City Groove: Nećemo odustati od stranih imena

Po završetku City Groovea organizatori zadovoljni i najavljuju da će iduće godine festival možda promijeniti lokaciju i dimenzije
1137 pregleda 1 komentar(a)
Sa treće večeri City Groove festivala, Foto: Filip Roganović
Sa treće večeri City Groove festivala, Foto: Filip Roganović

Peto izdanje City Groove festivala okončano je u ponedjeljak veče, a dan kasnije, dok su još bili pod svježim utiscima organizatori su kazali da su zadovoljni kako je ova epizoda prošla, te da će na osnovu nje bazirati dalje korake. Najavili su i potencijalnu promjenu dimenzija i lokacije manifestacije naredne godine.

“Posjeta i sami koncerti su bili fantastični i moramo biti izuzetno zadovoljni”, kazao je za “Vijesti” direktor festivala City Groove Dragan Bulajić, te otkrio da je prema procjenama organizatora od petka do ponedjeljka, koliko je trajao ovaj događaj u Podgorici, kroz njegove kapije prošlo preko 20 hiljada ljudi.

Glavna novina ove godine bila je četvrta noć, za koju je lajn ap sastavljen na osnovu ankete podgoričkih Gimnazijalaca i učenika Ekonomske škole, a ta saradnja će se nastaviti i u budućnosti, najavio je on. Što i ne čudi, budući da je posljednje veče privuklo veliku publiku i izazvalo maniju među srednjoškolcima, ali i starijim osnovcima, od kojih neki na momente samo što nisu srušili ogradu ispred bine da bi prigrlili i slikali se sa svojim omiljenim izvođačima.

“Ankete ćemo od sad raditi svake godine. Mi smo do sad imali razne bendove, od Simple Mindsa, Stereo MC’s-a preko Gibonnija do Morcheebe i dalje, ali ispod radara organizatora je prošla cijela jedna generacija muzičara i muzičkih stilova, tako da ćemo se truditi da izađemo u susret mlađoj populaciji i ponudimo joj to što ona voli. Druge i treće noći smo imali publiku 30 plus, posljednje noći smo imali mlađu ciljnu grupu, tako da ćemo se truditi da budemo aktuelni svake godine”, istakao je on.

Ove godine za razliku od prethodnih, nastupili su samo regionalni izvođači, prošlogodišnje iskustvo sa grupom Simple Minds pokazalo je da dovođenje stranaca nije uvijek isplativo, ali je Bulajić obećao da neće odustati od njih.

“Osim što se moramo baviti biznis stranom festivala, mi smo uvijek City Groove doživljavali i kao misiju, pogotovo muzičku i kulturološku. Jednostavno ove godine se nekako tako nacrtalo, većina izvođača koji su nama dostižni, prije svega platežno, nisu bili na turneji ili jesu, ali daleko od ovih krajeva. Ali mi smo već krenuli u komunikaciju u vezi sa sljedećim izdanjem, poslali smo upite inostranim izvođačima za otprilike blizu ovog datuma iduće godine, tačnije 28. jun. U pregovorima smo sa velikom svjetskom kompanijom, da City Groove bude i povod okupljanja njihovih fanova, tako da se nadam da ćemo sljedeće godine prevazići dosadašnje okvire”, kazao je on.

Uoči festivala sugerisalo se da bi od naredne godine moglo da dođe do promjene lokacije i dimenzija festivala i Bulajić je ostavio tu mogućnost, mada je rano još za detalje. “Festival je živa stvar i mi ćemo se truditi da ga unaprijedimo koliko bude u našoj moći. U dogovoru sa Glavnim gradom ćemo da vidimo što ćemo sa lokacijom. Znate da je u najavi rekonstrukcija Stadiona malih sportova, a takođe i rekonstrukcija festivala City Groove. Možda ćemo iduće godine moći da ostanemo cijelu noć do jutra. Vjerovatno će to publici više odgovarati nego ovo kad joj u dva sata moramo saopštiti - znate kako, mi moramo da gasimo sve, jer smo ipak u centru grada”, objasnio je sagovornik “Vijesti”.

“Nije naš VIP ono što su momci iz Dubioze mislili”

Treće veče festivala Dubioza kolektiv je na iznenađenje prisutnih lansirala sa bine niz šala na račun VIP sekcije City Groovea, ali Bulajić je kazao da na podgoričkom festivalu VIP nije baš ono što su popularni muzičari iz BiH mislili.

“Mi ne prodajemo ta mjesta, tamo su ljudi koji su nam pomogli na bilo koji način u organizaciji festivala, pa bili oni novinari ili ljekari ili sponzori ili političari, to ne zavisi od njihovog društvenog statusa. Dubioza je sjajna. Oni se šale prije svega na svoj račun, pa na svaki drugi. Njihovi tekstovi su angažovani, oni pričaju o raznim problemima, prije svega u BiH, a kroz to na neki način i o našim jer smo svi tu u komšiluku, te od toga prave i šalu i zabavu sve zajedno”, prokomentarisao je direktor festivala.

Da li je Rasta prekinuo koncert?

Posljednje veče City Groovea obilježila je luda atmosfera koju su napravili pripadnici novog srpskog hip hop talasa uz bliske žanrove, uglavnom mladu publiku “zapalili” su Rasta, Fox i Surreal i Sara Jo. Ipak, nastup zvijezde večeri završen na takav način, da je ostavio mnoge zbunjene da li je prekinut ili zvanično okončan, budući da je do kraja došlo malo nakon što je Rasta imao verbalni sukob sa momkom iz publike koji je izvođača navodno gađao kovanicama.

Na pitanje da li razriješi dilemu da li je koncert prekinut zbog toga, Bulajić je odgovorio: “Dosta je grubo odreagovao i poručio novinarima da bi trebalo da znaju da svaki nastup počinje i završava sa tom pjesmom i da je to i ovdje bio slučaj. Ja pravo da vam kažem ne znam. Mi nikad nemamo scenario bilo kakvog izvođača. Obično je dogovor da neke stvari moraju da se završe u određeno vrijeme, a sa izvođačkim stilom, brojem i odabirom pjesama nemam puno veze. Mi im kažemo da sviraju dok im je lijepo na bini i ponašaju se kako publika od njih traži. Tako da je bilo i izvođača čiji mi se izbor pjesama nije svidio, recimo S.A.R.S. ili Letu štuke, očekivao sam neku best of set listu, a oni su malo više forsirali posljednje albume. Ali bože moj, svako se prezentuje onako kako misli da bi trebalo prema svojoj publici”.

Akcija povodom Dana protiv zloupotrebe droge

Nevladina organizacija (NVO) „Preporod“ iz Nikšića je 25. jun, Svjetski dan protiv zloupotrebe droge i 13 godina postojanja pomenute NVO, obilježio podjelom edukativnog materijala na City Grooveu.

„Podijelili smo edukativni materijal o rizicima i posljedicama zloupotrebe droga među mladim ljudima, na kojima se nalaze preventivne poruke, ali i informacije o savjetovalištu u kojem ‘Preporod’ pruža svoje usluge, kao i o broju besplatne telefonske linije na kojoj se zainteresovani mogu javiti”, kazao je Jovan Bulajić, direktor “Preporoda”.

Bonus video: