Ako želiš ovim mostom, hodaj svojim korakom

Nastavak albuma, po riječima repera, donosi drugačije teme, intimnije i introspektivne, ali koje za cilj imaju i kritiku
716 pregleda 0 komentar(a)
Necke, Foto: Privatna arhiva
Necke, Foto: Privatna arhiva

Budvanski reper Necke objavio je drugo poglavlje svog albuma “Sve trupe...”, a kao i prvo, sadrži šest njegovih novih pjesama i remiks koji je radio John K. Sve pjesme se mogu poslušati na YouTube servisu, a na njima je osim pomenutog John K, Necke sarađivao sa pjevačicom Ivom Ćulafić, gitaristima Miroslavom Karovićem i Bogdanom Veljićem, te reperom i bitmejkerom Storyjem.

Na pitanje zašto je album podijelio na dva poglavlja, od kojih je prvo izašlo prije tri godine, reper je odgovorio:

“Godine sa sobom nose iskustvo, neke od pjesama su napisane odavno, čak i prije prvog dijela, ali do sada nisam bio zadovoljan kako zvuče. Onda sam ih snimao iznova, mijenjao mikrofone, prearanžirao, čak radio iznova instrumentale”.

Album čije puno ime je “Sve trupe moraju prekinuti strojev hod marširajući ovim mostom” je konceptualan, objašnjava reper, inspirisan tablama koje su stajale na mostovima u bivšoj Jugoslaviji.

“Ima više slojeva, aludira na sistem koji smo srušili, sistem koji sada gradimo, ali prije svih sistema, to je poziv na individualizaciju, dakle lom Mojsijevih tablica. Ako želiš ovim mostom, hodaj svojim korakom”, poručuje reper.

Nastavak albuma, po njegovim riječima, donosi drugačije teme, intimnije i introspektivne, ali koje za cilj imaju i kritiku.

“To su skromni pokušaji seciranja društva. Glavna razlika bi bila raznolikost forme, pokušao sam da se izmaknem iz perspektive lično doživljenog i stvorim izmišljene likove, a opet sve to preplićem sa prvim licem tako da se često uloga pripovjedača i uloga fiktivnog lika teško dijeli jedna od druge. Pokušao sam da formu ‘toka svijesti’ u književnosti prebacim u rep format, ja to zovem ‘rep toka svijesti’, svjestan da će pjesme kao finalni proizvod biti teške za slušanje i razumjevanje”, smatra on.

Reper je najavio i treće poglavlje ove priče, a do tad sa aktuelnog ima u planu da ekranizuje pjesmu “U prolazu”. Član hip hop kolektiva Radio Katakomba učestvovao je i na pjesničkim večerima, poznat je po poetskom stilu, a kaže da je rep oduvijek smatrao poezijom.

“I to ne samo uličnom, ima dosta pjesama koje su apsolutno istrgnute iz tog ‘yo formata’, koje apsolutno mogu da se čitaju kao poeme. Bit poezija je preteča, mada ja ne bih ni naš epski deseterac preskočio”, ističe on.

Uz njega, Dobblu, Most Wanted, Jollandu i druge, Budva se može pohvaliti da ima više aktivnih repera nego recimo Podgorica, a Necke se slaže, mada priznaje da uglavnom nisu poznati širem auditorijumu. Na pitanje da li bi bilo drugačije da su u glavnom gradu kaže:

“Ne mislim da je Podgorica na bitnijoj poziciji. Beograd, Sarajevo, Zagreb su centri u tom smislu. A nama ovdje je potrebna ozbiljna izdavačka kuća koja bi objedinila alternativnu scenu i stala iza izvođača i njihovih pjesama u materijalnom i organizacionom smislu”.

Bonus video: