INTERVJU HRVATSKOG MUZIČARA

Drito Konj za "Vijesti": Svaka pjesma ima svoju emociju i ideju

Stjepan Krznarić objavio album “Dobar dan” koji je posvetio drugu Danu
610 pregleda 0 komentar(a)
Stjepan Krznarić aka Drito Konj, Foto: Privatna arhiva
Stjepan Krznarić aka Drito Konj, Foto: Privatna arhiva

Hrvatski muzičar Stjepan Krznarić aka Drito Konj, nekadašnji bubnjar grupe “Sane” koja je trijumfovala na crnogorskom festivalu Royal Music 2013. godine, objavio je solo album “Dobar dan”. Deset pjesama koliko se našlo na ovom projektu posvetio je svom drugu Danu, a novac za ovaj, kao i album na engleskom koji planira da objavi do kraja godine, sakupljao je preko Indiegogo platforme. Snimajući pjesme, kako kaže pretrpio je “ljudsku i logističku noćnu moru”, a skoro sve je uradio sam. No, danas je, tvrdi u razgovoru za Vijesti srećan što je album objavljen, a pjesme se mogu poslušati na linku dritokonj.bandcamp.com.

Pjesme sa albuma “Dobar dan” što se zvuka tiče nijesu mnogo drugačije od onoga što si radio sa grupom Sane. Kakav je tvoj utisak danas kad preslušavaš album “Dobar dan”?

Pa, taj zvuk koji se nalazi na albumu “Dobar dan” je moj zvuk kad radim nešto s gitarama. To kako smo se mi kao “Sane” nekako zvukom našli na istoj talasnoj dužini je zapravo srećna okolnost. Što se samog albuma tiče, ne znam, srećan sam kako stvari zvuče u “novom” ruhu, iako su meni oduvijek zvučale tako. Valjda kao autor čujem stvari kojih i nema, kao što je produkcija.

Tvoje prve numere, pošto je “Sane” prestao sa radom bile su više u hip-hop fazonu, zašto si odustao od tog zvuka?

Iskreno, imao sam samo jednu takvu saradnju i još dvije takve pjesme, a od zvuka nisam odustao nego mi je interesantno igrati se sa žanrovima. Svaka pjesma ima svoju emociju i ideju, pa tako su i moje nekad malo žanrovski različite.

S obzirom na to da neke pjesme sadrže psovke i nepristojne riječi, hoće li zbog toga medijska promocija pjesama biti mnogo teža?

Vrlo vjerojatno. Ne očekujem nekakvu žešću medijsku prođu albuma, ali radi Dana mi je bilo bitno da album dovršim i da izađe.

Pjesme koje su se našle na albumu “Dobar dan” nastale su 2009. godine i napisao si ih za 10 dana. Kako si sam sve svirao i pjevao, koliko se konačne verzije razlikuju od demo snimaka nastalih prije 10 godina?

Osim što su te neke gitare koje je Dan svirao puno bolje nego kako sam ja odsvirao na demo varijantama, meni pjesme “zvuče” isto. Osim što sam svjestan činjenice da realno zvuče puno bolje, jer ih je miksao profesionalac koji zna šta radi.

Za pjesmu “Fakat Sori” iskoristio si muzikuDžibonijeve numere “Oprosti”. Jesi li dobio odobrenje od njega i kako se publici sviđa nova verzija pjesme “Oprosti”?

Džiboniju sam poslao mail, sms, zvao ga i čuo se s njegovom manadžerkom i jako me izignorisao u svim tim situacijama. Valjda je teško bit bog muzike u Hrvata, nema se vremena za sms.

U opisu albuma si naznačio da je “pola pjesama infantilna zaje*ancija koja nikad nije trebala postat dio nekakvog albuma”. Koji je bio presudan momenat da odlučiš da ih ipak na kraju objaviš?

Danova smrt. Dan je, za one koji ne znaju, bio jako drag prijatelj koji je sebi oduzeo život prije godinu i po dana, a jako je htio da zajedno objavimo taj album, pa je tako i snimio gitare za većinu pjesama prije nego sam odselio u Berlin. Nakon što se sve to dogodilo, uopše nije bilo ni pitanje da li te pjesme moraju postati album i taj album je moj In memoriam Danu.

Koja od pjesama te najviše asocira na prijateljstvo sa Danom i sve što ste prošli?

Pa ovako iz glave valjda “Sisaj ku*ac”, jer je htio da to napravimo kao prvi single i spot je trebao biti u staračkom domu. Inače, osim stvari s albuma, sje*em se svaki put kad čujem “Damn It Feels Good To Be A Gangsta” od Geto Boysa, to nam je nekako kroz razne priče bio go-to jam.

Za ovaj album si skupljao novac preko Indiegogo platforme. Tom prilikom si obećao da ćeš objaviti dva albuma na hrvatskom i engleskom. Šta je bilo sa pjesamama na engleskom i kad će one biti objavljene? Jesi li zadovoljan kakav je odziv bio i koliko si novca uspio da prikupiš?

Album na engleskom je doslovno na 75 odsto gotov. Pola pjesama je izmiksano, ostale su snimljene i nisu izmiksane i taj album će izaći do kraja godine i to su novije pjesme, pa nekako i bolje odražavaju moj mindframe u zadnjih nekoliko godina. A na Indiegogu sam skupio za možda desetinu troškova.

Kakav je plan promocije pjesama, hoće li biti koncerata?

Nemam pojma. Ovak kako stvari stoje trenutno, vjerojatno ne.

Hoće li album biti objavljen i na CD-u, ili isključivo u digitalnoj verziji?

Mislim da samo digitalna verzija. Nema mi smisla štampat CD-e koje onda niko neće da kupi, jer ne idem okolo i ne sviram, pa će mi stajat na nekoj hrpici u spavaćoj sobi. Bendovi znaju o čemu pričam.