OTIŠAO I ČUVENI "CRNI STRAT"

Gilmor prodao 127 gitara na aukciji, sav prihod ide za zaštitu planete

Aukcija je postavila nekoliko svjetskih rekorda kada je riječ o prodaji gitara
996 pregleda 0 komentar(a)
"Crni Strat" postigao cijenu od 3.875 miliona dolara, Foto: AP
"Crni Strat" postigao cijenu od 3.875 miliona dolara, Foto: AP

Gitarista grupe Pink Floyd, Dejvid Gilmor, na aukciji u Njujorku prodao je 127 gitara iz svoje kolekcije za 21,5 milion dolara i cijelu sumu je donirao neprofitnoj organizaciji angažovanoj u borbi protiv klimatskih promjena i zaštiti planete, ClientEarth.

Aukcija je održana prošle nedjelje u njujorškom Christie's, prikupljeno je 21.490.750 dolara, a postavila je nekoliko svjetskih rekorda kada je riječ o prodaji gitara, pišu američki mediji.

Među ponuđenim instrumentima bio je "Black Strat", Fender Stratocaster iz 1969. koji je Gilmor koristio na svakom albumu Pink Floyda, od "The Dark Side of the Moon" do "Final Cuta".

Black Strat je postigao cijenu od 3.875 miliona dolara, što je najviša cijena za gitaru postignuta dosad na aukciji.

Milionskim iznosima fanovi su platili još dvije gitare: pretproizvodni bijeli Strat iz 1954. sa zlatnim djelovima i serijskim brojem 0001 koji je prodat za 1.815 miliona dolara, a Martin D-35 iz 1969, za koji je sam Gilmor rekao da je uz taj instrument napisao najviše pjesama, prodat je za 1.095 miliona dolara.

Sedamdesettrogodišnji muzičar sav prihod od aukcije donirao je ClientEarthu, neprofitnoj organizaciji koja se bori za zaštitu planete na kojoj živimo, piše Hina.

"Mi smo advokati i stručnjaci za zaštitu životne sredine i borimo se protiv klimatskih promjena i za zaštitu prirode", kažu iz ClientEartha.

"Globalna klimatska kriza najveći je izazov s kojim se čovječanstvo suočava. Za nekoliko godina efekat globalnog otopljavanja biće nepovratan. Nadam se da će prodaja ovih instrumenata pomoći ClientEarthu u njihovoj borbi. Potreban nam je civilizovan svijet za sve svoje unuke i one koji će doći nakon njih, u kome će na ovim gitarama moći da se svira i uz njih pjeva", kazao je Gilmor.

Raniji rekord, kada je u pitanju aukcijska prodaja poznatih gitara postigao je Fender Stratocaster koji je potpisalo 19 muzičara, među ostalima Sting, Pol Makartni, Erik Klepton i Džimi Pejdž. Postignuta cijena iznosila je 2,7 miliona dolara, a tada su se prikupljala sredstva za žrtve azijskog cunamija 2004.