Prljavo kazalište konačno zasviralo u Podgorici

Večeras će na City Groove festivalu nastupiti Boris Štok, S.A.R.S. i Dubioza kolektiv
5166 pregleda 1 komentar(a)
Publika uživala u drugoj večeri City Groove festivala, Foto: Filip Roganović
Publika uživala u drugoj večeri City Groove festivala, Foto: Filip Roganović
Ažurirano: 23.06.2019. 13:32h

Nepravda je ispravljena, nakon više od tri decenije jedan od najpopularnijih bendova ex Yu roka Prljavo kazalište zasviralo je konačno u Podgorici, kao zvijezde druge večeri festivala City Groove.

Podatak o tolikoj pauzi zvuči skoro nevjerovatno, pogotovo ako se uzme u obzir da je u pitanju grupa koja nikad nije prestala sa radom, nikad nije prestala da svira, a koliko su zbog toga u dobroj formi pokazali su sinoć i servirali publici pravi rokenrol spektakl, potvrdivši onu narodnu da "bez starca nema udarca".

Jer popularni Prljavci ušli su u petu deceniju postojanja, jedino basista Marko Karačić pripada mlađoj generaciji, ali im to nije smetalo da od starta koncerta na Stadionu malih sportova divljaju na bini poput tinejdžera.

Pjevač Mladen Bodalec brzo se našao u ležećem položaju na bini, a zatim trčao sa jedne na drugu stranu, povremeno prigrlivši gitaristu i jednog od osnivača benda Jasenka Houru, kojem je tokom skoro cijelog koncerta visila cigareta iz usta.

"Sve je lako dok si mlad" zapjevali su i Zagrepčani i publika, u kojoj je bilo starijih fanova, sijedih u prvim redovima, ali i veliki broj mladih, što pokazuje da možda stvari i nisu toliko loše kad je u pitanju slušanost rokenrola kod njih, kao što su organizatori pričali na osnovu ankete među srednjoškolcima po kojoj je odabran lajn ap za posljednje veče.

I oni stariji osjećali su se mladim sinoć i plesali i skakali uz hitove Prljavaca, jer su isto to radili članovi na bini, prenoseći tu energiju koja ne dozvoljava mirovanje na publiku i nazad.

Osim što su zasvirali u Podgorici nakon duge pauze, sinoćni koncert Houra i družina upamtiće i po lijepoj vijesti koja im je stigla tokom njega, a to je da će basista dobiti prinovu.

"Sve je dobro, stižu nam dobre vijesti, naš basista će postati otac. Izgleda da ćemo svirati na svadbi", na oduševljenje publike saopštio je Bodalec, da bi zatim inspirisani Karačić imao solo tačku.

Mada je izašao u sakou, brzo se oznojio i skinuo u kratke rukave nakon trke po bini, a s vremena na vrijeme odmarao bi se tako što je Houri, koji je u jednom trenutku uzeo i foto aparat od jednog fotografa da bi slikao publiku, prepuštao mikrofon i svijetla pozornice.

Gitarista i pjevač pitao je publiku što želi da čuje, a nakon odgovora koji je stigao iz prvih redova, kazao je u šali:

"Nema koncerta gdje nam nisu tražili 'Marinu', je*ala vas 'Marina'" i zasvirao "Heroja ulice"

Nakon eksplozivnog starta, uslijedio je mirniji središnji dio kada je Bodalec donio stolicu na klupu i sjeo na nju da bi bend izveo "medli", spoj više njihovih poznatih balada od kojih bi izveli po strofu i refren, kao što su "Moj bijeli labude", ""Tu noć kad si se udavala", "Zbog mene ne plači", "Ako tražiš nekoga"...

Finale koncerta donijelo delirijum u publici uz "Ipak", "Zadnja ruža Hrvatska", "Previše suza u mom pivu", "Što sad ljubav ima s tim" kada je pjevač pozvao publiku da se "čuju do Nikšića".

Houra je zatim tražio od muškaraca da zapjevaju njegovu obradu pjesme "Mi plešemo" - koja je glasila "Mi pijemo", a nakon što je dobio odgovor zatražio je isto od djevojaka i poslije njihove reakcije u šali se zgrozio i poručio im da ne piju.

Na samom finalu Prljavci su uradili po čemu su njihovi koncerti poznati - pozvali su nekoga iz publike da im se priključi na gitari i odsvira sa njima "Mi plešemo", a privilegiju je dobio momak koji se javio iz prvih redova.

Kada se popeo na binu Houra mu je tražio da se predstavi na publici i da svoj broj telefona "da ga pronađu ako za*ebe".

"Pozdrav svima, ja sam Filip Vojvodić", poručio je pridošlica i čak izdiktirao broj telefona prije nego što će mu Houra predati svoju gitaru i plesati uz njega pjevajući "Mi pijemo", dok je Bodalec sa bine čašćavao pivom članove obezbjeđenja.

Na kraju je pjevač pozvao sve na "posljednji ples" i uslijedila je toliko čekana "Marina", tokom koje je Bodalec popeo na binu desetak djevojaka, a zatim posljednji put mahnuo publici.

"Bilo nam je lijepo, ostajte nam u zdravlju i veselju, a sljedeći put kad se vidimo da vas nađemo opet ovako raspoložene, srećne i zaljubljene", poručio je i zaključio veče, mada je publika uzaludno pokušavala da vrati Prljavce na bis.

Do Nikšića se nisu čuli, ali jesu sigurno daleko jer je tek druga noć, sa gostujućim bendovima, pokazala svu tehničku snagu City Groovea kojom se organizatori ponose. Od snage basova su se tresli prozori i na obližnjim zgradama, dok je koncerte pratio "light show" dostojan koncerata velikih grupa.

Takvo ozvučenje na pravi način iskoristio je nikšićki Džanum, koji je energičnom svirkom predstavio svoje pjesme u kojima kombinuje žestoke gitarske rifove sa etno momentima, da bi kad je već prostor pred binom počeo da se puni binu preuzeli stari znanci sa ovdašnjom publikom Zoster.

Kao i uvijek, frontmen Mario Knezović, u havajskoj košulji i sa neizostavnom cigaretom u ruci, sa ekipom servirao je koja je sve ono što bi rokenrol trebalo da bude - nepretenciozan, a opet naelektrisan, srčan, emotivan.

Na sve to smo navikli od Mostarskog benda, koji to uvijek bez greške isporučuje, pa se sinoć podjednako plesalo, skakalo i pjevalo kako na bini, tako i publici uz pjesme "Policija", "Banana Stejt", "Utopija", "Ko je jamio", a nakon što su odsvirali planirani set rokeri iz BiH su se na poziv publike vratili na bis i izveli još dvije numere.

Ako se može povući paralela između njihovog i nastupa Prljavaca, to je najočiglednije u tome koliko je vidljivo da i jedni i drugi uživaju dok se nalaze na bini.

Tamo su ih naslijedili njihovi sunarodnici Letu štuke i tokom ta dva nastupa dominirale se teme vezane uglavnom za seciranje društvenih problema, a nakon vrlo energičnog Zostera, Dino Šaran i ostatak grupe malo su umirili strasti sa setom u kojem su dominirale pjesme srednjeg tempa, koje su publiku više tjerale na kolektivno, horsko pjevanje.

Frontmen Štuka se osim "Dobro veče Crna Goro", nije mnogo obraćao publici, pustio je da pjesme umjesto njega govore pjesme, a ređale su se od onih novijih, sa aktuelnog albuma "Topla voda", kao što je "Bože zdravlja" preko "Tesle" do "Minimalizma" koji je Sarajlije i proslavio u regionu. Sa žešćim dionicama i oni su natjerali prve redove na skakanje.

"Odličan je festival, odličan zvuk, sve", prokomentarisao je Šaran sa bine i dobio aplauze, a na kraju njihovog nastupa kao gost iznenađenja na bini im se pridružio srpski glumac Bane Trifunović i sa Štukama izveo Sunce.

Publika ih je dugo dozivala na bis, jedna starija gospođa koja je kazala da je došla samo zbog njih, a koja je tokom koncerta iz prvog reda pjevala sve pjesme Sarajlija bila je razočarana što nije čula sve što je htjela, ali trebalo je ostaviti vremena za Prljavce, pa ga za povratak Štuka na binu nije bilo.

Večeras će na City Groove festivalu nastupiti Boris Štok, S.A.R.S. i Dubioza kolektiv, a ulaz je 10 eura.

Bonus video: