Autentičnost zvuka iznad svega

Soul-fank bend "Manivi" će u Podgorici na Svjetski dan muzike prvi put nastupiti u Crnoj Gori
646 pregleda 0 komentar(a)
Ivana Vukmirović, Foto: Marko Dašić
Ivana Vukmirović, Foto: Marko Dašić

Beogradski autorski soul-fank bend Manivi nastupiće sjutra veče prvi put u Crnoj Gori i to povodom Svjetskog dana muzike.

Sastav predvodi Ivana Vukmirović Manivi - gitara i vokal, autorka objavljenih numera, a ostatak ekipe čine Peđa Milutinović - bubanj, Dragan Ćalina - klavijature i prateći vokal i Dejan Antović - bas. Svi zajedno sviraće u podgoričkom etno-džez klubu Sejdefa od 22 sata i 30 minuta.

Prvi album, nazvan “Manivi”, objavili su krajem 2016. pod etiketom izdavačke kuće Lampshade Media. No publika u Podgorici neće imati priliku da čuje samo kompozicije sa prvijenca, jer već odavno na repertoaru su i nove pjesme, planirane za drugi album čiji izlazak najavljuju za kraj ove godine.

“Već duže vrijeme pažljivo pripremamo drugi album i, s obzirom na to da nam je izuzetno bitno da muzički i produkcijski materijal bude na vrhunskom nivou, naša publika će još koji mjesec sačekati na objavljivanje. Podgorička publika će na našoj svirci, pored pjesama sa prvog albuma i nekoliko premijera, moći da čuje i obrade naših omiljenih izvođača, kojima na taj način odajemo počast i zahvalnost za uticaj”, objasnila je u razgovoru za Vijesti Ivana Vukmirović.

Ono što sastav Manivi izdvaja od većine nije samo karakterističan zvuk, već i način rada jer su kompletan prvi album uživo odsvirali, a sagovornica Vijesti priznaje da takav pristup muzici otežava rad, no nijesu spremni za drugačije.

“Sam proces snimanja svakog instrumenta uživo iziskuje natprosječno dobre studijske uslove, što na našim prostorima nije lako izvodljivo i nije nimalo jeftino, ali mi kao bend koji zajedno kreira taj proces i stavlja kvalitet i autentičnost zvuka iznad svega, nikad ne bismo pravili kompromis po tom pitanju”, tvrdi Vukmirović.

Izabrali su da kroz muzički izraz gaje džez, soul i fank, bez obzira na činjenicu da kod nas ti pravci nijesu pretjerano komercijalni.

“Većina nas u bendu vuče korijene iz džeza. Klavirista Dragan Ćalina je diplomirao džez klavir na prestižnom muzičkom konzervatorijumu u Amsterdamu. Kao i naš bubnjar Peđa Milutinović, veoma je aktivan na džez sceni. Dejan Antović, dobro poznat u cijelom regionu kao vrstan basista, dolazi iz Kotora i donosi bendu drugačiji pristup, s obzirom na to ima više iskustva u funk i pop vodama”, objašnjava Vukmirović.

“Pored toga što rade svoje fantastične autorske projekte, nastupaju i sa drugim soul, džez i fjužn bendovima”, dodaje ona.

Kompozicije koje su se našle na prvom albumu sastava “Manivi” sve su otpjevane na engleskom, iako bi njihov stil bio prijemčiviji publici na Balkanu, da pjevaju na njoj razumljivom jeziku.

“Mislim da umjetnik nema drugog izbora, nego da se vodi svojim unutrašnjim glasom. Za sada mi se nije javila potreba da pišem na našem jeziku, što ne znači da u budućnosti neće. Svakako mislim da bi publika u tom slučaju bila veća na ovim prostorima, ali to nije primarni razlog zbog kojeg pišem muziku”, kaže Vukmirović.

Nije samo publika ta koja nije naklonjena žanru koji radi Manivi, već ni mediji ovakvim muzičarima ne daju puno pažnje, a na pitanje koliko se situacija promijenila od 2016. godine kad je objavljen njihov prvi album, muzičarka odgovara:

“Kod nas je mali broj medija zainteresovan za autorsku muziku koja izlazi iz okvira mejnstrima, ali smo, bez obzira na to, dosta svirali od 2016. do danas. Pored mnoštva klubova, pojavili smo se na nekoliko relevantnih festivala i svuda naišli na fantastičan odziv. Za to možemo zahvaliti najviše internetu, kao i reklami ‘od usta do usta’”.

Saradnja sa Sky Wikluhom fenomenalno iskustvo

Ivana Vukmirović je imala i uspješnu saradnju sa muzičarem Sky Wikluhom, gostujući mu u pjesmi “Bezobrazno” koja se našla na njegovom solo albumu.

“Ta saradnja je bila fenomenalno iskustvo, jer sam puno toga naučila o muzici. Sky je definitivno genije i nadam se da ćemo uskoro objaviti još neke od pjesama koje smo uradili zajedno”, prisjeća se ona.

“Uvijek mi je zadovoljstvo da sarađujem sa talentovanim i kreativnim muzičarima, tako da ovom prilikom apelujem na muzičare iz Crne Gore da dođu na svirku u Sejdefu, da se upoznamo i eventualno ostvarimo saradnju”, poručila je Vukmirović.

Bonus video: