INTERVJU SA NAJPOZNATIJIM BJELORUSKIM DJ-OM

Mološ za "Vijesti": Ništa nije nemoguće, gdje god da živiš

Mološ je tokom karijere dijelio miks pult sa brojim zvijezdama žanra kao što su Nik Voren, Gaj Mancur, Armin van Buren i drugi, te nastupao širom svijeta, od amsterdamskih klubova preko argentinskih festivala do Indije. Takođe ima svoju radijsku emisiju "Sound Wisdom" na Proton radiju. Ovo će mu biti prvi nastup, a za "Vijesti" kaže da ne zna što da očekuje
601 pregleda 0 komentar(a)
Mološ, Foto: Privatna arhiva
Mološ, Foto: Privatna arhiva

Najpoznatiji bjeloruski DJ i producent Dmitri Mološ, poznat po progresiv haus zvuku, nastupiće 14. juna u Podgorici u "Kolektoru", a uz njega će publiku zabavljati i domaće snage AudioStorm i P.S.

Mološ je tokom karijere dijelio miks pult sa brojim zvijezdama žanra kao što su Nik Voren, Gaj Mancur, Armin van Buren i drugi, te nastupao širom svijeta, od amsterdamskih klubova preko argentinskih festivala do Indije. Takođe ima svoju radijsku emisiju "Sound Wisdom" na Proton radiju. Ovo će mu biti prvi nastup, a za "Vijesti" kaže da ne zna što da očekuje.

"Uvjeren sam ipak da će to biti sjajna žurka sa ljudima koji znaju dosta o elektronskoj muzici i koji vole progresiv zvuk. Ljudi uvijek očekuju od mene melodične nastupe sa jakim gruvom i što se mene tiče, obećavam im da će sve biti kao i uvijek sa Dmitrijem Mološem", ističe on.

Da li si istraživao gdje dolaziš, da li praktikuješ to?

Zapravo uvijek istražujem zemlju u koju dolazim par dana prije toga. Bio sam zauzet radeći u studiju, sa mojom porodicom, spremajući novi muzički materijal. Ali s obzirom da ima još vremena do mog gostovanja, imam kad i da istražim sve

Kako bi opisao svoj zvuk, kakvi te zvuci privlače, što te najčešće inspiriše?

Na ovo pitanje uvijek odgovaram vrlo jednostavno, skromno, a to je da me sam život inspiriše. Sve što nas okružuje: ljudi, gradovi, priroda, sve me to inspiriše u stvaranju novih traka. Ono što zaista volim su trake dubokog zvuka sa dosta perkusija. Sviđa mi se kad muzičari poput mene improvizuju sa basom, to daje traci interesantan zvuk.

Što je potrebno da traka ima da uđe u tvoj set, da privuče tvoj pažnju?

Najbitnije je da je interesantna, ako se odmah zakačim za nju, onda će i publika siguran sam.

Kakav je bio tvoj prvi kontakt sa ovom muzikom i kako si odlučio da će ćeš tim da se baviš u životu?

Sve je počelo sa standardnom ljubavlju prema muzici, slušanjem brojnih kaseta, CD-eva. Ja sam rođen 90.ih i u mojoj zemlji nije bilo puno izbora kad u pitanju muzika. Sa druge strane, moji prijatelji koji su imali kompjutere su prebacivali muziku sa Interneta na mp3 plejere, rezali CD-ove i to sam sluša. Ja nisam naročito zvanično muzički obrazovan, ali zapravo to nije bitno, ako imaš dovoljno talenta i rada iza sebe, sigurno možeš da ostvariš uspijeh. Uvijek govororim mlađima koji tek kreću ovom stazom da sam ja živi primjer: rođen u gradu od 300 hiljada stanovnika, pokazao sam da ništa nije nemoguće, gdje god da živiš. Glavna stvar je da radiš na muzici, da stvaraš kvalitetnu muziku i ona će sigurno naći svoj put do publike.

Nastupao si širom svijeta, imaš li omiljenu destinaciju?

Jedno od mojih omiljenih mjesta, a tako je za mnoge DJ-eve, je Argentina. Ova zemlja te privlači ne samo svojoj ljubavlju prema elektronskoj muzici, nego muzici uopšte. Tamo je jedna od najzahvalnijih publika koje sam sreo u svojoj karijeri, ali takođe moram da pomene i druge zemlje gdje sam dočekan raširenih ruku, a to su Mađarska, Malta, Indija, Velika Britanija i mnoge druge. Svaka zemlja i svaki klub su posebni na svoj način.

Koja je najluđa žurka na kojoj si nastupao?

Jedna od onih koje nikad neću zaboraviti se desila baš u Argentini, na Desert in Me festivalu, gdje sam nastupao sa Nikom Muirom, Sahar Z-em i drugima, bila je nevjerovatna atmosfera. Ove godine ću opet tamo nastupati sa Cid Inc-om.

Kad smo kod toga, dijelio si miks pult sa zvijezdama žanra kao što su Ernan Kataneo, Nik Voren, Gaj Džej i drugi. Je li neko od njih ostavio poseban utisak na tebe?

Gaj Džej je meni danas jedan od omiljenih muzičara, njegove trake inspirišu mnoge, a sve što radi zadire duboko u dušu i dodiruje srca miliona slušalaca i njegovih kolega. On je tako sposoban da hipontiše ljude svojim setovima. Moj drugi omiljeni muzičar je baš Cid Inc, volim njegove stvari.

Na tvojoj zvaničnoj Facebook strani u opisu piše da se "nalazimo usred renesanse progresiv hausa", u kojem to pravcu ide trenutno po tebi, da li je ta scena i dalje u rastu?

Scena se svakog dana pomjera u raznim pravcima, ponekad izgubi svoju relevantnost, ponekad je postigne, ali po mom mišljenju tako će biti uvijek, pogotovo kad je progresiv haus u pitanju. Danas se žanrovi lako miješaju. Dosta producenata se bavi progresiv zvukom, ali ne mogu biti obilježeni etiketom ovog žanra jer su njihovi radovi eksremno šarenoliki zvučno. Po mom mišljenju, najbolje je ne postavljati pravila igre ikome, jer tako muzika može postati samo interesantnija.

Zanimljivo je da na tvojoj stranici pod najveća interesovanja piše muzika i putovanja, što je logično, ali i fudbal. Zašto si to istakao, čiji si navijač?

Veliki sam ljubitelj fudbala od djetinjstva. Kad sam bio tinejdžer igrao sam u jednom timu, ali nažalost moj život je u jednom trenutku krenuo drugim putem u odnosu na sport. Trenutno sam fan Liverpula i srećan sam što su osvojili Ligu šampiona, mislim da je zasluženo i nadam se da će postati šampioni Engleske narodne sezone.

Kakvi su ti dalji planovi?

U planu su neki zanimljivi EP-evi i remiksi. Završavam još jedno izdanje za Replug Records, Eleatics Records. Još dosta projekata je u procesu rada, a kad budu dostupni obavijestiću javnost na svojoj Facebook strani, za sad ih moram čuvati tajnim.

Preporučujemo za Vas