se i da se kvalitetno pozicionirao na mapi poznatih evropskih festivala za harmoniku
653 pregleda 0 komentar(a)
Harmonika fest, Foto: Harmonika fest
Harmonika fest, Foto: Harmonika fest

Đorđe Perić, učenik OMŠ "Kornelije Stanković" iz Bijeljine, pobjednik je u pretkategoriji na IX Međunarodnom festivalu "Harmonika fest", koji je od 29. do 31. maja održan u Tivtu, saopštili su danas organizatori festivala.

U saopštenju se dodaje da je u drugoj kategoriji slavio Vladimir Stojanović iz Muzičke škole I i II stepena iz Mostara, a u trećoj kategoriji Pavle Đurić, učenik UŠMB "Vasa Pavić“ iz Podgorice.

Petar Balaban, učenik ŠOMO "Savo Popović" sa Cetinja, trijumfovao je u četvrtoj kategoriji, u petoj Lazar Janjušević (UŠMB "Vasa Pavić", Podgorica), a u sedmoj Ante Selak, GŠ Makarska.

Prvo mjesto u osmoj kategoriji osvojio je Stefan Dimitrijević, učenik MŠ "Dr Miloje Milojević" iz Kragujevca, a u devetoj Božidar Rajić (Fakultet umjetnosti Niš).

Kada je i pitanju kamerna muzika najbolje umijeće pokazali su Valentina Čelebić (violina) i Vujić Petar (klavir), učenici ŠOMO "Savo Popović" sa Cetinja. U drugoj kategoriji najbolji su bili Emina Višnjić (violina), Milica Đurović (violina) i Milica Rabrenović (klavir), đaci ŠOMO Bijelo Polje, a u trećoj trio harmonika – Hristina Merdović, Relja Ćetković i Nemanja Boljević, iz UŠMB "Vasa Pavić" iz Podgorice.

Inat trio, koji čine Azmir Halilović, Danijel Lovrić i Asmir Hamzić (Muzička akademija Sarajevo) osvojio je prvo mjesto u četvrtoj kategoriji.

Kod orkestara, u prvoj kategoriji slavio je orkestar harmonika MŠ "Kosta Manojlović" iz Smedereva, u drugoj orkestar harmonika ŠOSMO "Dara Čokorilo" iz Nikšića, a u trećoj Kragujevački akademski orkestar akordeonista.

Festival je okupio oko 250 harmonikaša iz 12 evropskih zemalja.

Direktor i osnivač Festivala, Predrag Janković, rekao je da Harmonika fest iz godine u godinu napreduje i razvija se i da se kvalitetno pozicionirao na mapi poznatih evropskih festivala za harmoniku.

"Ove godine smo imali rekordan broj učesnika u takmičarskom segmentu. To je pokazatelj da Festival ide uzlaznom putanjom", kazao je Janković.

Takmičari su se predstavili u 17 kategorija.

Učesnike je ocjenjivao stručni žiri, a među poznatim imenima bili su i Francuz Frederik Dešamps, predsjednik Svjetske konferedarcije harmonikaša, Radomir Tomić i Miljan Bjeletić iz Srbje, Dalibor Boljun iz Hrvatske, Damir Sultanov iz Kazahstana, Miroslav Ilić i Aleksandar Basarab iz Crne Gore.

Organizaciju Harmonika festa podržali su Ministarstvo kulture Crne Gore, Centar za kulturu Tivat, Opština Tivat, a generalni sponzor je Crnogorska Komercijalna Banka (CKB).

Bonus video: